Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Streamlined Office in Dublin, Ireland by The Powerhouse Company

 
May 21st, 2018 by Sumit Singhal

Article source: The Powerhouse Company

For a firm operating in the world of air travel, Powerhouse Company designed an office interior with streamlined curves and luxurious finishings. The 6,500 m² interior design includes an inviting entrance lobby with a restaurant, large congress room, fitness area, four office floors and an executive floor at the top of the building, and seeks to evoke the timeless glamour of travel.

The material palette includes local natural stone, wood veneers, high quality fabric and carpet, glass partitions and curved design lines, which give the interior a sleek, streamlined feel. Whether waiting in the mid-century-modern lobby or ascending the winding wenge staircase, the golden days of air travel are never far away. At the same time, the elegant interior aims for the highest standards when it comes to sustainability, setting the tone for the future.

Image Courtesy © Kim Zwarts

  • Architects: The Powerhouse Company
  • Project: Streamlined Office
  • Location: Dublin, Ireland
  • Photography: Kim Zwarts
  • Client: classified
  • Team: Nanne de Ru, Paul Stavert, Meagan Kerr, Marco Overwijk, Emma Scholten, Borys Kozlowski, Franca Houg, Erwin van Strien, Max Nossin, Luca Piattelli, Amber Peters
  • Partner In Charge: Paul Stavert
  • Size: 6,500 m²

Image Courtesy © Kim Zwarts

Making movement possible

Meeting face-to-face with clients and colleagues from other countries, for an international firm operating in the travel industry it is a rare and valuable commodity. The office in Dublin incorporates a multitude of different spaces designed to encourage interaction, formal and informal; pleasant environments for communicating with colleagues, external advisors and clients.

The aim of the design was to create a luxurious spatial experience within a classic and timeless building, an interior that encourages movement throughout the building as well as exchange. To achieve this, the layout of the ground floor has an inviting atmosphere. The curved walls and finishes of the reception lobby introduce the aesthetic tone and materials for the office floors.

Image Courtesy © Kim Zwarts

Future proof through flexibility and interaction

All office floors have subtle differences in order to optimize spatial orientation within the building. For example, the first and second floor boast a partially open floor plan, while the third and fourth floor are fitted out with offices along the facades. The fifth floor, slightly smaller in area, accommodates the executive offices which enjoy a magnificent view over the adjacent park.

Founding partner and architect Nanne de Ru: “To future proof the building, we have used several effective design tools, like the winding communication staircase that connects the office floors with each other to promote interaction between employees. We also chose for interchangeable room settings, and for a delicate balance between open space and closed offices. This plays an important role in the office’s flexibility and sustainability.”

Image Courtesy © Kim Zwarts

Details and craftsmanship 

Attention to detail can be discerned throughout the entirety of the project. The office floors and corridors are covered with carpet in several made to measure tones, which echo the flowing lines of the LED light ceiling coves. The elliptical communication staircase has double curved soffits finished in wengé veneer. The craftsmanship of this sculptural stair element adds to the overall high quality. The staircase lands on circular shaped elements of white terrazzo bordered by a thin brass line, which shows an exquisite level of detail. The same terrazzo is used for the entrance lobby, restaurant and staff coffee areas: all areas where interaction is key.

Image Courtesy © Kim Zwarts

Elegant and sustainable 

To achieve the LEED Platinum certification, careful coordination of the aesthetic aspirations and technical requirements was necessary. The result is an elegant, high-end office design that provides an inspiring and sustainable work environment where both employees and clients feel welcome right away.

Image Courtesy © Kim Zwarts

Image Courtesy © Powerhouse Company

Image Courtesy © Powerhouse Company

Image Courtesy © Powerhouse Company

Image Courtesy © Powerhouse Company

Tags: ,

Categories: Interiors, office Complex, Office space, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise