Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Casa ED&JO in Vila Nova de Famalicão, Portugal by NOARQ

 
March 8th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: NOARQ 

The project was to demolish a single-family dwelling and build another one in its place in the centre of V. N. de Famalicão.

The proposal is on a triangular urban plot of land covering an area of 940.80 m2. The topography includes a 7.60 m slope down from west to east, so the elevations in the corner converge with those on the surrounding roads.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: NOARQ
  • Project: Casa ED&JO
  • Location: Vila Nova de Famalicão, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Client: ED & JO
  • Collaborators: Daniel Viana
  • Constructor: José M. Sampaio & Cª. Lda.
  • Area: 408,90 m²
  • Plot Area: 940,80 m2
  • Volume: 1114 m³

Image Courtesy © João Morgado

The building on the site was of poor quality. Everything was demolished apart from the garage, below the elevation of the patio with level access from the road at the lower level.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The surrounding walls also held back the earth, below the street level to the west and above street level to the east.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The house has a 367.20 m2 footprint and a gross area of 408.90 m2 on two floors. Floor 0 is 99.30 m2 and it was rehabilitated and expanded, preserving the garage, entrance, vertical access and storage area. Floor 1, at the level of the interior of the plot, is 309.60 m2, and this is where the main structure of the house is – service area, social zone and reserved zone (bedrooms).

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The land is highly exposed because of the different topographies between the adjoining streets. This is why the house sits 1 m from the western boundary, below the street and does not show any wall or elevation. It is closed to the north for urbanistic and thermal reasons. This is also why the house is open to the east where light enters the kitchen and the whole of the south-facing front is open under a curved shade cover.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The illumination of the other rooms comes from small patios cut out of the volume.

– Patio 1, allows access from Rua Vieira da Silva.

– Patio 2, illuminates the dressing room and the bathroom attached to the main bedroom.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

– Patio 3, illuminates the 3 bedrooms.

– Patio 4, for service, illuminates the kitchen and laundry.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © NOARQ

Image Courtesy © NOARQ

Image Courtesy © NOARQ

Related posts:

Contact NOARQ

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise