Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Abbey D’ardenne in Saint-Germain-la-Blanche-Herbe, France by OPUS 5 Architectes

 
May 15th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: OPUS 5 Architectes

The Paris office of OPUS 5 is delivering the third and final phase of the rehabilitation of the Abbey d’Ardenne, in Normandy, France. To complete an investment project of over 25 years on this site, the former stables of this gothic abbey are now home to an exhibition gallery.

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: OPUS 5 Architectes
  • Project: Abbey D’ardenne
  • Location: Abbaye d’Ardenne, 14280 Saint-Germain-La-Blanche-Herbe, France
  • Photography: Luc Boegly
  • Client: Region of Normandy
  • Contractor: OPUS 5 Architectes (Bruno Decaris, Agnès Pontremoli)
  • Structural Engineering: Batiserf
  • Utilities Engineering: L. Choulet
  • Economist: Forgue

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Phase 1:
    • Normandy scholar program: Courses and lodging for American students
    • Cost: €4m excluding VAT
    • Surface Area: 2,900 m² (31,215.34 ft²)
  • Phase 2: Installation of the IMEC, library, archives and colloquia
    • Cost: €11.5m excluding VAT
    • Surface Area: 5,400 m² (17,716.54 ft²)
  • Phase 3: Reception of the public, exhibition gallery
    • Cost: €2.1m excluding VAT
    • Surface Area: GFA 800 m² (8,611.13 ft²)

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

The Abbey

The Abbey d’Ardenne is one of three great Premonstratensian abbeys in Normandy. Its magnificent buildings dating from the 13th and 18th centuries, had stood abandoned and in ruins since the French Revolution, when they were bought by the region, which has restored and repurposed them to house the Institut Mémoires de l’Edition Contemporaines (IMEC).

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

This partially ruined church, which also suffered bombardments in 1944, first underwent a major restoration, followed by a redevelopment project designed to meet two major challenges. The first, to reinfuse the monument with life, by finding a purpose for it, and by leveraging new uses to highlight its beauty. Second, the program had to express the power and the presence of its contents, as well as the unifying vision of its collections while also ensuring optimal comfort for readers.

The rehabilitation of the Abbey d’Ardenne, a coherent ensemble despite its collection of buildings dating from the different centuries, has been designed to be fully in sync with its times, and emblematic of the contemporary nature of the institution it houses and which underpins its new cultural and intellectual function.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

The last phase of works at the Abbey is designed to receive the public. It includes the repurposing of the former stables into an exhibition space as well as the transformation of the Bayeux gate.

The exhibition gallery

A precious jewel case clad in clear stained beech wood panels, the exhibition gallery possesses all the accessories required for presenting art works. The refined interior contrasts with the agricultural building housing it, a simple parallelepiped built in rubble masonry with randomly placed openings. Its aesthetic value grows out of its opposition.

The use of wood in this project recalls the architects’ previous intervention on the abbey church and contributes to the abbey’s visual continuity.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Welcoming the public

This recently delivered phase includes the restoration of the Bayeux Gate. A 12th-century carriage gate and the abbey’s western entrance, it is now the public’s point of access and reception.

Formerly an open-air passageway, the interior space of the Bayeux Gate has been enclosed. Despite this changed vocation, the medieval construction remains intact in its new state. The openings have been filled with stained glass circled by “tunnel-frameworks” made of rusted steel. The furnishings, reception desk and benches, were all designed by the architects.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © OPUS 5 Architectes

Image Courtesy © OPUS 5 Architectes

Image Courtesy © OPUS 5 Architectes

Tags: ,

Categories: Exhibition gallery, public spaces, Reception, Restoration

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: RealityModeling
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise