Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Facade’ Category

Hill Top Cottage in NSW, Australia by Luigi Rosselli Architects

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: Luigi Rosselli Architects

Weaving architectural heritage with contemporary design and lifestyle is a practice that rewards with surprises and characterful places.

In a conservative residential pocket close to North Sydney, a workers cottage perches on top of a hill looking south-east towards striking views of Sydney Harbour.  The idea behind the design was to retain the existing character of the cottage to the front – its low slung and strong horizontal lines – and place a more contemporary two storey addition at the back behind the ridge.  The new upper level is fully clad with CNC routed plywood shutters, it pierces the ample roof plane to the front of the house with a wide dormer window that is curved at the corners.

The “Craftsman’s” cottage style of the first decades of the 20th century was characterised by a simple gable roof with low eaves that ran parallel to the street with a horizontal elevation, the complete opposite to the California Bungalow style, with its gables facing the front boundary. The first floor attic dormer and garage have been designed with stretched and horizontal proportions. The existing ground floor windows have new sliding plywood shutters. The sandstone walls have adopted the same type of coursing and jointing as the existing stone footings of the house, Image Courtesy © Justin Alexander

(more…)

House Justice in NSW, Australia by buck&simple

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: buck&simple

House Justice involves alterations and additions to a two storey, semi-detached, Edwardian Queen Anne/Arts and Crafts style house listed on the state heritage inventory. The project begun with our client requesting that we add a carport and an awning reacquainting the rear yard with their home.

Their decision to downsize and remain local to the civic and social places they love, thankfully, had positive repercussions on the design process.

Image Courtesy © Tim Pascoe Photography

  • Architects: buck&simple
  • Project: House Justice
  • Location: Manly, NSW, Australia
  • Photography: Tim Pascoe Photography
  • Year: 2015
    (more…)

Casa Bosque de Niebla in Veracruz, Mexico by BCA Taller de Diseño

Wednesday, February 22nd, 2017

Article source: BCA Taller de Diseño

For the project Casa Bosque de Niebla in Jalapa, Veracruz, there was another proposal already in process, some walls and ceilings for the first level. Our first challenge was using what we already had and to develop a new proposal according to our client´s needs and the interior project left in our hands.

Image Courtesy © BCA Taller de Diseño

  • Architects: BCA Taller de Diseño (Carlos Carreño)
  • Project: Casa Bosque de Niebla
  • Location: Jalapa, Veracruz, Mexico

(more…)

Out of the Box in Zoetermeer, The Netherlands by Arjen Reas Architects + Van Voorden Architecture

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Arjen Reas Architects

Villa Out of the box is situated on the edge of Zoetermeer, next to the Bentwoud Park. The design is a contemporary interpretation of the rural surroundings. Inspired by the local building typology, the villa closes itself off from the busy street, only to open itself up to the garden via several carefully designed terraces.

Image Courtesy © Arjen Reas / Martijn van Voorden

(more…)

LISBON STONE BLOCK in Lisboa, Portugal by Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda.

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda.

Lisbon and its “new avenues” (built in the beginning of the past century) are always a challenge for an architect.

Lisbon’s Stone Block is located in the corner of two major streets  and that position is somehow special in the relation that the building it-self creates with the “urban net”.

The idea/concept of the building is based in a “mutant facade”: a skin in stone, almost metamorphoses and movable.

Image Courtesy © Nelson Garrido

  • Architects: Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda. (Alberto de Souza Oliveira)
  • Project: LISBON STONE BLOCK
  • Location: Defensores de Chaves Avenue, Lisboa, Portugal
  • Photography: Nelson Garrido
  • Collaborators: Inês Cordovil, Sílvia Fernandes, Sérgio Godinho, Ana Cravinho, Sofia Pinto Basto
  • Engineer: BETAR estudos e projectos de estabilidade lda.
  • Construtor: Ramos Catarino, S.A.
  • Materials/products: concret, stone, wood, glass
  • Built Area: 5672 sqm
  • Date of construction: 2008/2011

(more…)

Oberholz Mountain Hut in Südtirol, Italien by PETER PICHLER ARCHITECTURE & Arch. Pavol Mikolajcak

Sunday, February 19th, 2017

Article source: PETER PICHLER ARCHITECTURE

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015.

The new hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope.

Image Courtesy © Oskar Dariz, Jens Rüßmann

  • Architects: PETER PICHLER ARCHITECTURE & Arch. Pavol Mikolajcak
  • Project: Oberholz Mountain Hut
  • Location: Obereggen, Südtirol, Italien
  • Photography: Oskar Dariz, Jens Rüßmann
  • Client: Obereggen AG / Spa
  • Engineer: Dr. Ing. Andreas Erlacher
  • Credits: Peter Pichler, Pavol Mikolajcak, Gianluigi D´Alosio, Simona Alu, Giovanni Paterlini, Matteo Savoia, Silvana Ordinas, Krzysztof Zinger, Jens Kellner
  • Year: 2015 winning competition, april 2016 beginning of construction, december 2016 finish construction

(more…)

Mosman House by Rolf Ockert; Architect.

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Rolf Ockert; Architect.

Seen from the street the house appears minimal.

Set on a large block falling towards the harbour beach reserve many layers of living spaces are revealed as one progresses through the house.

Private rooms, sauna and gym are housed in the southern pavilion, opened to natural air and light via a landscaped courtyard, also revealing some of the rock all this depends on.

Image Courtesy © Rolf Ockert; Architect.

(more…)

Hilbert’s Hotel in Helsinki, Finland by Snøhetta

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Snøhetta

Snøhetta has won the invited design competition for a new hotel on the Hakaniemi waterfront in Helsinki, Finland. Snøhetta’s design proposal, Hilbert’s Hotel, was announced as the winning entry during a press conference in Helsinki on February 1, following a competition arranged last year by AB invest A/S, the City of Helsinki, and the Finnish Association of Architect.

Image Courtesy © Snøhetta

  • Architects: Snøhetta
  • Project: Hilbert’s Hotel
  • Location: Helsinki, Finland

(more…)

“Los Álamos de Fuentecisneros” Block of 59 houses in Madrid, Spain by Otto Medem Arquitectura S.L.

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Otto Medem Arquitectura S.L.

As the architect, from the begining of the project, I set out the following main goals:

Make the most of the characteristics of the terrain and enhance them by choosing the perfect orientation.

Design a set of housing complex that escapes from the everyday conventionalism of collective housing, and that is able to transmit and generate feelings. I want people to be overcome with emotion as soon as they enter the complex and feel the  beauty and harmony that each home provides, without sacrificing functionality.

Image Courtesy © Daniel Font

  • Architects: Otto Medem Arquitectura S.L.
  • Project: “Los Álamos de Fuentecisneros” Block of 59 houses
  • Location: Avenida Alcalde Mostoles. Madrid, Spain
  • Photography: Daniel Font
  • Architect Partner: Carlos Bernardez Agrafojo, Pedro Cortes Nieves,  Augustine Utrilla Sanchez
  • Surveyor: Andrew Garea Noguerol
  • Constructor: OPROLER Works and Projects
  • Project Year: 2011
  • End of Work: 2016

(more…)

House in Sharon area, Israel by Dan and Hila Israelevitz Architects

Friday, February 17th, 2017

Article source: Dan and Hila Israelevitz Architects

Program: a couple + three grown-up children. The house is meant to serve three grown-up children in suites of their own and their parents. The basement includes a play/ leisure room, apartmental protected space and one of the children’s suites.

Ground floor: living room, kitchen, dining room, guest bathroom and a pantry. The main idea in the ground floor is the division of the space into two sections: one is the living room, and the second one, hidden, is the kitchen and dining table, which face the front house’s morning garden. The element that constitutes the division is a wooden cube that is detached from the lateral walls to allow for a passageway and disconnected from the structure’s ceiling. This cube includes the guest bathroom from one side, and a pantry from the other side, serving the kitchen. The detachment of the cube from the house ceiling constitutes a sense of flow and continuity in the space.

Image Courtesy © Dan and Hila Israelevitz Architects

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy