Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Magazzino Italian Art in Cold Spring, New York by MQ Architecture

 
May 14th, 2018 by Sanjay Gangal

Article source: MQ Architecture

Magazzino Italian Art is a private initiative conceived by Nancy Olnick and Giorgio Spanu to house their collection of postwar Italian Art. The commission consisted in a full renovation of an existing 11,000 square-foot building and an additional 14,000 square feet of new construction. The existing L-shaped structure was erected in 1964 as a distribution center for dairy products and surrounded by loading docks and canopies. The new space needed a taller clearance, since some of the collection’s pieces were large, as well as highly controlled natural light.

Image Courtesy © Javier Callejas

  • Architects: MQ Architecture (Miguel Quismondo, AIA)
  • Project: Magazzino Italian Art
  • Location: Cold Spring, New York, USA
  • Photography: Javier Calleja, Montse Zamoran
  • Structural Engineer: Michael Carr, PE
  • Mechanical, Electrical, Plumbing: CES Engineers
  • Lighting Consultant: M.a.p. Design Studio
  • Cost Consultant: Stuart-Lynn Company, Inc.
  • Civil Engineer: Badey & Watson Surveying & Engineering, P.C.
  • Graphic Design: Waterhouse Cifuentes Design

Image Courtesy © Montse Zamoran

  • Collaborators: Rocío Calzado López, student, Miguel Bello Escribano, student
  • Construction Manager: Miguel Quismondo, AIA
  • Construction Supervision: Mario Gregorio
  • Built Area: 25,000 sq.ft.
  • Project Year: 2017

Image Courtesy © Montse Zamoran

Image Courtesy © Montse Zamoran

The starting approach was simple: the existing L-shaped building could be completed into a rectangle with a central courtyard. This idea allowed us to propose an independent structure that would run parallel to the longer part of the existing building and link both structures by means of two glass connectors, thus stressing the lightness. Consequently, it would establish a dialogue between the new and existing building; the natural light helps stress precisely that: the existing building works with the specific, solid light coming from the skylights aligned with the main pathways through the building, whereas the expansion proposes a uniform and faint light that makes the most of the whole. In both spaces, we have tried maximize the flexibility of artificial light by means of track lighting that crosses the lower interior cordons of the joist.

Image Courtesy © Montse Zamoran

The existing structure opens up to the courtyard while the addition only opens a panoramic widow to the Wetlands. Additionally, the juxtaposition of the two volumes makes the central courtyard became a virtual room, an extension of the lobby, while the reflecting pool that regularizes its geometry facilitates the transition between the existing building and the addition. The flow was reduced to a simple circle in order to make the visitors follow an intuitive sequence of rooms; to keep guests from being weighed down by the burst of art, the spaces open to the exterior to help people rest their eyes throughout the tour.

Image Courtesy © Javier Callejas

Magazzino, which means warehouse in Italian, attempts to pay homage to its name and the Arte Povera collection which it houses. While the artists worked with elements considered to be poor, low-quality, or readily available, we wanted to pursue this philosophy by using simple components and building techniques. The “in situ” formwork concrete wall, shaped with phenol-treated wood panels, makes up the skin of the new container; the roof cover is solved by using a simple structure involving metal gable trusses, and the white interior walls create a neutral backdrop for enjoying art.

The constant traffic on State Route 9, which runs next to the slope where the project is located, forced the project to turn away from the road, and the attempt to make the interior environment as quiet as possible required a detached concrete shed with building systems along the parking area. This new structure regularized the arrival and the surrounding gardens, allowing the visitors to discover the entrance by contrast of volumes and materials.

Image Courtesy © MQ Architecture

Image Courtesy © MQ Architecture

Image Courtesy © MQ Architecture

Image Courtesy © MQ Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Art Center, Art Gallery, Art Studio, Renovation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise