Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Piccola Londra in Rome, Italy by NOS Design

 
March 25th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: NOS Design

The initial inspiration for the project which deals with the conservation of an existing building has been to enhance its architectural heritage. The architectural elements and decorations reveal its own history, in combination with the creative hand of the Architect. This is the ambition and the challenge that guided Architect Benedetta Gargiulo Morelli, along with her studio NOS Design, in the recovery and expansion project for the villa of “Piccola Londra”.

The main living room – detailed view of the colored furnishings, Image Courtesy © NOS Design

  • Architects: NOS Design
  • Project: Piccola Londra
  • Location: Rome, Italy

The main living room_view towards the bamboo garden, Image Courtesy © NOS Design

It is named “Piccola Londra” (Little London) for the series of English-style villas formerly designed by the experimental urbanist Eng. Quadrio Pirani (1878-1970). In 1909, Pirani proposed a new urban typology for Rome and with the support of the mayor Ernesto Nathan it had been implemented. The site is located between Via Flaminia and Via del Vignola in the heart of Rome.

Deep Space Blue bedroom _colors and lights that give identity and character to the room, Image Courtesy © NOS Design

Buxington bedroom, Image Courtesy © NOS Design

Despite the natural and forced degradation the building has suffered, “Piccola Londra” has maintained a strong historical identity allowing it to become part of the collective imagination of the Roman people.

Lime bedroom and winter garden, Image Courtesy © NOS Design

Deep Space Blue bedroom _ view from the stairwell, Image Courtesy © NOS Design

The project for “Piccola Londra” Guest Mansion has been designed to reconstruct the villa’s original style and elegant character. Infact, most of the adjacent villas have lost this due to the many transformations, super-elevations and degradation. Furthermore, the elevation of the second floor broke the unifying nature of the building with its twin villa.

Breakfast area, Image Courtesy © NOS Design

Entrance view presenting the design of the flooring and colored furnishings, Image Courtesy © NOS Design

Before the works, the building had several issues to be solved: most of the rooms were underutilized or poorly preserved. The basement consisted of a large empty room and an out of service toilet. The mezzanine entailed two damp and unhealthy spaces. The second floor presented a kitchen with no dining area and a small terrace in front of it, which was the only means of access to the additional run-down terrace on the upper floor. Furthermore the garden on the ground floor, already penalized by the position in the backyard, was overgrown and inaccessible. How could such poor conditions preserve the initial charm of “Piccola Londra” sophisticated villa?

The bamboo garden, Image Courtesy © NOS Design

The bamboo garden_ charming setting for the outdoor breakfast area, Image Courtesy © NOS Design

The project therefore was to eliminate the problems which accumulated over time and to enhance the existing features of the liberty style building. This was achieved by acting on three main points: the external conservation and sophisticated design features in the elevations, new internal distribution of spaces and enhancement of the ground floor garden and second floor rooftop terrace.

The elegance of the elevation has been recovered through the insertion of a liberty-style winter garden which develops on a double height space, enclosing the second floor terrace and a portion of the rooftop terrace. The glasshouse structure consists of metal profiles and low emission glass panels. It is fully glazed and may be obscured by shading devices placed in the interior skin. Access to the rooftop has been maintained by the original renovated steel liberty staircase and incorporated within the greenhouse.

Winter Garden_View of Little London, Image Courtesy © NOS Design

The bamboo garden_mixture of thecolors of the new flooring and of the green, Image Courtesy © NOS Design

The designed texture of the metal profiles enhance the verticality of the building and slender it. The glass partitions are specifically aligned with the existing openings of the below levels to keep its original outline. The horizontal profiles are also arranged in correspondence of the frames and the elements to ensure continuity between the neighbouring buildings.

Even the choice of using a single color (ocher) both for the facades, the fixtures and the greenhouse follows the logical path of creating a recognizable object giving a feeling of unity.

The redefinition of the interior layout was achieved through the creation of functional blocks strategically placed on each level. The basement has been dedicated to the dining and kitchen area, the ground floor to the living area and upper two levels to the evening space. The mezzanine level, which is much less representative, is dedicated to the laundry and utility spaces.

The spiral staircase in iron – vertical connection between the winter gardens, Image Courtesy © NOS Design

Kitchen and electrical systems for a dilapidated environment, Image Courtesy © NOS Design

From the entrance of the house, the new hall becomes a spectrum of colors and lights. The fully renovated kitchen has been expanded and opened to the new dining area. The careful choice of colors and furniture gives new life to all walk through areas, as well as to the new bedrooms, each with its ensuite facilities. The care and attention to detail transfer a unique character to every room.

Last but not least, the garden on the ground floor has been redesigned: the green areas have been moved to the edges in order to give rise to a central seating area. Annexing the garden to the living area and dining areas centers everything to make this space the heart of the building. Combining the selection of vivid color deco-style furniture, checker granite tiles and ornamental exotic plants, make it the ideal setting for lunches or the quite outdoor reading space.

Ensuite bathrooms – colored houses as for the bedrooms, Image Courtesy © NOS Design

Ensuite bathroom – view of retro furnishings and fixtures, Image Courtesy © NOS Design

The same approach has been used for the design of the rooftop terrace, where vegetation is placed in specific deco style planters and the same checked flooring has been used throughout.

The new perfectly integrated look, together with the internal distribution operations, along with the chosen furnishings and colors, give rise to a renewed identity of the villa. Piccola Londra guest mansion has now become an icon of a successful conservation contemporary project and stands out with its elegance from its neighbors twin villa.

Basement floor plan dedicated to breakfasts and related services, Image Courtesy © NOS Design

Longitudinal section and main elevation_a winter garden on Rome, Image Courtesy © NOS Design

Plan a mezzanine floor of service, Image Courtesy © NOS Design

Plan a second winter garden and Lime and Deep Space Blue bedrooms, Image Courtesy © NOS Design

Plan awning winter cover and rooftop, Image Courtesy © NOS Design

Plan of the first floor – Tuscan Red and Boxington bedrooms, Image Courtesy © NOS Design

Plan of the ground floor living areas, Image Courtesy © NOS Design

Structural detail_studio of the winter garden installation, Image Courtesy © NOS Design

Contact NOS Design

Tags: ,

Categories: Building, Residential, Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -Rail and Transit Video
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise