Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

V&A Exhibition Road Quarter in London, England by AL_A

 
March 19th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: AL_A 

The Exhibition Road Quarter, designed by AL_A, is the largest construction project undertaken by the V&A since its main buildings in South Kensington were completed in 1909 under the direction of Sir Aston Webb. The project has transformed the former boiler house yard on London’s great cultural artery, Exhibition Road, to create a sequence of major new spaces that will redefine the V&A’s relationship with the street and the public:

The Aston Webb Screen, Image Courtesy © Hufton + Crow

  • Architects: AL_A
  • Project: V&A Exhibition Road Quarter
  • Location: London, England
  • Photography: Hufton + Crow, Stephen Citrone, Peter-Guenzel
  • Client: Victoria & Albert Museum
  • Team: Ho-Yin Ng, Maximiliano Arrocet, Alex Bulygin, Blandine Plenard, Chiara Zaccagnini, Fernando Ruiz Barberan, Filippo Previtali, Giulio Pellizzon, Matthew Riley, Michael Levy, Michael Wetmore, Patrick Drewello, Peter Angrave, Peter King, Raffael Petrovic, Robert Rice, Rumen Stefanov, Song Jie Lim, Stefano Bertotti, Stephen Citrone, Win Assakul
  • Engineers: (SMEP) Arup
  • Quantity Surveyor: Aecom
  • Lighting Designer: DHA Designs
  • Historic Building Adviser: Giles Quarme & Associates
  • Planning Consultant: DP9

The Aston Webb Screen, Image Courtesy © Hufton + Crow

  • Project Manager: Lendlease
  • Project Director: Alice Dietsch
  • Main Contractor: Wates
  • Specialist AWS Contractor: PAYE
  • Specialist Subcontractors:
    • Koninklijke Tichelaar Makkum – Porcelain Tiles
    • Octatube – Oculus
    • Midland Alloy – Aston Webb Screen Gates
    • Astins – Gallery Ceiling
    • EE Stairs – Gallery Staircase
    • Cornish Concrete – stepped terrace
    • Mazorati Ronchetti – Café Bar

The Aston Webb Screen, Image Courtesy © Hufton + Crow

The Sackler Courtyard and Café, Image Courtesy © Hufton + Crow

– The Sainsbury Gallery: a hyper-flexible, 1,100m2 column-free exhibition gallery that provides the V&A for the first time with a purpose-built space for its world-leading programme of temporary exhibitions

– The Sackler Courtyard: the world’s first porcelain public courtyard, paved in 11,000 handmade tiles that were inspired by the rich tradition of ceramics at the V&A

– The Blavatnik Hall: a new entrance into the V&A that will transform how visitors experience and discover the Museum and its collections

The project has redeveloped 2,200m2 of underused space to provide 6,400m2 of new space for the V&A in its already densely occupied South Kensington home.

The Sackler Courtyard, Image Courtesy © Hufton + Crow

V&A Exhibition Road Quarter, Image Courtesy © Hufton + Crow

Amanda Levete said:

“The Exhibition Road Quarter is a reflection of the pioneering identity of the V&A and continues its mission of innovation into the twenty-first century.

“We have reframed the relationship between Exhibition Road and the Museum, creating a less formal, more public place that is as much of the street as it is of the Museum. It will attract and welcome in new audiences, making ideas of accessibility and democracy very explicit. This Quarter reimagines the museum as an urban project. The new courtyard creates an exceptional place for London – a destination for installations, events and, above all, for appropriation by the public.

The Sackler Courtyard, Image Courtesy © Hufton + Crow

The Sackler Courtyard, Image Courtesy © Hufton + Crow

“Our design was born from a deep engagement with the heritage, architecture and collections of the V&A. An understanding of the mission of the Museum and its collection led to our ambition of “making visible the invisible” played out in the design through large moves and small details alike.

“We have used the Exhibition Road project to tell the story of the V&A. We reflect its values, its commitment to daring and innovation, and the continuation of the radical. There is no other institution that would be quite so audacious in its commission, in the blend of the old and new, and in the daring of the construction process to realise it.

“The V&A has collections and a curatorial approach that has made it the world’s leading museum of art and design. It now has a gallery space and state-of-the-art conservation and art handling facilities to match its unrivalled international reputation.”

The Blavatnik Hall, Image Courtesy © Hufton + Crow

The Sainsbury Gallery, Image Courtesy © Hufton + Crow

AL_A was commissioned to design the Exhibition Road Quarter in 2011 following an international competition. The practice proposed a scheme that met the V&A’s brief for a new courtyard and gallery and, uniquely amongst the entries, placed the entrance and the stairs down to the gallery within the Museum’s existing Western Range building.

This approach inextricably links the new spaces to the historic V&A and maximises the usable area of both the gallery and the courtyard, requiring excavation beneath and the underpinning of an entire wing of the V&A’s Grade I listed buildings.

The Sainsbury Gallery, Image Courtesy © Hufton + Crow

The Blavatnik Hall, Image Courtesy © Hufton + Crow

AL_A’s proposal won the judge’s approval and led to a daring engineering and construction challenge that is made visible to the public with the steel columns and beam painted in vivid international orange which are literally holding the weight of history and the Museum’s priceless collections above.

There is a paradox in-built to this project, that the big event, a vast new gallery space, is hidden below ground. So to resolve this paradox, AL_A came up with the concept of making visible the invisible. The pattern of the courtyard above the gallery is derived from the geometry of the gallery ceiling below, and the ceiling in turn is a response to the structural challenge of spanning 38m uninterrupted. An oculus brings moments of dramatic daylight into the gallery and, conceiving it as a museum vitrine, it allows views through the structure to the void below to reveal the gallery ceiling. The didactic mission of the V&A in its celebration of the marriage of arts and crafts with design and industry is made visible in the creation of the world’s first porcelain courtyard.

Descending staircase, Image Courtesy © Hufton + Crow

Ascending staircase, Image Courtesy © Hufton + Crow

Each of the 11,000 porcelain tiles that make up the Sackler Courtyard was made by hand and bears the mark of the craftsman through subtle variations of shape that gives each its own unique character. There are 15 tile types which combine to produce a colour field to express a pattern that reveals the hidden 256-tonne structure of the fourteen steel trusses that form the gallery ceiling and support the courtyard. The glaze was inspired by the Qingbai ware ceramics held in the V&A collection, with grooves below the surface of the tile holding the translucent glaze.

Resurrecting Aston Webb’s original intentions for a permeable colonnade, alterations were made to the Grade I listed Aston Webb Screen as it no longer serves to hide but to reveal, making it easy for people to drift in off Exhibition Road and into the Sackler Courtyard.

Descending staircase, Image Courtesy © Hufton + Crow

The Aston Webb Screen, Image Courtesy © Hufton + Crow

Despite opening up the Screen, the entrance to the Museum has to be closed at night. AL_A found significance in the living history of the Museum fabric and the Screen’s stonework that retains the physical scars that World War II inflicted on the Museum. New perforated gates have been manufactured that reference the absence of the stonework we have removed from the Screen, becoming a beautiful way of mapping the imprint of shrapnel damage. The gates resolve the paradox of resilience and permeability, memorialising the past as well as celebrating the future.

The Sackler Courtyard reveals, on all four sides, architecturally significant façades that had previously been hidden, including the sgraffito façade on the Henry Cole Wing, which has never been on public view. The café roof is covered in a further 4,300 handmade porcelain tiles and will be furnished with the 8mm Chair designed especially for the V&A by AL_A. The gates to the courtyard and the café will be open from 8.30am to encourage people to stop for coffee on their way to work or study or as they wait to enter the Museum.

The Blavatnik Hall, Image Courtesy © Hufton + Crow

The Henry Cole Wing and caf, Image Courtesy © Hufton + Crow

Three bays of the Western Range have been cut to create a new entrance to the Blavatnik Hall and the Museum, exposing the elegant profile of the stonework and becoming an eloquent example of the power of revealing more by subtraction than by addition. The Hall is new entrance space in the existing building and a seamless connection to the V&A, linking to the Ho and Hintze Galleries and with views through to the heart of the V&A, the Madejski Gardens. The new entrance sequence gives visitors an intuitive understanding of the Museum, bringing them to more places and to discover more of the collections.

The descent to the gallery is celebrated as an important part of the visitor’s journey, woven into the historic fabric of the Museum. Visitors are drawn down by natural light, lessening until reaching the bottom where an uplifting pool of daylight appears, seemingly magically so far below ground. Descent and ascent have been kept separate, designed with a specific focus on the theatre of the journey and the interplay between new and old – and to ensure that visitors only exit, not enter, through the shop. Framed views of the Henry Cole Wing and the Aston Webb Building give visitors an understanding of where they have come from and where they are in relation to the rest of the Museum.

Image Courtesy © Stephen Citrone

Image Courtesy © Stephen Citrone

The character of the Sainsbury Gallery is born from the history and spirit of the Museum. The expression of the ceiling is derived entirely from is structural function of spanning 38m uninterrupted and soars up to 10.5m over the visitor despite being beneath the courtyard. This expression follows in the neo-Gothic and neo-Classic museological tradition of ornate ceilings at the V&A.

The Sainsbury Gallery is a 1,100m2 column free, hyper-flexible exhibition space that sits above two further floors of dedicated art handling, conservation and preparation space. This will become the engine room of the V&A’s internationally-acclaimed programme of temporary exhibitions, allowing curators to realise their creative ambitions and giving the V&A unparalleled facilities to help it secure the loan of the most delicate and valuable artefacts.

Image Courtesy © Stephen Citrone

Image Courtesy © Stephen Citrone

The Exhibition Road Quarter scheme is an engineering feat with extraordinarily challenging structural works, all carried out while the Museum remained fully accessible to the public. The project and its subterranean gallery 18m below the courtyard necessitated piling almost 50m down within 1m of a Grade I Listed building and underpinning a wing of the V&A and its collection while the Museum was fully operational.

About Al_A

AL_A is the award-winning architecture and design studio founded by the RIBA Stirling Prize-winning architect Amanda Levete with Directors Ho-Yin Ng, Alice Dietsch and Maximiliano Arrocet.

Amanda-Levete, Image Courtesy © Peter-Guenzel

Image Courtesy © AL_A

Image Courtesy © AL_A

Related posts:

Contact AL_A

Tags: ,

Categories: Art Gallery, Cafe, Gallery, Hall, Museum, Shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise