Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Uniplaces Headquarters in Lisbon, Portugal by PARALELO ZERO Architecture

 
July 9th, 2018 by Sumit Singhal

Article source: PARALELO ZERO Architecture

Located in the heart of Lisbon, in the emblematic railway station of Rossio, this project was designed for Uniplaces, a young, international, dynamic company that operates in the global student housing market.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

  • Architects: PARALELO ZERO Architecture
  • Project: Uniplaces Headquarters
  • Location: Rossio train station, Lisbon, Portugal
  • Photography: Francisco Nogueira
  • Software used: Autocad
  • Design Team: Duarte Pape, Pedro Marchand, Rodrigo Rebelo de Andrade, André Cruzeiro
  • Area: 1000 sqm
  • Project Year: 2015
  • Year / Date: January 2016

Image Courtesy © Francisco Nogueira

We stipulated two lines of action: one concerning the space occupation strategy, geared toward maximising work performance, and another concerning the space’s character, as regards its ability to represent the company’s values and culture and its integration in the surrounding architectural environment.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

In terms of functionality of the office areas, it was our understanding that an open-space environment would best suit Uniplaces. Communication between the various company departments is enhanced by creating a work space with as few partitions as possible. A balance in the relationship between the individual and the collective is attained by creating spaces for contemplation within the open-space. Therefore, small-scale spaces are strategically distributed, be it through fixed elements, such as the library and semi-open meeting rooms, or through movable furniture, such as the small structures intended for making Skype calls.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

One of the major challenges for companies of this kind (start-ups) is the exponential and sudden spurt in headcount. For this reason, the space’s evolution-friendly structure and the ability of certain functional areas to adapt to different programmes (leisure versus work space) were a fundamental aspect in the project’s design.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

We also took into consideration that this office would be serving itinerant employees. Work space is not limited to a desk, but encompasses the whole of the supplementary areas intended for relaxation and leisure. The goal was to stimulate communication and interaction between employees and to make the work-day less tiring through a change in setting and the created dynamic.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

As regards the space’s character, we propose Uniplaces’ identity be communicated through the creation of a daring environment that is both young, but above all welcoming. As a result, we created static spaces, such as the living room, greenhouse, reading corner (library), together with dynamic systems that are both innovative and challenging in the experience their use provides, such as in the horizontal extension of the mezzanine with a suspended net structure.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

In addition, we sought to architecturally interconnect the office space with the surrounding context. The building of the Rossio railway station, where the offices are located, is one of the great examples of the neo-Manueline style. This style is strongly evocative of the great voyages of the Discoveries. Elements such as ship ropes and armillary spheres mark the facade. Drawing on that, we have used rope netting as an architectural material in various office areas. The netting, given its ephemeral character, communicates the young and dynamic environment intended.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Lastly, in order to emphasize the romanticism associated with this building, we propose a greenhouse be created at the heart of the office. This light-filled nook contextualises the stone masonry of the imposing arcs and becomes the main visual bridge to the adjacent exterior urban square.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © PARALELO ZERO Architecture

Image Courtesy © PARALELO ZERO Architecture

Tags: ,

Categories: Autocad, Headquarters, Office space

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Canon: oce crystalPoint
Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise