Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

PULS Headquarters in Munich, Germany by Evolution Design

 
March 22nd, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Evolution Design

Evolution Design has created the new headquarters for German engineering company PULS in Munich, Germany.

PULS is a medium-sized business that specialises in creating high quality DIN rail power supplies. The company took the opportunity of changing their premises for a complete modernisation and digitalisation of their workspace in order to retain their market leadership and compete more effectively with global players.

Coffee Point_Board Meeting Room, Image Courtesy © Peter Wuermli

  • Architects: Evolution Design
  • Project: PULS Headquarters
  • Location: Munich, Germany
  • Photography: Peter Wuermli
  • Client: PULS GmbH
  • Design Team: Tanya Ruegg, Stefan Camenzind, Claudia Berkefeld, Natalia Maciejowska, Kate Lasikowski
  • Floor Area: 3’330 m2
  • Completion: March 2017

Office_Informal Meteing Room, Image Courtesy © Peter Wuermli

HR led design

PULS has a reputation for innovation and significant investment in R&D and considers its employees to be key to its on-going success. Therefore, the HR department introduced a new social collaboration platform – a tool for more agile and transparent knowledge sharing – and commissioned a new staff centred workplace design. Evolution Design was tasked with creating an environment that moved the company culture away from ‘islands of lonely workers’ towards a ‘networked community’.

Office_Small Meeting Room, Image Courtesy © Peter Wuermli

Office_Small Meeting Room, Image Courtesy © Peter Wuermli

Village with neighbourhoods

The new work environment is developed around the concept of a small village. Each team is located in a distinct neighbourhood, with individual colours and a bold graphic concept defining and demarcating the space.

The design focuses on bringing together different departments to foster teamwork – with engineering, manufacturing and IT specialists now closely connected to sales & marketing, HR, and senior management.

Engineering motifs are used to create bespoke illustrations, which give the space an individual feel and help create a sense of belonging and identity.

Meeting Hub_Amphitheatre Meeting Space, Image Courtesy © Peter Wuermli

Meeting Hub_Coffee Point, Image Courtesy © Peter Wuermli

Individual desks

Based on staff feedback, PULS decided against adopting a hot desking model and instead assigned individual desks to each staff member. But the overall area devoted to individual workplaces was reduced, delivering more floor space for communal areas for collaborative working. Now these include a large central amphitheatre, a café and both formal and informal meeting spaces: lounges, coffee points, meeting pods and creative rooms in which to connect and exchange ideas.

Meeting Hub_Lounge, Image Courtesy © Peter Wuermli

Meeting Hub_Creative Space, Image Courtesy © Peter Wuermli

Success through company culture

The new approach is driving cultural change, with teams reporting a significant increase in internal communication, particularly between R&D and other departments. The company has also seen a rise in spontaneous informal meetings, known to be one of the key indicators of success in R&D innovation.

Along with helping foster innovation and boost team spirit, the new spaces are also enhancing PULS’ values and culture. And by differentiating it from other engineering companies, the design is playing a part in helping the company to attract new talent.

Meeting Hub_Cafeteria, Image Courtesy © Peter Wuermli

Meeting Hub_Cafeteria, Image Courtesy © Peter Wuermli

Board Meeting Room, Image Courtesy © Peter Wuermli

Office_Informal Meeting Room, Image Courtesy © Peter Wuermli

Office_Collaboration Space, Image Courtesy © Peter Wuermli

R&D_Coffee Point, Image Courtesy © Peter Wuermli

R&D_Collaboration Space, Image Courtesy © Peter Wuermli

R&D_Informal Meeting Room, Image Courtesy © Peter Wuermli

Office_Collaboration Space, Image Courtesy © Peter Wuermli

Office Space, Image Courtesy © Peter Wuermli

Relax and Powernap Lounge, Image Courtesy © Peter Wuermli

Wall Graphic, Image Courtesy © Peter Wuermli

Bathroom, Image Courtesy © Peter Wuermli

Bathroom, Image Courtesy © Peter Wuermli

R&D, Image Courtesy © Peter Wuermli

Image Courtesy © Evolution Design

Image Courtesy © Evolution Design

Related posts:

Tags: ,

Categories: Headquarters, office Complex, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise