Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

CAL Architects Studio in Guangzhou, China by CAL Architects

 
June 7th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: CAL Architects

This is a simple building with a five-year tenancy term. With so many unfavorable conditions—a limited budget, no historic value of the factory, an old wall that cannot be dismantled—how can a unique office space be created? We considered the key issues of how to balance the setting and the relationship between old and new.

It is easy for designers to envision a project with a limitless budget or desirable location, but it is difficult to combine materials and environment to convey transcendental characteristics in a particular space under various restrictive conditions.

South Entrance, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

  • Architects: CAL Architects
  • Project: CAL Architects Studio
  • Location: Guangzhou, China
  • Photography: Yuan dao, Pan Hongzhang
  • Team: Sun taohuan, Liang Xian liang, Liang Huajie
  • Cost: 1200 Yuan/m2(200)
  • Built Area: 300 m2
  • Completion Year: 2015

Panoramic of Ground floor(2), Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

The space lends itself to the creation of an experiential synesthesia. The creative use of primitive materials, including recycled metal, concrete, plastics, and inexpensive wood, is coupled with unlimited sunlight and ventilation. These elements come together to create an incredible sense of power, adding an artistic, yet humble, atmosphere to the architecture with a touch of poetry.

We understand the close relationship between architecture and the environment. It is essential to express the life of the structure with natural materials, like imprinting time onto the building, it changed every second, giving it character, and letting it mellow over time. We will create a work that surpasses the limit of time.

Panoramic of Ground floor, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

2 Floor T Stage, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Spatial Features:

1.  A purely non-enclosed, atypical space without rigid division (except for the bathroom).

2. Due to the perpetually hot and humid climate of Guangzhou, the building does not have windows that open, but does feature a natural ventilation function with sufficient natural lighting. During the summer the indoor temperature can be at least three degrees lower than the outdoor temperature.

3. Using concrete materials can keep temperatures cooler and absorb moisture during the rainy season.

4. The bookcase is on rollers, allowing for movable space. It can be changed into an enclosed reading space, conference room, exhibition hall, and so on, in accordance with requirements.

The Relationship between column and space, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

West office Area, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

A good design should have its own vitality, rather than be attached to a good story. Every detail of this space seems disparate, but each one is related to the environment. They all belong to the structure that naturally emerges from the environment, creating the characteristics of this space.

Rest Area, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

North/Main Entrance, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Ground floor office area, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

GF Lobby, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Fishpond 1, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Fishpond 2, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Office Area of Groundfloor, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Office Area of The Sencond floor), Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Office Area of Groundfloor (2), Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Staircase _ Pond, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

North/Main Entrance, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

Fishpond 3, Image Courtesy © Yuan da and Pan Hongzhang

BEFORE RENOVATION, Image Courtesy © CAL Architects

Spatial _ Environment Figure, Image Courtesy © CAL Architects

Explosive View, Image Courtesy © CAL Architects

GF Plan, Image Courtesy © CAL Architects

North Elevation, Image Courtesy © CAL Architects

Section2, Image Courtesy © CAL Architects

South Elevation, Image Courtesy © CAL Architects

Tags: ,

Categories: Offices, Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise