Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Luís de Freitas Branco School in Oeiras, Portugal by Pedro Machado Costa

 
June 15th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: Pedro Machado Costa

The Luís de Freitas Branco School is located in a suburban area, over a territory once occupied by agricultural fields and industrial facilities, overlap now by residential buildings,highways and shopping malls.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: Pedro Machado Costa
  • Project: Luís de Freitas Branco School
  • Location: Paço d’Arcos, Oeiras, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Engineering: Miguel Pereira [Coord.] / AFA
  • Client: Parque Escolar SA
  • Construction: 2015

Image Courtesy © João Morgado

The school, which opened in the 70s, was originally organized around small prefabricated pavilions, implanted in a steeply sloping terrain.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Over the times, with the consolidation of the urban territory, the school’s perimeter was being surrounded by buildings; nullifying their relationship with the main thoroughfares. The access and internal circulation were difficult, and the school pavilions found to be obsoleted.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The project takes advantage of part of the existing pavilions – that are upgraded, to settle the classrooms -, reorganizing all the functional structure of the school complex around two large outdoor spaces: the Courtyard and the Playground. The limits of both plazas are defined by two new buildings – the Central Building and the Educational Building – which set internal and external links for the school.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

The circulation areas are considered central spaces to the school, providing areas to study, to meet, to eat or to play. The main entrance of the complex is redrawn in order to reestablish the urban relationship between the school complex and the village of Paço d’ Arcos.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

After the completion of the building, there is a remarkable improvement of the academic results, an exponential increase in the student community, and the use of the School by the surrounding community.

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © João Morgado

Image Courtesy © Pedro Machado Costa

Image Courtesy © Pedro Machado Costa

Image Courtesy © Pedro Machado Costa

Image Courtesy © Pedro Machado Costa

Image Courtesy © Pedro Machado Costa

Image Courtesy © Pedro Machado Costa

Tags: ,

Categories: Building, complex, Pavilion, School, space

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise