Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Monmouth Battlefield State Park Visitor Center in Manalapan, New Jersey by ikon.5 architects

Monday, January 11th, 2016

Article source: ikon.5 architects

Monmouth Battlefield State Park Visitor Center is a portal and orientation to a historic battlefield that figured prominently in the American Revolutionary War.  The building replaces an underutilized structure built for the Bicentennial with a more open pavilion that places primacy on the landscape of the battlefield as an important artifact.   Through its siting and generous use of large expanses of glass, the pavilion dramatically changes the visitor experience and frames views of the battlefield that were previously obscured.  Sited at the top of Combs Hill overlooking the Battlefield, the pavilion is conceived as a modern day primitive hut, templar in its siting, but diminutive in its appearance. Like a floating cloud above the summit, the visitor center is a one story structure that creates a cantilevered roof solar shade that frames views and protects the exhibits from the sun. In addition to the solar shade, the design incorporates a number of sustainable features in achieving a LEED Gold certification. The majority of the exterior of the enclosure is triple glazed low-e laminated glazing units permitting the maximum views, but minimizing heat gain and lost. The new visitor center occurs within the bounds of the existing site and land is not additionally disturbed to commence with this project. The new visitor center and renovated portions of the existing building is heated and cooled with a geo-thermal system. Rain water is collected on the roof and is channeled into a rain garden feature at the entry to the visitor center. Natural grasses and flora are planted adjacent to the structure to minimize maintenance and to encourage indigenous birds and reptiles to live on top of Combs Hill again.

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: Monmouth Battlefield State Park Visitor Center
  • Location: Manalapan, New Jersey
  • Photography: James D’ Addio- interior; Jeffrey Totaro- exterior
  • Client: The State of New Jersey
  • Structural Engineer: Thornton Tomasetti Engineering, Newark, New Jersey
  • Mechanical, electrical, Plumbing:  Altieri, Sebor, Weber engineers, Norwalk, Connecticut
  • Exhibition Design: Gallagher Design, Bethesda, Maryland
  • Software used: AutoCad 

(more…)

SlrSrf in Culver City, California by Open Source Architecture

Thursday, January 7th, 2016

Article source: Open Source Architecture

SlrSrf is a compact project that embeds performance characteristics into the architectural surface. Optimization of the roof as a solar receiving surface for photovoltaic electrical production generates the form of the 450 square foot (42m2) addition and renovation of an existing house in Culver City, California.  Coupling the client’s desire to create a net zero electrical consumption with the generation of the form provides an opportunistic strategy to integrate performance with the sculptural nature of the architectural entity.

Image Courtesy © Benny Chan

Image Courtesy © Benny Chan

  • Architects: Open Source Architecture
  • Project: SlrSrf
  • Location: Culver City, California
  • Photography: Benny Chan
  • Client: Private
  • Structural Engineering: Parker Resnick
  • Contractor: HC Construction
  • Size: 450 sq.ft (42 m2) addition / 1500 sq.ft (140 m2) renovation
  • Schedule: Design: 2012
  • Construction2012-20133
  • Manufacturers: PermaCity Solar, Arizona Tile, DalTile, Kohler Alteo & Coralais bathroom fixtures, Omnia

(more…)

Lycee Francais in Chicago, Illinois by STL ARCHITECTS

Thursday, January 7th, 2016

Article source: STL ARCHITECTS

Located in close proximity to the heart of Lincoln Square in Chicago, the new 85,000 SF Lycée Française de Chicago has been conceived as a unique educational with light-filled spaces intended to encourage educational and shared environments aimed to celebrate the Lycée’s international.

Image Courtesy © IGNACIO ESPIGARES @ STL ARCHITECTS

  • Architects: STL ARCHITECTS
  • Project: Lycee Francais
  • Location: 1929 West Wilson AveChicago, Illinois
  • Structural Engineer: ARUP Chicago
  • MEP Engineer: McGuire Engineers
  • Civil Engineer: Kimley Horn and Associates, Inc.
  • General Contractor: Bulley & Andrews
  • Landscape Architect: STL Architects + Culliton Quinn
  • Lighting Design: ARUP Chicago
  • Acoustics: ARUP Chicago
  • Software used: Revit (more…)

Lafayette Custom Mid-Century Modern Remodel in California by Klopf Architecture

Wednesday, December 23rd, 2015

Article source: Klopf Architecture

The owners of this property had been away from the Bay Area for many years, and looked forward to returning to an elegant mid-century modern house. The one they bought was anything but that. Faced with a “remuddled” kitchen from one decade, a haphazard bedroom / family room addition from another, and an otherwise disjointed and generally run-down mid-century modern house, the owners asked Klopf Architecture and Envision Landscape Studio to re-imagine this house and property as a unified, flowing, sophisticated, warm, modern indoor / outdoor living space for a family of five.

Image Courtesy © Mariko Reed

Image Courtesy © Mariko Reed

  • Architects: Klopf Architecture
  • Project: Lafayette Custom Mid-Century Modern Remodel
  • Location: Lafayette, California, US
  • Photography: Mariko Reed
  • Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, Jackie Detamore, and Jeffrey Prose
  • Landscape Design: Envision Landscape Studio
  • Structural Engineer: Brian Dotson Consulting Engineers
  • Contractor: Kasten Builders
  • Staging: The Design Shop
  • Year completed: 2014
  • Software used: ARCHICAD 19, 3D

(more…)

Urban Revitalization in Long Beach, California by Gwynne Pugh Urban Studio

Tuesday, December 22nd, 2015

Article source: Gwynne Pugh Urban Studio

In any major city, there are certain areas that become, or have always been, rough around the edges, driving residents away and contributing to a sense of urban decay. Whether through neglect, a shift in demographics, a change in the local economy, or other market forces, these areas become not just an eyesore, but a blight on the neighborhood. And so it was with a section of town in East Long Beach, California, which had deteriorated to the point of being a place that most residents of the city actively avoided.

Image Courtesy © Gwynne Pugh Urban Studio

Image Courtesy © Gwynne Pugh Urban Studio

(more…)

8701 Collins Avenue in Miami Beach, Florida by Renzo Piano Building Workshop

Sunday, December 20th, 2015

Article source: Renzo Piano Building Workshop 

The site is the last piece of land north of North Shore Open Space Park at the limit of the city of Miami Beach. This is just an amazing and unique site, almost suspended between the sea and the park.

The main idea of the project is to enhance the presence of the green space in the area of North Shore Park, by extending the green area to 87th Terrace at the northern limit of the project site.

Image Courtesy © RPBW

Image Courtesy © RPBW

  • Architects: Renzo Piano Building Workshop
  • Project: 8701 Collins Avenue
  • Location: Miami Beach, Florida, USA
  • Collaboration: Kobi Karp Architecture Interior Design and Stantec Architecture (Miami)

(more…)

Kings Road in Los Angeles, California by Shapiro Joyal Studio

Sunday, December 20th, 2015

Article source: Shapiro Joyal Studio

Shapiro Joyal Studio designed the interiors of a Hollywood writer-director’s home in one of LA architect Lorcan O’Herlihy’s West Hollywood multi-family gems. The home is perfect for entertaining family and guests.

View from central atrium looking East onto Kings Road. Items include a Noguchi lantern, solid walnut barstools from Bassam Fellows in New York, and two custom Paola Lenti wool felt rugs. Dining table is from Speke Klein in Canada with Hans Wegner oak wishbone chairs from Jules Seltzer in Los Angeles. ,Image Courtesy © Shapiro Joyal Studio

View from central atrium looking East onto Kings Road. Items include a Noguchi lantern, solid walnut barstools from Bassam Fellows in New York, and two custom Paola Lenti wool felt rugs. Dining table is from Speke Klein in Canada with Hans Wegner oak wishbone chairs from Jules Seltzer in Los Angeles. ,Image Courtesy © Shapiro Joyal Studio

(more…)

Lake Sammamish State Park Bathhouse in Issaquah, Washington by Patano Studio Architecture

Saturday, December 19th, 2015

Article source: Patano Studio Architecture

Lake Sammamish State Park Redevelopment is organized around the fundamental principal of integrating the buildings with the landscape and the landscape with the buildings, blurring the distinctions between the two disciplines. Patano Studio Architecture’s competition winning entry in 2003 centered on this concept as an opportunity and methodology for unifying the 512 acre park with a consistent and understandable language involving built and landscaped elements.

Image Courtesy © Patano Studio Architecture

Image Courtesy © Patano Studio Architecture

  • Architects: Patano Studio Architecture
  • Project: Lake Sammamish State Park Bathhouse
  • Location: Issaquah, Washington, US
  • Software used: AutoCAD and Sketchup
  • Size: 5,430 sqft
  • Awards: 2008 aia what makes it green
  • Status: Built
  • Year: 2015
  • Budget: $2m

(more…)

Luxury High-Rise Chicago Apartment in Illinois by Becker Architects Limited

Friday, December 18th, 2015

Article source: Becker Architects Limited

After a year of design renovations, a unit in a well-known high-rise apartment building in the heart of downtown Chicago has received a makeover – in part thanks to Banker Wire’s architectural mesh. The apartment features the most luxurious of amenities, and the design team at Becker Architects was faced with the challenge of creating minimalist, yet elegant wall panels to conceal both mechanical equipment and an elaborate home control system.

Image Courtesy © Becker Architects Limited

Image Courtesy © Becker Architects Limited

Khabele Elementary Expansion in Austin, Texas by Derrington Building Studio

Saturday, December 12th, 2015

Article source: Derrington Building Studio

In 2013, the Khabele School purchased a 4-acre property with an existing daycare facility to expand their rapidly growing elementary program. In the school’s initial meeting with Derrington Building Studio principal, Tim Derrington, their directive was simple—design the campus as “a village in the forest.” The school’s limited budget and tight schedule, along with the site’s sensitive environmental restrictions, posed unique challenges.

Each teacher arranged their classroom in different ways, and broke each classroom into subzones that could not have been predicted, Image Courtesy © Peter Molick Photography

Each teacher arranged their classroom in different ways, and broke each classroom into subzones that could not have been predicted, Image Courtesy © Peter Molick Photography

  • Architects: Derrington Building Studio
  • Project: Khabele Elementary Expansion
  • Location: Austin, Texas, US
  • Photography: Peter Molick Photography
  • Software used: Vectorworks, SketchUp
  • General Contractor
: American Constructors
  • Civil Engineer
: Thompson Land Engineering
  • Total SF
: 3432
  • MEP Engineer
: EEA Consulting Engineers
  • Year: 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy