Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Punta Colorada III Shelter in Uruguay by TATÚ Arquitectura

 
August 5th, 2022 by Sumit Singhal

Article source: TATÚ Arquitectura

The land is located in an area of maritime forest near the first stretch of oceanic beach in Uruguay. This presented a diversity of native species living together in a dense and difficult-to-access ecosystem with the presence of several specimens of eucalyptus, coronilla and aruera, among other species that they wanted to preserve to build their own narrative between the future architecture project and its immediate landscape. At the same time, the topography of the land presented a pronounced depression towards the rear and lateral zone, product of the presence of two small ravines that collect the runoff of natural water from the area and channel it towards the sea.

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

It was decided that the project would try to keep this ecosystem as intact as possible and integrate with it with as small a footprint as possible. It is decided to opt for a stilt-type foundation system made up of concrete piles that are supported on the ground punctually, leaving the entire construction suspended on the irregular surface of the ground. The shelter is articulated in a longitudinal arrangement that divides the land into two instances with different characteristics: the first north-facing is related in a physical logic, access and interior-exterior link of use, while the second south-facing area is related to based on a logic of contemplation, to look at the landscape from a series of specific cuts in the shell and cover. The distribution is articulated by the bathroom module that divides the rest areas from the social spaces. The set is rationally modulated based on a series of structural frames that remain exposed to the interior and exterior giving rhythm and texture to the final resolution.

Finally, it was decided to increase the interior volume in the social area to acquire greater contact with the exterior and generate a second bedroom-attic from which to observe the deep horizon of the sea.

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Image Courtesy © TATÚ Arquitectura

Tags:

Categories: House, Landscape, Private House, private residence, Residential




© 2022 Internet Business Systems, Inc.
670 Aberdeen Way, Milpitas, CA 95035
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise