Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The New Padel Pavillion in Curitiba, Brazil by Saboia+Ruiz Arquitetos

 
April 29th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Saboia+Ruiz Arquitetos 

The New Padel Pavillion softens with its presence the material frontiers between public and private space at the Parolin neighborhood in Curitiba, Brazil. This is specially noticed during the day, due to the players flows around the club headquarters, or during the evening, when the pavilion acts as a significant, LED light, urban lamp. The physical impermeability, common to massive private sport pavilions, is reduced in this project for the simplicity of its architectonic strategy based in three elements: limits defined by green walls, base in podium and encasement as a suspended box.

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

  • Architects: Saboia+Ruiz Arquitetos
  • Project: The New Padel Pavillion
  • Location: Curitiba – Paraná, Brazil
  • Photography: Alexandre Kenji Okabaiasse, Alexandre Ruiz
  • Client: Clube Curitibano
  • Team: Alexandre Ruiz, Thais Saboia, Rodrigo Vinci, André Bihuna, Haraldo Hauer, Bruno Niepsui.
  • Structure Eng: Ricardo Henrique Dias, Eng. Norimasa Ishikawa
  • Area: 1580.0 sqm
  • Project Year: 2017

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

The site for the New Padel Pavillion is contiguous, though outside the walls, to the already consolidated Lucius Smythe Tennis Headquarter that belongs to Curitibano Club. This separation obliges the club associates to cross the outside boundary streets in order to move between sport locations. This forced urban dialogue, rare to private sport clubs, was the motivation for an architecture that related to the public space at the Parolin Neighborhood in Curitiba – acting, with the due restrictions, as a counterpoint to the introverted residential buildings of the surroundings, hidden behind fences and high walls, and the neighborhood social stigma, often associated with criminality and drugs.

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Green Walls

In accordance to the offset limits imposed by urban legislation, the site was able to host four padel courts, measuring 10X20meters each. The court structure, of Spanish manufacture, is a combination of large tempered glass panels, structured by galvanized steel tubes profiles. The transparency of these court boxes allows the whole vision of the site limits, therefore the sensitive visual boundary for the player extends from the game limits to the green walls that surround the pavilion, at the neighborhood skirts. The wall, edge between the public and private domain, assumes, consequently, the role of the visual limit of the lot through its development: it widens to host greenery, it staggers to obey the pedestrian scale, and it ends as a niche to control the pavilions access.

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Podium

The plot’s original ground had a strong declivity that was modified for the creation of a podium area for the four paddle courts, as well as a terrace which profits from views towards the city skyline. The elevated area was structurally planned to accommodate extra public weight when stands are placed at competitions. The underground area, close to the changing rooms, houses the rain water reuse tanks, serving the whole complex. At the front street level, at the lower portion of the site, a sloped parking lot was placed, minimizing its visual impact from the courts.

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Suspended Box

The New Padel headquarters for Curitibano Club intends to be a center of national reference for the practice and competitions of such sport in Brazil. The project also required flexibility for the installations of stands, assuming that their views would not be affected by structural elements. Thus, from these constraints, the limits of the sports pavilion and its eight stilts (visually read as only four supports) were defined. Over the round tubular metallic supports lies two longitudinal trusses measuring 50 meters long and six meters high, which hang the two other transversal trusses measuring approximately 24 meters long. The twelve meters cantilever at all four extremities help to emphasize the lightness and suspension of the pavilion box, while allowing a better structural behavior of the central span, as it reduces the bending moment at the main trusses. The whole structure is locked sideways by a metallic pergola, element that also acts as a scale regulator at the living area, once it does not facilitate from this place the perception of the total volume of the sports ground.

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

The cladding enclosure of the box is done with translucent polycarbonate industrial shutters, material that allows diffused sun light incidence and plenty of natural ventilation. At the days of greater solar luminosity, it enables to practice at the paddle courts without having to turn the artificial lights on. This lucid skin also avoids sun glaring at the players during the games, as it equalizes the strong contrasts of luminosity between the suspended box and the glass panels at the padel court level – where the views from the surrounding green walls or the distant Sea Mountains expand the sensitive bound.

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Kenji Okabaiasse

Image Courtesy © Alexandre Ruiz

Image Courtesy © Alexandre Ruiz

Image Courtesy © Alexandre Ruiz

Image Courtesy © Alexandre Ruiz

Image Courtesy © Saboia+Ruiz Arquitetos

Image Courtesy © Saboia+Ruiz Arquitetos

Image Courtesy © Saboia+Ruiz Arquitetos

Image Courtesy © Saboia+Ruiz Arquitetos

Image Courtesy © Saboia+Ruiz Arquitetos

Related posts:

Tags: ,

Categories: Parking, Pavilion, Playground, public spaces, Sports Centre, Terrace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise