Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Knock Knock Heon in Seoul, South Korea by guga Urban Architecture

 
May 11th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: guga Urban Architecture

Knock Knock Heon is located in the border of Seoul, surrounded by an exceptional landscape made up by a forest in the foreground and the famous Bukhansan in the background. Both the architect and the client agreed that the relationship to the mountain would be the guiding line of the project.

Image Courtesy © Young-chae Park

  • Architects: guga Urban Architecture
  • Project: Knock Knock Heon
  • Location: Hanok Village, Jingwan-dong, Eunpyeong-gu, Seoul, South Korea
  • Photography: Young-chae Park
  • Lead Architects: Junggoo Cho
  • Design Team: Jiyoung Joe, Soomin Yang, Jinkyeong Park
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 175.02 m2
  • Completion Year: 2016

Image Courtesy © Young-chae Park

The building shape is the result of the combination of two conditions. The first one is the relation to the mountain and the second one is the shape of the plot.

In order to reduce the density of the house, the spaces are articulated between two Madang (void between the constructions). The first one is the residual spaces generated by the relationship between the serrated typology and the Damjang (Korean boundary walls) taking the form of a fragmented courtyard and reinforcing the visual connection from the house to the mountain. The second Madang is located in the backside of the house. More introverted, the sunken Madang is like a patio bringing light and air to the basement spaces.

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

The house is divided into two parts. The level difference between the house floor levels and the road were carefully calculated in order to find the balance. Namely: A constant visual connection to the mountain, the penetration of the light into the inferior storey and an acceptable gap between the level of the road and the entrance.

The inferior storey was designed like a bedrock supporting the Hanok. Fulfilling all the functional need of the house, the basement could be used as an autonomous part. As the Hanok is slightly detached from the ground, the light and the air can penetrate into the inferior spaces through a clearstory window. Organized around the sunken Madang (patio), the cryptic spaces are bright and comfortable, and does not give the feeling to be in a basement.

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

In order to create a fluid and comfortable space an anti-chamber was needed. Carefully positioned, the vestibule and staircases are essential parts of the house, not only they act like as generous thresholds between the two floors but also it allows the superior spaces to focus on its relation with the mountain.

The evolution of the structure material highlights the soft transition between the inferior to the superior part. Indeed, starting from the concrete of the basement, we are passing through the brick walls of the interconnected staircase to the wooden structure of the Hanok.

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

The traditional Numaru (a space with a wooden floor that has a panoramic view) inspired the dining room. In this house, the Numaru lays as an object on a concrete plate.

This project show the capacity of evolution of the traditional Korean Hanok. Thanks to this new shape and the new technologies, this house was able to free some architectural and mechanical constraints from the traditional Hanok and produce more comfort, light and space. Knock Knock Heon fits the need of the modern society but in the same allow a coexistence between the traditional and modern lifestyles.

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © Young-chae Park

Image Courtesy © guga Urban Architecture

Image Courtesy © guga Urban Architecture

Image Courtesy © guga Urban Architecture

Image Courtesy © guga Urban Architecture

Image Courtesy © guga Urban Architecture

Related posts:

Tags: , ,

Categories: House, Residential, Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise