Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Walcot Square in England by FORM studio

 
February 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: FORM studio 

Planning Consent has just been granted for this brownfield residential development in the Kennington Conservation area, providing six new houses for rent for historic local Lambeth charity the Walcot Foundation.

Malcolm Crayton, Director at FORMstudio, comments: “The approval for this well-mannered, low-density development, despite the considerable orchestrated opposition from its immediate neighbours, was ultimately a victory for common sense. Although it is widely recognised that the urgent need for new housing involves inevitable densification and the redevelopment of smaller brownfield sites such as this, the ‘not in my back yard’ factor can still be a major hurdle to overcome.”

View to front elevation, Image Courtesy © FORM studio

  • Architects: FORM studio
  • Project: Walcot Square
  • Location: Walcot, England

View to Garden House, Image Courtesy © FORM studio

Sandwiched between the long rear gardens of a grand listed Georgian terrace on Kennington Road to the west and the listed Victorian terraces of Walcot Square to the east, the scheme was described by Lambeth Planning at Pre-App as “an innovative design solution, which responds to its context and, should integrate comfortably with existing development.” It comprises a terrace of ingeniously planned two storey + basement split-level houses and a detached ‘garden house’.

View to Garden House, Image Courtesy © FORM studio

The houses are located down the centre of the site at the greatest back-to-back distance from their neighbours, with west-facing sunken gardens and a hard landscaped mews to the east, while the garden house terminates the mews to the north and benefits from its own walled garden. Conceived as a pavilion, the garden house will sit amongst retained mature trees, with an upper storey clad in bronze-finish panels laser-cut, a reference to the dappled light filtering through the tree canopy.

Walcot proposed section, Image Courtesy © FORM studio

Walcot proposed rear elevation, Image Courtesy © FORM studio

Contact FORM studio

Tags: ,

Categories: Apartments, Building, Housing Development, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: RealityModeling
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise