Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Arts Center of Verin in Spain by Zooco Estudio

 
April 16th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Zooco Estudio 

Great home or small town? Arts center of Verin provides the intimacy of a home and the heterogeneity of a town.

The initial approach of the project comes from a previuos  study of the  environment.

From this analysis, we get the conclusion that Concello do Verín stands out by the heterogeneity of its blocks, which have been developed around an urban nucleus. Even though each block has different shapes, the way they are set is the same in most of them.

Image Courtesy © Zooco Estudio

  • Architects: Zooco Estudio
  • Project: Arts Center of Verin
  • Location: Verin, Spain
  • Client: Ayuntamiento de Verín
  • Collaborators: Borja García Lázaro, Daniel Civantos Castilla y Teresa Fernández de Arévalo
  • Year: 2016

Image Courtesy © Zooco Estudio

This occupation is based in many small buildings that are aligned with the edges of the patchs, standing next to the road and leaving gaps to the interiors for common spaces, grouped in this way, into small communities or ‘towns’  within the whole Verin. ‘Towns’ with a random order that are being defined by the flexibility of its uses.

This project is a Centre of Arts where the fact that each use works by its own way but on balance is emphasized. The example we follow is the scheme abovementioned, where each unit works independently to the exterior and in conjunction to the interior, not initerfering with others.

This basic premise  involve the concept of the proporsal. Each use of the program required by the City Hall materializes as a unit, as a volume that is aligned to the edge of the plot creating a space of coexistence and relationship, without hierarchies, supporting the idea of ​​small community.

Image Courtesy © Zooco Estudio

Once comes to this point, we reach the conclusion that it is impossible to avoid the relations between the different uses, so respecting the scheme of individual volumes to the exterior and common space to the interior, the units are sliding according to its use and leting intersticial spaces appear.

The Centre of Arts turns into a space of convivence of different activities, an special place where its units works as separate ‘houses’ and as ‘town’ all together.

Formally the design method is surprisingly accurate. The displacement and delicate turn of volumes generates a random appearance scheme but full of relationships and variants. It is a place defined by its own flexibility, unpredictable. Something involuntary that occurs as a result of the relationships of their own uses.

Between volumes irregular spaces arise as a cell, places of different scales that allow users enjoy rooms center and hide at once. Like a small town, center users interpret and live spaces freely and at will. They walk from one side to another, seeking privacy behind a corner or leave, are left to see and relate.

Image Courtesy © Zooco Estudio

In conlusion, this scheme make separation and conexion of the units compatible, generating numerous nucleous that interact and change depending on the use of its ocupants.

The general aspect is filled by ‘the fifth façade’ of the building, the deck. In this case, it is made of green cover.

Despite of the simplicity of its construction ( concrete and glass volumes), the centre has a outstanding character,  withot dismissing the environment it is set and taking care about the scale (size and height) with the surrondings.

Image Courtesy © Zooco Estudio

Due to the way it is set in the plan, and the independence of its use, this is a centre that can be changed and expanded easily, because both appearance and operation are unalterable.

Talking about the access, the visitor could entry through a large square in the corner where the three main roads conclude. A walk that will continue inside the building to enhance the idea of ‘town’.

Image Courtesy © Zooco Estudio

In addition, everytime that the volumes contact with the edge of the patch, some common spaces are generate, at the same time of exterior access of each volum is created.

The last remarkable aspect of the building is its sustainable manner, due to the materials in the urban land (Green spaces and reciclable pavement) and the installations, that allows energy and water savings.

Image Courtesy © Zooco Estudio

Image Courtesy © Zooco Estudio

Image Courtesy © Zooco Estudio

Image Courtesy © Zooco Estudio

Image Courtesy © Zooco Estudio

Related posts:

Tags: ,

Categories: Art Center, Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Canon: oce crystalPoint
Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise