Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Curved Wall in Maharashtra, India by Studio Infinity

 
June 30th, 2022 by Sumit Singhal

Article source: Studio Infinity

The client approached us to design their main office in a new space they had purchased to fulfill their growing needs. At our disposal was a tight commercial space and overwhelming spatial requirements. So our initial thought process started by segregating their functional requirements and defining a smooth circulation between various departments. The visitor and back end staff movements were defined and spaces were assigned accordingly.

Image Courtesy © Studio Infinity

  • Architects: Studio Infinity
  • Project: The Curved Wall
  • Location: Maharashtra, India

Image Courtesy © Studio Infinity

To break away from the tight and rigid nature of the formed rectangular spaces, a curved wall was introduced in the layout. This element helped us change the way movements happened and the way aesthetics were governed in the entire premise.

A material palette consisting of wood, grey veneer and metal, contributed to the overall design vocabulary. Idea was to keep the palette minimal and use inherent qualities of those few elements in ways such that every space gets its own identity and yet follows a common language. Vertical and horizontal lines were used as a tool to increase or decrease verticality of given spaces and in turn keep the visual volumes aligned.

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Since only one side was exposed to harsh sunlight, a series of wooden screens were derived to filter in controlled natural light. These screens eventually become a focal point of the visuals for the entire office space. The crisscross pattern of sleek wooden members was also continued on tables and in adjoining furniture.

Since the office is for a HVAC company, we decided to keep these services exposed and not cover them by paneling or false ceiling. So efforts were put in for proper alignment of ducts, pipes and cables throughout the office. In fact the main ducts were painted in rust orange against a black ceiling to make a subtle statement of their trade and expertise.

Lastly, all our design endeavors for this project focused around seamlessly weaving the functional needs, simple materials, natural textures and colors to create a strong design environment, which will help the users and visitors enjoy this space to the fullest…!!

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Image Courtesy © Studio Infinity

Tags: ,

Categories: Interiors, Offices




© 2022 Internet Business Systems, Inc.
670 Aberdeen Way, Milpitas, CA 95035
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise