Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Containers Franceschi in San José, Costa Rica by Re Arquitectura + DAO

 
June 7th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Re Arquitectura + DAO

Contenedores Franceschi is a project born from the heart of a family that loves nature and is concerned about the environment, following that natural cycle of growing, they see the need to increase the space in which they live so that everyone has their independence and privacy but still stay together, they decide to build three apartments, in the property where they built their house and live about 20 years ago, a terrain adjacent to the canyon of the Uruca River, in Santa Ana, west of San José, Costa Rica.

The premise was to create 3 independent units, low impact with the environment, which respects the privacy of the existing house, adapting to the available budget.

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

  • Architects: Re Arquitectura + DAO
  • Project: Containers Franceschi
  • Location: San José, Costa Rica
  • Photography: Carolina Bello, Pablo Franceschi
  • Software used: SketchUp, Autocad
  • Architects in Charge: Francisco Vásquez May (Architect), Rebeca Chang Ugarte (Architect)
  • Structural Engineering: CDS Ingeniería, Ing. Andrés Reyes, Ing. Eduardo  González
  • Electric Engineering: Ing. Max Ruiz Arrieta
  • Built Area: 210 m2
  • Year: 2017

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Based on these parameters, we created three apartments built from 40-foot high cube cargo containers, which had reached their operational useful life, and were strategically located to achieve cross ventilation and natural light in all the rooms, the first level comprised by the social area is projected towards the back patio by means of a deck, the second level orients the internal space towards the south to the spectacular view to the hills and the river canyon, the most favorable position respect to the physical-environmental conditions was sought of the site to ensure the comfort of the inhabitants and make the most of the space on the location, maintaining a compact and permeable intervention footprint, since the structure is designed elevated on concrete columns in order to intervene as little as possible the terrain and thus allow the soil to breathe and absorb rainwater, in turn this design guideline keeps the project cool and free of moisture without the need to use insulators and waterproofing with high environmental impact and economic cost.

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

The good management of the resources was key in this project, making the most of all the available local materials respecting their nature and modulation, in order to generate the minimum possible waste, on the other hand materials of low environmental impact were used, plantation woods, water-based paints and varnishes, solar heaters and passive climate control strategies to avoid the use of air conditioning. The sewage system uses a double-stage septic tank with a filter that allows the treatment of all wastewater that is then drained into the ground.

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Being units with limited space, the design is conceptualized and customized with details such as mobile furniture in social areas and double-function walls in service areas and rooms. In this way, flexible and versatile spaces are achieved, adaptable to the different stages and events of life.

The waste that generated materials such as wood and metal were used in the manufacture of furniture, lamps and doors, the small parts of the container were reused in objects such as handrails, door handles, bath accessories, planters and hangers, which gives a strong character to the project.

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Carolina Bello and Pablo Franceschi

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Image Courtesy © Re Arquitectura + DAO

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Residential, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise