Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mae Ku Learning Center in Thailand by Estudio Cavernas

 
May 22nd, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Estudio Cavernas

The Mae Ku Learning Center is a new educational building located near the Thai-Burma border. The building is designed as a mountainous, monolithic object nestled in amidst the adjacent fields.

The center is a multi-functional educational space for the Min Tu Won School, a community-led organization that provides education for a local community of Burmese refugees and migrants.

Image Courtesy © Juan Cuevas

  • Architects: Estudio Cavernas
  • Project: Mae Ku Learning Center
  • Location: Mae Ku, Tak, Thailand
  • Photography: Juan Cuevas
  • Software used: Rhinoceros
  • Architects/Designers: INDA (Group 2014-18)) Orbe Architecture (Jason Orbe-Smith) Estudio Cavernas (Yago Cuevas, Juan Cuevas) Wisarut Wattanachote Napapat Lasavanich, Gunn
  • Author: Orbe Architecture
  • Lead Architects: Jason Orbe-Smith, Juan Cuevas, Yago Cuevas, Wisarut Wattanachote
  • Construction: Estudio Cavernas
  • Funded by: INDA, Orbe Architecture, Johny Org.

Image Courtesy © Juan Cuevas

Faced with minimal resources, the Min Tu Won School’s existing classrooms needed relief for their overcrowded teaching areas. They sought additional room for 70 students to improve the learning conditions of the school as well as to continue to cultivate and promote local education.

The new center responds to these needs with a massing of adaptable, multi-functional spaces. Two large interior volumes form an open floor area for teaching, studying and interactive learning. As the school grows and develops, these spaces will be able to accommodate the Min Tu Won School’s evolving conditions.

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

The building is designed with playful, massive shapes assembled together for children to engage and explore. Natural, locally sourced materials are used throughout the building to integrate the object within its surroundings. The center is visible from afar, an enticing destination for the long distance that many students travel to come to school.

The large classroom volumes feature blackboards, built-in wall benches and storage space. An open floor plan allows for flexibility in the arrangement of the learning areas. The interior is illuminated with soft, natural light using skylights.

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

A delicate, veiled bamboo skin wraps the interior spaces, creating a world of passageways and spaces for students to discover. Sunlight is filtered through, adding depth and volume to the building. The bamboo skin acts as an environmental mediator, screening the interior rammed earth walls from direct sunlight and rain while welcoming fresh air and breeze to pass through.

As part of the philosophy of Estudio Cavernas, the design of the building uses low-tech constructive systems that can be built by all workers, ensuring that most of the systems are adapted to the available materials and skills. The beneficiaries of the project are involved throughout the design and construction process, allowing them to take pride and ownership in the building and to encourage the continued success and maintenance of the learning center.

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

The Mae Ku Learning Center was developed through the Design and Build for Community course at the International Design and Architecture (INDA) program at Chulalongkorn University in Bangkok. Started by Dr. Preechaya Sitipunt, this course connects communities from throughout Thailand to the university resources to create a meaningful project.

The design build course gathered twenty students in Bangkok to study mass, material and program. Through site visits and a collaborative design process, students worked to refine and document the project and then participated in the building construction on site.

The course was taught by Wisarut Eric Wattanachote of WIWA-Studio and Jason Orbe-Smith of Orbe Architecture. The project was realized through a design and construction collaboration with Juan and Yago Cuevas of Estudio Cavernas.

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Juan Cuevas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Image Courtesy © Estudio Cavernas

Tags: ,

Categories: Educational Center, Learning Studio, Rhinoceros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -Rail and Transit Video
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise