Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House in Hauterive, Switzerland by bauzeit architekten gmbh

 
June 14th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: bauzeit architekten gmbh

Located near the village of Hauterive and overlooking the lake of Neuchâtel, a new construction was built over the basement of a pre-existing building. The apparent volume of the old building was completely demolished and the premises in the basement reorganized.

Image Courtesy © yves andre

  • Architects: bauzeit architekten gmbh
  • Project: House in Hauterive
  • Location: Hauterive, Canton of Neuchâtel, Switzerland
  • Photography: yves andre
  • Volume: 2’060m3
  • Surface: 638m2
  • Land area: 3’871m2
  • Project: 2014-2015
  • Execution: 2015-2016

Image Courtesy © yves andre

The new construction on the upper level takes exactly the outer perimeter of the demolished volume. A singlestorey wooden volume with a pure four-sided roof forms the living space that opens onto the lake from the south through large bay windows and onto the rear garden with views of the Jura mountains. Glass facades folding inwards create on the north side the entrance and on the south side a covered terrace with panoramic views.

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

The plan is organized around a central element, the staircase, which connects the two floors. This one is crowned by a large well of light in pyramidal shape exploiting the volume of the roof. The lower floor was completely redesigned to make the most of the existing space bringing natural light to all living spaces. To complete these, two small courtyards were dug in the topography on the east and west facades. A linear space with a courtyard at each end houses a multi-purpose exhibition room and a relaxation room. An independent apartment for friends is organized on the remaining volume on the south side with exit on the large lower terrace with swimming pool.

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Two distinct worlds are superimposed; a more aerial and open on the upper floor, the other more intimate and contained on the lower floor. One was cut in the topography in concrete and natural stone, the other is the fluid space contained between the floor and the roof materialized in glass and wood.

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © yves andre

Image Courtesy © bauzeit architekten gmbh

Image Courtesy © bauzeit architekten gmbh

Tags: ,

Categories: Building, House, Residential, Swimming Pool, Terrace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -Rail and Transit Video
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise