Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Parking Garage Cliniques Universitaires Saint-Luc in Belgium by MODULO architects

 
April 10th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: MODULO architects

MODULO architects (BE) and de Jong Gortemaker Algra Architects (NL), together with engineering firm ELLYPS (BE), designed a staff parking garage with a capacity of 985 cars for Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussels. This resulted in a fluent structure integrated with the site.

Parking garages are often labeled as mere functional industrial buildings rather than being referred to as inspiring architecture. Yet the parking garage is often the first place of contact with, in this case, the hospital and should therefore serve as a warm welcome for the visitors. This parking project at Saint-Luc is made into a positive first encounter, by selecting natural materials, providing abundant daylight and emphasizing contextual connection.

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

  • Architects: MODULO architects
  • Project: Parking Garage Cliniques Universitaires Saint-Luc
  • Location: Saint-Lambert, Belgium
  • Photography: Lieven Van Landschoot

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

The parking garage 

In a rather loose assemblage of hospital buildings, residential buildings and parking area, we designed a parking garage, both clear and attractive, that is skillfully embedded in the topography, thereby structuring the site.
On top of three underground parking decks, the two above ground decks of the building, bridge the terrain gradient between street level and the green roof, where a garden connects to the adjacent residences.

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

We challenged ourselves to also make the underground decks clear and pleasant.

By introducing a sinuous ‘canyon’ encompassing the garage that allows light and air to reach even the lowest deck. Natural light and this (eventually green) canyon-wall contribute to orientation and ensure a positive experience for the user.

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

The facades, made of meandering hardwood slats (FSC), naturally relate to the character of the canyon. An appealing building, nicely embedded and with added value for the user is the result.

The structure is calculated in view of a potential building on top of the parking garage.

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

Image Courtesy © Lieven Van Landschoot

Related posts:

Tags: ,

Categories: Garage, Parking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise