Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Jungle House in São Paulo, Brazil by Studio mk27

 
May 27th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Studio mk27

The project is located on the paulista shore in the region of the Rain Forest and the land has a mountainous topography with dense vegetation. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces.  Furthermore, the positioning of the house on the site obeyed the previously-open area in the vegetation.

Image Courtesy © fernando guerra

  • Architects: Studio mk27 (marcio kogan + samanta cafardo)
  • Project: Jungle House
  • Location: São Paulo, Brazil
  • Photography: fernando guerra
  • Interiors: Studio mk27 – diana radomysler
  • Landscape Designer: Isabel Duprat
  • Structure Engineer: leão associados – eng. João rubens leão
  • Mep: Grau Engenharia
  • Contractor: Eng. rogerio biral
  • Site Area: 1668sqm
  • Built Area: 805sqm
  • Project: September . 2009
  • Completion: September . 2015

Image Courtesy © fernando guerra

The main volume of the house is elevated from the ground and seems built into the topography.  The house, therefore, projects itself out from the mountain. The contact elements between the slope and the construction – as for example the wooden decks – were shaped to respect the existing land, thereby creating an organic interaction between nature and the architectural elements. In the part that it comes out of the mountain, the structure touches the ground with only two pillars.

The 3 floors of Jungle House create a clear programmatic division for the project: the ground floor houses a large covered wooden deck, connected to a small room for the children; on the first floor there are six bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a tv room; the third and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Thus, the architecture defined an inverted vertical organization of the program when compared to what is usually done in single-family houses: while the pool and the social areas are on the roof, the bedrooms are located on the floor below. The deck is on the ground floor- protected by the projection of the house – is an ample and generous space that configures a shaded shelter for the children to play.  The utility rooms are also located on this story.

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab. Before entering the closed space, one passes an intermediary space, enveloped by concrete and which houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson.  The interiors project sought to create a modern atmosphere, offering a cozy feeling necessary to remain in this tropical environment.

The landscape recomposes the native species.  When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks.  On the ground floor, you can stroll in the midst of trees; on the first floor, light enters filtered through the tree-tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

The architecture of the house privileged the use of exposed concrete and wood, as much in the interior spaces as well as the exterior.  The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

In the Jungle House, the project began with a transversal cut which allowed for the positioning of the pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below.  Furthermore, the infinity pool as well as the raised border relative to the height of the deck makes it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation; on the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation.  This social space has a radical relation with nature, by means of both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © fernando guerra

Image Courtesy © studio mk27

Image Courtesy © studio mk27

Image Courtesy © studio mk27

Image Courtesy © studio mk27

Image Courtesy © studio mk27

Contact Studio mk27

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise