Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

The State University of New York at New Paltz by ikon.5 architects

June 28th, 2013 by Sanjay Gangal

Article source: ikon.5 architects


The State University of New York at New Paltz needed to expand its 1970 Student Union building by providing informal gathering spaces for students. The existing Student Union building was designed as an isolated cellular office building and did not have space for student collaboration or congregation. In addition, the University wished to change the overall appearance and presentation of the existing building which conveyed an uninspired institutionally functional appearance at the gateway to the university.

Evening view of Commons from plaza deck illustrating the structural tube stress skin, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: The State University of New York
  • Location: New Paltz, New York
  • Software used: Auto Cad 2008

View of Campus Commons from main campus entry, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto


  • 12,000 SF Addition
  • 10,000 SF Renovation
  • Multi-purpose meeting rooms
  • Student ID offices
  • TV | game lounge
  • Food court
  • Informal commons | email stations | information
  • Scholar’s study mezzanine
  • Group study rooms
  • $10 million construction

View of Commons illustrating its transparency and internal scholar mezzanine, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

View of Commons illustrating the planar forms of the assembly, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

View of Commons from main campus pedestrian pathway, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto


The Campus Commons project at The State University of New York is a steel and glass ‘winter garden’ addition to an existing 1970 student union building. The Campus Commons in filled and spanned over an existing underutilized exterior courtyard, transforming the exterior space into a vibrant interior university living room. The Campus Commons houses a large space for informal gathering, multi-purpose meeting rooms, food court, student ID offices, bookstore, entertainment center and meeting rooms.

Illuminated interior allows structural tubes to be seen in silhouette and student activity during evening, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

Inspired by the regional landscape of the Catskill Mountains, the form and shape of the Commons is abstracted from the Shawangunk ridge, a local internationally known rock climbing palisade that can be seen from the site and is a unique and special physical characteristic of the University’s location. In order to span over the existing courtyard with a column free enclosure for future flexibility, we designed a structural tube stress skin system that created the angular forms of the pavilion that metaphorically references the Shawangunk ridge. Uniform 4 inch square structural tubes shop fabricated in large planar sections were erected on site like a giant origami assembly and sprayed with intumescent paint to achieve the required fire rating.

Interior of informal gathering area, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

The erection of the entire enclosure was complete in less than two weeks. In order to resist the dead load and wind uplift on the roof, a 1” diameter stainless steel cable with 2” down rods were utilized to transform the stress skin on the horizontal roof plane into a truss.  Ceramic fritted glass was placed on top of the stress skin to create the enclosure. The pattern of the ceramic frit is an abstracted digitized version of the tectonic plates of the Shawangunks.

Interior of scholar mezzanine overlooking the Catskills, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

The final solution creates an exciting Campus Commons as a steel and glass ‘palisade’ set between two existing concrete brutalist buildings that transforms the entry gateway experience to the State University of New York at New Paltz with structural expressiveness. The Commons is designed to achieve a LEED Silver certification by day light harvesting and views, radiant heating and cooling, recyclable materials and photo optic lighting controls.

Interior of informal gathering area looking towards existing student union building, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

View of suspended mezzanine above informal gathering space, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

Dramatic uplighting structural stress skin, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

view from existing student union building into Campus Commons, Image Courtesy © Peter Mauss/Esto

Site Plan, Image Courtesy © ikon.5 architects

Floor Plan, Image Courtesy © ikon.5 architects

Sustainability Diagram, Image Courtesy © ikon.5 architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, University Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy