Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Dragonfly in Broken head, NSW, Australia by Built-Environment Practice

 
May 7th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Built-Environment Practice

The Dragonfly is designed to deliver a maximum of experience within limited build-able constraints around an existing house and sloping site. The project mediates between expansive views of the Pacific Ocean at Lennox Head, NSW and intimate snapshots of the rugged hillside upon which the Dragonfly is situated.

Image Courtesy © Owen McGoldrick

  • Architects: Built-Environment Practice
  • Project: Dragonfly
  • Location: Broken head, NSW, Australia
  • Photography: Owen McGoldrick
  • Client: withheld
  • Project Cost: withheld
  • Builder: Dave Foley / Foley Constructions
  • Engineer: Phil Wallace Consulting Engineers
  • Date of Completion: December 2012
  • Duration of Design: 6 months
  • Duration of Build: 4 months
  • Size: 48m2 including external deck/patio
  • Structure: Suspended slab concrete floor with lightweight timber frame enclosure; steel column support; steel bracing portal frames
  • Envelope: Copper roofing; Plywood cladding; Hoop pine furniture grade internal lining; Hoop pine solid lining boards; Australian Cypress (“Turpentine”) hardwood flooring; tempered glass; Aluminium frame windows and doors

Image Courtesy © Owen McGoldrick

This compact extension to an existing holiday house creates an additional private sleeping and living space, most often utilised when the main house is crowded with family and guests throughout the year. The space functions as a retreat for the owners, their teenage children, guests, or as an artist studio. A sauna, outdoor shower, and garden patio are also part of the scope of works.

Image Courtesy © Owen McGoldrick

The palette of materials includes copper, glass, hoop pine, and Australian cypress is employed to create a sympathetic dialogue with the surrounding environment, further enhanced by a strong indoor/outdoor relationship and passive energy performance.

Image Courtesy © Owen McGoldrick

A strategy of inflected geometry in the roof/ceiling plane and floor plan configuration is employed to highlight focused views to the surrounding environment, capitalise upon aspect, and shelter the project from southerly exposure.The Dragonfly is organised to strengthen the relationship between the occupant and the outdoor environment, thusly emphasizing the primacy of site and place. The project encourages an active awareness and participation in one’s achievement of thermal comfort.

Image Courtesy © Owen McGoldrick

Additionally, the extension is tailored to fit seamlessly into the context of the existing house to which it is attached, such that occupants of other areas of the house do not take notice nor are they impacted by the extension’s presence.The project is tucked to the rear of the existing house and is modestly seen from the approach.

Image Courtesy © Owen McGoldrick

The Dragonfly is anchored to the hillside along one edge, and then cantilevered out using suspended concrete slab construction to eliminate any need to load upon the existing structure. Placement of windows, doors, and ventilation panels are sited to augment diurnal and seasonal patterns of sun, wind, and wet weather.

Image Courtesy © Owen McGoldrick

The project delivers the clients’ request for a bedroom, ensuite, sun-deck, sauna, storage, and a desk for writing through a very compact layout of integrated furnishings. The constraints of the project were turned into opportunities to enhance one’s sense of discovery in the everyday. A storage wall which holds books, clothes, and other artefacts also creates separation for the ensuite . The ensuite receives ample daylight via a ribbon of clear glass that occupies the space between the continuous plywood ceiling and the top of the 2.1m high storage wall

Image Courtesy © Owen McGoldrick

Image Courtesy © Owen McGoldrick

Image Courtesy © Owen McGoldrick

Image Courtesy © Owen McGoldrick

Image Courtesy Built-Environment Practice

Image Courtesy Built-Environment Practice

Related posts:

Tags: , ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy