Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Mill in Bratislava, Slovakia by GutGut

 
May 11th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: GutGut

The building of Mlynica is part of a large post-industrial area of ​​Light Building Materials in Bratislava. Since 1960s, porous prefabricated concrete blocks, slabs and panels have been produced here. Production took place until 1992. After privatization, the new owners sold off the complex and a gradual disintegration of the structures began.

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

  • Architects: GutGut (Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková, Tomáš Vrtek)
  • Project: The Mill
  • Location: Turbínová 13, Bratislava, Slovakia
  • Photography: akub Skokan, Martin Tůma – BoysPlayNice
  • Co-authors of Architectural Study: Roman Žitňanský, Patrícia Botková, Katarína Bergerová
  • Author of Graphic Identity And Information System: Ľubica Segečová
  • Plot Area: 2676 m2
  • Built Area: 857 m2
  • Net Floor Area: 3695 m²
  • Built Volume: 20100 m3
  • Implementation:  (2016-2017)
  • Project: (2015-2016)

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

The architectural design builds on the structural logic of the original building. The reinforced concrete frame filled with porous concrete masonry façade is retained and new programme is inserted into the existing container. The façade is opened up purposefully in places where it aligns with the new layout, without compromise and with respect to the load-bearing capacity of the existing perimeter structures. The new openings have a free and readable composition as opposed to the original rational mesh of window openings typical of an industrial building.

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

The object of Mlynica is vertically divided into three functional blocks. The design of the individual parts of the new programme – event space, administrative premises and flats –communicates via the central space of the former production hall.

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

The rigid construction of the structural skeleton is complemented by transparent partitions of the new layout, soft timber infill panels, Profilit walls and exposed media ducts. Three new floors for administration are created within the original concrete hoppers which are made accessible from the central hall.

The design builds on the contrast between old and new, highlighting the quality of the original building. With this approach it is necessary to get rid of unnecessary layers in order to emphasize the structural logic of the building and thus maximize the potential for its new use. The reconstruction transforms the former industrial complex used for purely technical production into a modern mixed-use building for cultural events, businesses presentation, administration and in smaller part open plan living.

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma – BoysPlayNice

Image Courtesy © GutGut

Image Courtesy © GutGut

Image Courtesy © GutGut

Image Courtesy © GutGut

Image Courtesy © GutGut

Image Courtesy © GutGut

Related posts:

Contact GutGut

Tags: ,

Categories: Central hall, complex, Event space, Factory, Mixed use, Office Building, Production Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise