Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House In Rua Do Paraíso, Portugal by fala atelier

 
May 27th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: fala atelier

A bourgeois 19th century single family house was to be divided into a series of identical studio apartments: four living spaces, some circulation areas and a private backyard. The project happens within a given system of constraints, aiming at an unexpected complexity, finding a certain interest within a very banal set of programs.

Image Courtesy © Ricardo Loureiro

  • Architects: fala atelier
  • Project: House In Rua Do Paraíso
  • Location: Rua Do Paraíso, Porto, Portugal
  • Photography: Ricardo Loureiro
  • Landscape Architect: João Magalhães
  • Contractor: engilaco lda
  • Client: domingo discreto lda
  • Project Team: Filipe Magalhães, ana luisa soares, ahmed belkhodja, rute peixoto, lera samovich, paulo sousa

Image Courtesy © Ricardo Loureiro

Unorthodox everyday spaces are built according to a clearly defined syntax and grammar. The four living rooms are different from each other while sharing the same language, the same set of figures. A defined number of elements – morphemes – within which the project operates: the stepped wall, the curve, two doors (one pink and one green), the striped surface of the floor. The living area becomes a gallery space.

The front facade is almost unchanged. The shabby tiles are replaced by polished green marble contrasting with the roughness of the existing granite frames. A circle of white marble is added to balance the composition.

Image Courtesy © Ricardo Loureiro

Image Courtesy © Ricardo Loureiro

The back facade is rebuilt. It becomes taller to match the neighbours scale, like a mask or a temple, with two square windows framing interior scenarios. The polished facade has a bold pattern of vertical stripes assembled with white, green and black marble, creating a rich, yet flat, surface. The entrance door is hidden within the pattern and a brass circle ends the piece. The pattern disguises the scale of the building and its program while being unnecessarily proud and exuberant. The back facade becomes a painting for neighbours to look at, a main facade for private use.

Image Courtesy © Ricardo Loureiro

Image Courtesy © fala atelier

Image Courtesy © fala atelier

Contact fala atelier

Tags: ,

Categories: House, Residential, space

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise