Archive for the ‘Cottage’ Category

Writers’ Cottage 2 in Oslo, Norway by JVA

Sunday, September 13th, 2015

Article source: JVA

This small annex is located in the garden of two professionals in a residential area on the outskirts of the city.

The clients wanted a place that would give them space and quiet to focus on their writing and work. At the same time they wanted a view that could somehow remind them of their native West-Norwegian landscapes, this in spite of the site’s location only offering views towards a parking lot and a train station. Their intention was that the project would work as an alternative to a cottage in the countryside.

 Image Courtesy © Jonas Adolfsen

Image Courtesy © Jonas Adolfsen

  • Architects: JVA
  • Project: Writers’ Cottage 2
  • Location: Oslo, Norway
  • Photography: Jonas Adolfsen
  • Software used: ArchiCAD
  • Primary architects: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Martin Blum-Jansen
  • Client: Arne H. Krumsvik and Turid Urke
  • Building type: Annex
  • Size: 15 m2
  • Completed: 2014


Chalet ‘Dag’ in Chamonix, France by Chevallier Architectes

Sunday, August 23rd, 2015

Article source: v2com

This cottage was originally a summer residence, like many others in Chamonix, and was therefore not insulated for winter use. No upgrades had been done since its construction approximately 70 years ago.

Image Courtesy © Alexandre Mermillod

Image Courtesy © Alexandre Mermillod

  • Architects: Chevallier Architectes
  • Project: Chalet ‘Dag’
  • Location: Chamonix, France
  • Photography: Alexandre Mermillod


Vega Cottage in Norway by Kolman Boye Architects

Friday, July 10th, 2015

Article source: Kolman Boye Architects

The house stands on the island of Vega in the Norwegian archipelago not far from the polar circle. The site is distinctive for its grand and harsh northern landscape with wide panoramas of the Norwegian Sea and the jagged mountains rising from it. Seemingly growing from the landscape, the house sits on a rock beneath a granite shoulder negotiating the uneven terrain. As not to disturb the dominant view towards the sea, access to the house is given through a narrow natural ravine densely grown with gnarled birch shrubs and laid out with sea-sand from the nearby shore. The surrounding landscape remains untouched and wild. The large windows of the house face three directions, each with its strong unique characteristic. They are simple and robust in detailing and the optically white glass conveys undisturbed frames of the ocean, the mountain range and the bedrock. Organised on two levels adapting to the terrain, the plan is compact, providing generous social spaces within a limited floor area. The upper level is comprised of smaller scale bedrooms and family rooms, whereas the lower level is a large gallery-like space structured around a stone hearth. Completed in linseed oil painted pine with untreated birch skirting, frames and reveals – the interior is kept subtle with a character of being hand-built – promoting tactile qualities and the attractive patina developed over time.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Kolman Boye Architects
  • Project: Vega Cottage
  • Location: Vega, Norway 
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Gross Internal Area: 140 m2
  • Project Duration: 2009-2012


River Cottage HQ in Axminster, Devon by Satellite Architects

Sunday, June 21st, 2015

Article source: Satellite Architects

It’s doing a lot with a little…the diagonal bracing of the timber and the curtain-walling sing off each other,

With focus on innovative design sustainable architecture, we at Satellite Architects have been working closely with River Cottage since 2005. River Cottage implements a fully sustainable policy on building materials, energy and carbon outputs and a fully recyclable policy on waste. We at Satellite Architects share an identical vision for the future of the design and built. At Satellite, sustainability is not seen as an added benefit to architectural design but as an integral part of the process.

Image Courtesy © Alex Campbell

Image Courtesy © Alex Campbell

  • Architects: Satellite Architects
  • Project: River Cottage HQ
  • Location: Trinity Hill, Axminster, Devon, UK
  • Photography: Alex Campbell
  • Software used: Sketchup and Vectorworks 
  • Client: River Cottage Limited
  • Structural Engineers: Barry Honeysett (Listed Building) Evolve (Other Buildings)
  • Project Manager: Draco Property
  • Planning supervisor and Approved Inspector: Butler & Young Consultants Limited (more…)

Piolet cottage in Chamonix, France by Chevallier Architectes

Saturday, June 13th, 2015

Article source: Chevallier Architectes

The building was originally an old wooden shed in very poor condition – a strong candidate for demolition.
The challenge was to find ways to develop and optimize the spaces within a volume that could not be modified due to planning by-laws.

Image Courtesy ©  Chevallier Architectes

Image Courtesy ©  Chevallier Architectes

  • Architects: Chevallier Architectes
  • Project: Piolet cottage
  • Location: Chamonix, France
  • Software used: Archicad
  • Client: private
  • Usable floor space: 134 m2 (1442 sq. ft.)
  • Total area: 169 m2 (1819 sq. ft.)
  • Time frame: 2012
  • Renovation cost: €473,000 including taxes
  • Mission type: completed


Monument Channel Cottage in Ontario, Canada by CORE Architects Inc.

Thursday, April 30th, 2015

Article source: CORE Architects Inc.

The design and construction of this cottage located in Monument Channel Georgian Bay was completed in 2014.

The cottage is 2,125 sq.ft. and is designed for year round use.   The primary building material is Douglas Fir, which was used as the exposed structural frame, ceiling decking, interior wall finishes, interior cabinetry and kitchen island, etc. The design celebrates the simple use of a post and beam structural frame, where the rhythm of the columns, beams and purlins gives an overall organizational logic to the scheme. The wood is either solid sawn or milled to a profile, the timbers are sometimes massive and other times just efficient in their size, all the timbers were prefabricated, drilled for connections, etc. in the factory. The wood is left untreated and natural on the interior and finished with a clear, penetrating oil sealer on the exterior. The exterior cladding is either structural wood or cedar shingles, Ipe is also used as the exterior decking material and for the guardrail top rail/handrail.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.


Cross-Laminated-Timber Cottage in Ladysmith, Quebec by Kariouk Associates

Thursday, April 16th, 2015

Article source: Kariouk Associates

The site for this project is a remote, private lake beside which for more than seventy years existed a family’s cottage.  When the land passed from mother to son, the decision was made to reinvigorate the home; ultimately, because the home had already reached such an advanced state of decay, it was decided to have it removed and to build a new cottage. For sentimental reasons, the new home was to be the exact dimensions of the former and it was to sit in the exact same location.  Aside from those requirements though, a far more open spatial arrangement was desired.  The cottage was only intended for three-season use (the Manhattan couple for whom this was being built intended to spend winters in warmer climates).  The house design was simplified because significant insulation was not required, however, construction intentions were complicated by the fact that the remote location meant that the cost of labor “commuting” from the city would be extremely costly.

Image Courtesy © Photolux Studio/Christian Lalonde

Image Courtesy © Photolux Studio/Christian Lalonde

  • Architects: Kariouk Associates
  • Project: Cross-Laminated-Timber Cottage
  • Location: Ladysmith, Quebec
  • Photography: Photolux Studio/Christian Lalonde
  • Software used:Auto CAD and Photoshop
  • DESIGNER: Paul duBellet Kariouk (Principal), Chris Davis (Senior Design Associate), David King, Sarah McMurtry, Adam Paquette (Design Associates)
  • CLT CONSULTANT: Timmerman Timberworks
  • STRUCTURAL ENGINEER: Moses Structural Engineers


Cabin Norderhov in Hønefoss, Norway by Atelier Oslo

Thursday, December 11th, 2014

Article source: Atelier Oslo

The project is located in Krokskogen forests, outside the town of Hønefoss. Its location on a steep slope gives a fantastic view over the lake Steinsfjorden.

The site is often exposed to strong winds, so the cabin is organized around several outdoors spaces that provide shelter from the wind and receives the sun at different times of the day.

Image Courtesy © Atelier Oslo

Image Courtesy © Atelier Oslo

  • Architects: Atelier Oslo
  • Project: Cabin Norderhov
  • Location: Hønefoss, Norway
  • Photography: Lars Petter Pettersen
  • Team: Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu, Marius Mowe, Jonas Norsted, Juan Ruiz, Bosheng Gan, Sveinn Thorarinsson, Emmanuel Ferm
  • Consultants: Estatikk AS v/Sivilingeniør Ole Morten Braathen, Aps AS v/KåreWærnes, MoelvenLimtre AS v/ Rolf Evensen, Concept design v/Fredrik Eng,
  • Main conctractor: Byggmester Bård Bredesen
  • Client: Private
  • Gross area: 80 kvm
  • Completed: 2014


Hofgut in Bad Birnbach, Germany by FORMAT ELF ARCHITEKTEN

Thursday, July 31st, 2014


German studio Format Elf Architekten has designed three holiday cottages for a resort in the Bavarian countryside that resemble archetypal pitched-roof barns. 
The owners of the Hofgut estate, which offers luxury accommodation, dining and spa facilities, asked Format Elf Architekten to create the houses for guests looking to stay for longer periods than the existing facilities allowed.

Image Courtesy ©  Lothar Reichel

Image Courtesy © Lothar Reichel

  • Project: Hotel Hofgut
  • Location: Bad Birnbach, Germany
  • Photography: Lothar Reichel
  • Architect In Charge: Robert Maier, Stefan Hanninger


Villa Kanousan in Kimitsu, Chiba, Japan by Yuusuke Karasawa Architects

Tuesday, November 26th, 2013

Article source: Yuusuke Karasawa Architects

This is a weekend cottage situated within the deep mountains area of midland of Bousou Peninsula. The site is located an Kanou Mountain, Kimitsu city. Traditional Japanese painting artist, Kaii Higashiyama(1909-99) once mentioned that he was awakened to a landscape painting by the majestic ravine scenary of this site-this cottage is sitting on the slope looking down this ravine.

Image Courtesy © Yuusuke Karasawa Architects

  • Architects: Yuusuke Karasawa Architects
  • Project: Villa Kanousan
  • Location: Kimitsu, Chiba, Japan
  • Design: 2007-2008
  • Construction: 2009
  • Consultants: gh9 co.,ltd.,mechanical(air condition)
  • General contractor: Eiger co.,ltd.—-Noriaki Fujii,Yousuke Ozaki
  • Structural system: timber
  • Materials used: rose mahogany,exterior; plaster board(emulsion paint finish).flooring and carpet,interior
  • Site area: 459.03m2
  • Built area: 51.83m2
  • Total floor area: 87.69m2
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: The Year in Infrastructure 2015 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy