Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Villa Poorkan in Chalous Road, Iran by ZAV Architects

 
April 13th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: ZAV Architects

The Poorkan villa used to be an abounded building. Our clients (Mojdeh Ghodousi and Ali Kamran) decided to build a villa on their inherited land. Instead we encouraged the proposition of renovating the existing building on the on.

We intended to recycle the space, in order to bring it back to the cycle of useful, contemporary spaces.

Image Courtesy © Soroush Majidi

  • Architects: ZAV Architects
  • Project: Villa Poorkan
  • Location: Kalna – Chalous Road, Iran
  • Photography: Parham Taghiof (photo agency), Soroush Majidi
  • Software used: Autodesk, Autocad, Photoshop, SketchUp
  • Lead Architects: Mohamadreza Ghodousi
  • Site Area: 917sqm
  • Completion Year: 2015

Image Courtesy © Soroush Majidi

Our clients were requiring a villa as a space for themselves and their friends to get to gather and enjoy sometime away from the daily life, a space for a modern lifestyle in which inside the circle of friends people are as close as family members to one another. The villa is a place for the family to spend time together with their loved ones, to collect the positive energy and to enjoy the pleasant weather of the countryside. Once there was an abandoned second house with fruit trees garden located in the village of Poorkan just 45 min drive from Tehran, in the mountainous landscape of Alborz. A building like many thousands of similar empty low quality buildings scattered all over Iran, waiting to be demolished and rebuilt.

Image Courtesy © Parham Taghiof

Image Courtesy © Parham Taghiof

We didn’t follow this socially and economically unsustainable fashion; instead aiming for a recycling of the potential spatial capital that resided in the buildings’ 150 square meters. Therefore the project was defined with three main strategies: to rehabilitate the villa with local technology and workforce, keeping the existing structure, to integrate the open and closed spaces to their fullest having the flow of air from the garden to the most intimate space of the villa, and to reach an Iranian space with light, shadow and color under the clarity of pure geometry adapted to the structure.

The villa was thence materialized into a temple-like white space reinterpreting some principles of Iranian architecture. Principles of plasticity in form with clear geometry and structure was achieved by two sword-like cuts that provide a continuous clear-cut space from the staircase to the ceiling(s), and the principle of delicate interplay of light, shadow and color in the interior by using the Sedari- (meaning three doors) a traditional architectural element- in a new way. The Sedari also does the task of unifying the interior with the garden, letting the air to belong to both.

Image Courtesy © Soroush Majidi

Image Courtesy © Parham Taghiof

The building volume consists of three interrelated spaces in two levels. The entrance on the northern side of the villa leads towards an open space ornate with light and shadows coming from the Sedari. The ground floor is elevated through a staircase into the space of ease and serenity in which exists two wide steps performing as resting platforms that one can lie on and spend some quiet time.

Image Courtesy © Soroush Majidi


Image Courtesy © Soroush Majidi

The Sedari is the anchor of the villa. It functions as it used to traditionally: as the sunlight reaches the colorful windows of the Sedari, the white interior is being clad by red, green and yellow lights, moving up the walls, crawling down the ceiling and lying on the floor, creating a dynamic immaterial ornamentation, changing the spatial ambiance as the day goes by. But it also functions in providing a more contemporary spatial quality due to its large scale: it brings full transparency and the possibility of turning the whole interior into a large balcony with its oversized door-windows.

Image Courtesy © Soroush Majidi


Image Courtesy © Soroush Majidi

Poorkan villa’s benefit to the Muslim community is inherent in its spatial qualities and its approach to vividly reuse the traditional spatial capital and bring it back to the cycle of space making. In this way confirming that the Iranian community can be proud of their contemporary art and architecture, without remaining in a state. Considering the limited budget of our client for this project, we benefited from reusing the existing space as a base and intended to revitalizing it, with the aim of local construction material and easy technology.

The project was quickly realized its key constructional intersections were checked properly.

Image Courtesy © Parham Taghiof

Image Courtesy © Parham Taghiof

As of today the villa is not only in use by the client and her friends during the weekends, but also she is planning to once in a while, let the tourists and visitors to stay there. Considering the main proposal which was to renovate the old building instead of demolishing and rebuilding it, we decided to justify the existing space with the principles of a pioneer Iranian geometry.

Therefore with the idea of briefing the project with two trigonometric sections, it was important to reach clear intersection points. It was an initial matter to have different layers of material with different thicknesses lying on top of each other, while the clear sword-like cuts of the space stay perfectly executed. In general the construction materials used in this project are coming from Iran and easily available. The contractors and master craftsmen from Iran and Afghanistan developed this project with the tools of shop drawings and primavera programs to be able to control our time and footprints.

Image Courtesy © Soroush Majidi

Image Courtesy © Parham Taghiof

The over scaled doors of the south façade (the Sedari) is rotatable from the center point. The steel frames of the windows have an extra layer of CNC steel sheets, for them to be thicker and stronger. This process was actualized by Mr. Shirzad in Tehran.

Mr Mohamadreza. Sedighi who manufactured the large colorful glasses in Karaj, have also made them double glazed with colorful Plexi sheets, where needed.

The concrete floor and stairs were executed under the supervision of Mr.Ghasemi.

Image Courtesy © Soroush Majidi


Image Courtesy © Soroush Majidi

MDF artifacts were manufactured by Mr.Sedighinia.

The steel sheet applied in the kitchen was made by Mr.Azadi.

The drywall roof was actualized by Mr.Afzali who is originally from Afghanestan.

The plaster work of the walls is realized by Mr.Asadi and the top coats of the walls were applied by Mr. Firooz.

All the local contractors were very respectful and reliable. The most important impact is reaching to the strategy of reuse and reconditioning of the existing spaces and to avoid demolition and construction of the new builds.

Due to an unsustainable economy (oil based economy) in Iran many new buildings are being constructed. On one hand this process creates jobs for many people and on the other hand due to mismanagement, the number of empty buildings without any spatial quality is increasing.

We emphasize on the potential value of leftover spaces, waiting to be revitalized. We are intending to drag the attentions to this forgotten national wealth that exists besides the high-end architecture.

Poorkan villa is not a large scale project but it reaches to the optimum of spatial quality. It is a physical manifestation of our idea.

Poorkan villa is a leftover space which has been recycled and transformed into an Iranian and poetic piece of architecture. Iranians and in a bigger scale the Muslim community, would be able to feel confident in such a space.

It can change the cultural habit of demolishing and materializes an alternative for an Iranian contemporary space.

Image Courtesy © ZAV Architects

Image Courtesy © ZAV Architects

Image Courtesy © ZAV Architects

Image Courtesy © ZAV Architects

Image Courtesy © ZAV Architects

Image Courtesy © ZAV Architects

Image Courtesy © ZAV Architects

Image Courtesy © ZAV Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Autodesk, House, Photoshop, Renovation, Residential, SketchUp, Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise