Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Maggie’s Centre in Oxford, England by WilkinsonEyre

 
April 26th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: WilkinsonEyre

Maggie’s is an innovative charity that provides emotional and practical support to anyone with cancer, helping them to take a more active and informed role in their treatment. Central to Maggie’s offering is making sure this care is provided in a stimulating and uplifting environment, with close proximity to nature. The charity takes great pride in commissioning forward-thinking architects, and asked Chris Wilkinson in 2006 to develop a design for its centre in Oxford. The Oxford Maggie’s Centre sits in the densely wooded boundary of the Churchill Hospital site.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

  • Architects: WilkinsonEyre
  • Project: Maggie’s Centre
  • Location: Oxford, England
  • Photography: Julian Abrams

Image Courtesy © Julian Abrams

To tread lightly in this sensitive environment, WilkinsonEyre designed the building as a treehouse, raised above the landscape. The building is formed from a series of fragmented planes that fold and wrap into each other around a tripartite plan. This allows the structure to fit among the existing trees and provides good views of the landscape. The structure is supported on informal clusters of columns, some tilted, which evoke a thicket of tree trunks in the woods.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

The space inside is organised as a set of informal spaces all directly related to one another, eliminating the need for corridors and minimising the number of enclosed rooms. These provide areas for relaxation, emotional support and for more practical information sharing. At the centre of the plan is a triangular hearth space for sitting, cooking and eating, and above is a roof light directly above the main table to create a warm heart to the building.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

The hearth is an integral part of every Maggie’s Centre, an inviting place where all the building’s users can meet and relax. Leading off this is a wing of smaller, more intimate consultation spaces, while the western wing is designed as a more open plan, flexible lounge area with large windows and direct access to the balcony that skirts the building.

Image Courtesy © WilkinsonEyre

Related posts:

Tags: ,

Categories: Building, Cancer Center, Care Center, Medical Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise