Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Museum Romeins Halder in Sint-Michielsgestel, The Netherlands by RESET ARCHITECTURE

 
March 29th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: RESET ARCHITECTURE

Reset Architecture transforms a barn at a historical estate into a museum.

This project addresses a current theme of the changing countryside that is no longer mainly used for agriculture. Within this context of change the intention of this project originated from preservation; sharing the past of a beautiful location. The architecture of this adaptive reuse project does not react to history in a nostalgic or thematic way, it uses a more context sensitive approach. The interior has changed to a level in which the old and new merge but still are, without hierarchy, visually present. As a result the new setting evokes a self-evident presence that relates to the characteristics of the natural scenery.

Frontal view of the east facade. New three meter ten high steel doors are placed behind the existing barn doors, Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: RESET ARCHITECTURE
  • Project: Museum Romeins Halder
  • Location: Haanwijk 5B, 5271 VG Sint-Michielsgestel, The Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Software used: ArchiCAD
  • Client: Brabantslandschap
  • Contractor: De Visser / Bouwgroep Moonen
  • Completion: 2017
  • Built Area: 126m2
  • Design: 2015-2016

A new wooden volume in the interior of the barn presents itself in the north facade and forms the entrance, Image Courtesy © Stijn Poelstra

The Museum Roman Halder houses archaeological artifacts. Halder was a notable settlement where pottery and metal objects where produced during Roman times. Nearby the archaeological site, the museum is set up at the Haanwijk estate. The 17th century estate is located in a beautiful nature area at the river Dommel, located in-between Eindhoven and ’s-Hertogenbosch in the Netherlands. A system of well-perceived tree lanes, woods and fields provide a surprisingly quiet countryside feel, situated not far away from urban surroundings. The new museum accentuates the societal value and historical significance of the site. It is the start of further big plans to musealise the nature reserve and renovation of the listed buildings on the estate by the owner; Nature Association Brabantslandschap.

Limited changes have been made to the exterior of the barn. The entrance is marked but otherwise the appearance of the barn, that adjoins the monumental building, remains intact, Image Courtesy © Stijn Poelstra

View of the south façade with an old bakehouse in the background, Image Courtesy © Stijn Poelstra

A pinhole shoebox scene

The barn is transformed with one simple architectural intervention. A new wooden volume in the longitudinal direction of the barn provides the museum with 3 zones. The ground floor is divided into reception- and exhibition spaces. The first floor is used as a study space for archaeological research. The wooden volume is positioned in an oblique line in the plan, this creates a surprising spatial effect. It opens up the view and emphasises the size of the space. It is a bold move that could easily have been predominant in the experience of space. However, this optically effect is further enhanced by a sloping line in the railing that helps to balance out the perception of the perspective and creates a calm environment.

The museum is set up in a barn in a beautiful nature area at the 17th century Haanwijk estate, Image Courtesy © Stijn Poelstra

View from one of the tree lanes in the landscape to the gate to the main house, Image Courtesy © Stijn Poelstra

Limited changes have been made to the exterior of the barn. The entrance is marked but otherwise the appearance of the barn, that adjoins the monumental building, remains intact. The barn was efficiently built in a time of scarcity after the Second World War. Four atypical cruck timber frames are the most characteristic elements that indicate this era. The wood is unpolished rough but the carpentry is made with great craftsmanship. This combination of raw materials and sophisticated detailing is inspiring; it’s an approach that has been adopted in the new design. The most dominant new element is the delicate wood finished wall. Poplar wooden slats in three sizes are arranged in a continuous rhythm so that the vertical support structure of the railing remains out of sight. The Poplar originates from the Haanwijk estate. It is a special cut for this project from wood whose quality would not meet regular standards. The approach of raw and refined also shows in the diligent polished barn-like concrete floor that did not receive any further finishing material. Reset architecture embraced the “farmer’s efficiency” and continued the method of not doing more than necessary in a local and sensibly way. Most materials are bio-based. The barn is insulated with flax in timber framed walls finished with clay plaster. However, the interior does not present itself as a distinctive eco-architecture. The interior is a quiet and elegant background for the exhibition and a smooth continual factor of the landscape outside.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

The first floor is used as a study space for archaeological research, Image Courtesy © Stijn Poelstra

A look into the exhibition spaces, where the concentration on a small Roman object becomes easier, Image Courtesy © Stijn Poelstra

The barn is insulated with flax in timber framed walls and roof and finished with clay plaster and . poplar from the estate, Image Courtesy © Stijn Poelstra

The interior is a quiet and elegant background for the exhibition and a smooth continual factor of the landscape outside, Image Courtesy © Stijn Poelstra

Entrance view in the main reception space, Image Courtesy © Stijn Poelstra

The wooden volume is positioned in an oblique line in the plan, this creates a surprising spatial effect. It opens up the view and emphasises the size of the space, Image Courtesy © Stijn Poelstra

Poplar wooden slats acoustic wall, Image Courtesy © Stijn Poelstra

Optically effect of a sloping line in the railing that helps to balance out the perception of the perspective and creates a calm environment, Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © RESET ARCHITECTURE

Image Courtesy © RESET ARCHITECTURE

Image Courtesy © RESET ARCHITECTURE

Image Courtesy © RESET ARCHITECTURE

Image Courtesy © RESET ARCHITECTURE

Image Courtesy © RESET ARCHITECTURE

Related posts:

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise