Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Technical Center of Blagnac in France by NBJ architectes

 
June 5th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Located next to an expressway, the Technical Center of Blagnac was built in the middle of a neighborhood characterized by a highly industrialized program. Nevertheless, a classified forest and a cemetery are located just next to the site. These elements constitute the principal specificity of this program. The architectural and urban will aim to constitute a real urban piece, able to create a strong entrance to this area and able to dialogue with its environment. The idea is to establish a visual identity while answering the main objectives of the program.

Image Courtesy © PaulKozlowski

  • Architects: NBJ architectes
  • Project: Technical Center of Blagnac
  • Location: ZAC Andromède – Blagnac, France
  • Photography: PaulKozlowski
  • Associated Architects: Tryptique
  • Owner: City of Blagnac
  • Cost: 7,8 M € (excluding tax)
  • Project Area: 6 000 square meters
  • Project Ending: 2017

Image Courtesy © PaulKozlowski

The building opens a double dialogue with the landscape. His position constitutes an envelope with the site, minimizing the incoming nuisances and ensuring a sound protection. The ground floor was treated in a unit way and accommodates the activities of the technical center (workshops, storage spaces). The upper part is the cradle of the offices and the places of life of the municipal staff. The façade is made of Equitone fiber-cement panels which create a double skin. The slope and the perforations of these aim to obtain technical and acoustic performances able to offer comfort to the offices. This device gives the opportunity to create a large terrace linked with spaces of relaxation and restoration and create an accessible and convivial place.

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

The aspect generated by the form and materials used enters in dialogue with the surrounding landscape, breaking with the usual image of a technical center.

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

The project seeks to fit carefully in the site, as a topographic line which would come to be folded up to constitute interiority and at the same time offer a true urban frontage guarantor of its insertion in the territory.

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Image Courtesy © PaulKozlowski

Tags: ,

Categories: Center, Offices, space, Workshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -Rail and Transit Video
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise