Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Casa Forest in Basel, Switzerland by Daluz Gonzalez Architekten

 
June 12th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Daluz Gonzalez Architekten

The southward-sloping plot not far from basel is framed to the east and south by a beautiful deciduous forest. Breathtaking views into the dense, deep- green foliage in the summer and the leafless and airy branch structure in the winter were a decisive factor in calibrating the daylight and arranging the spaces in this home in interplay with the natural surroundings, becoming the leitmotif for the architecture.

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

The wishes and the spatial programme envisaged by a family of five nature enthusiasts and art lovers could thus be strategically integrated into a compact crystalline sculpture – utilising the plot right to the boundary line. The differentiation between bedrooms and private areas on the one hand and airy open areas on the other (entryway, dining room, kitchen, fireplace, study, library) is made tangible through tunnel-like stairs and room-like platforms that form a sequence and spatial continuum. the central high hallway is part of every room sequence, connecting them all visually. The living room floats like a bird’s nest between branches. Walls and ceilings of exposed concrete as well as sleek built-in furniture in oak evoke an elemental, reduced impression, not attempting to rival the natural surroundings.

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

The waxed raw plaster walls of the private rooms are polished so that they reflect the outdoors, bringing it inside even more strongly through their careful details. On the roof, a large terrace perches in a reserved fashion. The earth-coloured exterior skin and angular volumetry of the building engage in an ongoing dialogue with the natural environment, constantly seeking to both contrast and harmonise with nature.

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Image Courtesy © Daluz Gonzalez Architekten

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise