Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Institute’ Category

Sleuk Rith Institute in Phnom Penh, Cambodia by Zaha Hadid Architects

Sunday, August 6th, 2017

Article source: Zaha Hadid Architects

Designs for the Sleuk Rith Institute – a new institution and genocide memorial in the Cambodian capital Phnom Penh – have been unveiled. The institute brings together a museum, research centre, graduate school, document archives and research library.

The vision of Youk Chhang, a tireless human rights activist and investigator of the Khmer Rouge atrocities, the Sleuk Rith Institute was founded by Chhang as a focus for reflection, healing and reconciliation as well as an enlightening educational and research facility dedicated to commemorating the lives of the past by building a better future.

Library Exterior & Reflecting Pool, Image Courtesy © Zaha Hadid Architects

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Sleuk Rith Institute
  • Location: Phnom Penh, Cambodia
  • Client: Sleuk Rith Institute, Document Center of Cambodia
  • Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
  • Concept Design:
    • Design Director: DaeWha Kang
    • Lead Designer/Project Leader: Brian Dale
    • Project Team: Malgorzata Kowalczyk, Michal Wojtkiewicz, Torsten Broeder, Fernanda Mugnaini

(more…)

Oficentro Asebanacio in San José, Costa Rica by ICESA Arquitectos

Tuesday, June 6th, 2017

Article source: ICESA Arquitectos

The fast-growing Employee Solidarity Association of the National Bank of Costa Rica was in need of a new headquarter. They envisioned not only to build their house, but to create a common roof to shelter institutions with shared values and synergies.

The building is located in Llorente de Tibás, a mixed and varied urban fabric that changes dramatically both in landscape and program on every side of the irregular plot. The east facade faces a National Highway, the northern one faces a commercial street and the south side of the plot borders a sprawled residential community. The building accordingly responds differently to every side, situation that is intensified by the bioclimatic parameters that requested the maximum light from the north and south and thermal reductions from the strong east and west lights. This is contrary to the plot geometry that has the shortest side to the north and a reason why the concrete louvers were proposed as a project feature.

Image Courtesy © Sebastián Alfaro Fuscaldo

  • Architects: ICESA Arquitectos
  • Project: Oficentro Asebanacio
  • Location: Tibás, San José, Costa Rica
  • Photography: Sebastián Alfaro Fuscaldo
  • Client: Asebanacio
  • Lead Architects: Sebastián Alfaro Fuscaldo, Cristian Cambronero Herra
  • Structural Engineer: Sotela Alfaro Ltda
  • Mechanical Engineer: Carlos Cordero
  • Electrical Engineer: Marco Vasquez

(more…)

The Cervantes Institute in Brussels, Belgium by Carlos Arroyo Architects

Tuesday, April 4th, 2017

Article source: Carlos Arroyo Architects

Compact and Flexible

One of the major challenges of the project was to combine at the ground floor level the required flexibility for a multifunctional and public space, and allowing at the same time the possibility to locate 30.000 books of the library. The system proposed to solve this issue was a three-dimensional version of the Cervantes Institute Logo. Orthogal geometries created by thick red lines which limit undefined spaces. One can move between this lines full of books and spend some time sitting on the benches located on the hallways or going out to wider spaces to enjoy the lecture at the café. The books work also as a storefront background. The activities allocated in this floor are visible from the street as a way to highlight its public essence. A domestic library, a coffee hall, a multifunctional space with stands or the information displayed on the monitors.

Image Courtesy © Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)

  • Architects: Carlos Arroyo Architects
  • Project: The Cervantes Institute
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography: Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)
  • Client: Instituto Cervantes
  • Project Leader: Vanessa Cerezo
  • Design team: Alexander Krol, David Jiménez Iniesta, Paula Currás e Iciar Arboledas
  • Constructor: Plaintec
  • Video Music: Johnny Haway – My gun do error
  • Competition Design: July 2015
  • Implementation Design: September 2015
  • Construction: December 2015 – April 2016

(more…)

UAH campus in Ho Chi Minh City, Vietnam by Truong An architecture + UAH Department of Architecture

Sunday, March 12th, 2017

Article source: TRUONG AN architecture

University of Architecture, Ho Chi Minh City (UAH) was founded in 1951 in the center of Ho Chi Minh City (HCMC) formerly known as Saigon at address 196 Pasteur street, district 03, HCMC. Sixty-five years ago, the university was a school which had a closed relationship with French École des Beaux-Arts. Until now, UAH has been developing rapidly from a small architecture school to become a university with many departments and subjects including architecture, urban planning, interior design, industrial design, structural engineering and infrastructural technology. At the moment, the university has welcomed more 8,000 students of all years and courses. A huge number of students is really a challenge for the capacity of the existing university campus. This problem leaded to a vital need of the new additional construction of UAH in Thu Duc district, HCMC. The campus building was opened officially in 2015.

Image Courtesy © Hiroyuki Oki

  • Architects: Truong An architecture + UAH Department of Architecture
  • Project: UAH campus
  • Location: No 48, Dang Van Bi street, Thu Duc district, Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Photography: Hiroyuki Oki
  • Lead Architects: Pham Phu Cuong (Dean of Department of Architecture, UAH), Nguyen Cong Duy
  • Gross Built Area: 3,490 sqm
  • Completion Year: 2015

(more…)

Tartu University Institute of Physics in Estonia by Kadarik Tüür Arhitektid OÜ

Friday, February 17th, 2017

Article source: Kadarik Tüür Arhitektid OÜ 

The building with its monotonous presentability and rationality fits well into the emerging university campus. South of the instutute there is a spacious sunny square. The building consists of four interconnected building blocks of varying heights (A-, B-, C- and D-block) that form a private courtyard. The building is finished with reinforced concrete that is treated with iron sylphate and Cor-Ten.

Image Courtesy © Kaido Haagen

  • Architects: Kadarik Tüür Arhitektid OÜ (Kadarik Tüür Arhitektid OÜ, Stuudio Tallinn Oü, Kadri Tamme Sisearhitektuur OÜ)
  • Project: Tartu University Institute of Physics
  • Location: Tartu, Estonia
  • Photography: Kaido Haagen and Tõnu Tunnel
  • Client: University of Tartu
  • Structural design: As Tari, Pikoprojekt Oü
  • Builder: Astlanda Ehitus OÜ
  • Gross useable floor space: 12 700 m²
  • Lot size: 197 971 m²
  • Start of work: 2009
  • Completion of work: 2014

(more…)

Doyle Hall in Austin, Texas by Specht Architects

Friday, February 17th, 2017

Article source: Specht Architects

The Doyle Hall renovation and the New Classroom Addition create a campus courtyard, which is activated by the presence of a centuries-old live oak tree, a new cafe, and a year-round mix of student and faculty spaces.

Image Courtesy © Specht Architects

  • Architects: Specht Architects (Scott Specht, Louise Harpman, Sarah Gamble, Erica Quinones, Brett Wolfe)
  • Project: Doyle Hall Addition + Renovation
  • Location: St. Edward’s University, Austin, Texas, USA
  • Software used: AutoCad 2008, SketchUp 6
  • Client Representative: Benz Resource Group
  • MEP Engineering: Energy Engineering Associates
  • Structural Engineering: Architectural Engineers Collaborative
  • Civil Engineering: Urban Design Group
  • Landscape Architecture: Sasaki Associates, Inc. in association with RVI Inc.
  • Contractor: VRW Construction Company
  • Project size: 33,250 sf
  • Completion: 2009
  • Awards: 2010 AIA Austin Honor Award

(more…)

The Reception Pavilion of Québec’s National Assembly in Ville de Québec, Canada by GLCRM & Provencher_Roy

Friday, December 23rd, 2016

Article source: v2com

GLCRM and Provencher_Roy Architects consortium are the proud recipients of Canadian Architect’s 2016 Award of Merit for their work on the reception pavilion of Québec’s National Assembly. The award was handed out during the magazine’s 49th Awards of Excellence gala, held in Toronto. Since its inception in 1968, the Awards of Excellence have recognized exceptional architectural projects in the design stage, as reflected by buildings that are interesting from a structural point-of-view while being responsive to social and urban context, meeting client needs with discernment and creativity, and demonstrating awareness of sustainable development imperatives.

Image Courtesy © Provencher_Roy

Image Courtesy © Provencher_Roy

  • Architects: GLCRM & Provencher_Roy
  • Project: The Reception Pavilion of Québec’s National Assembly
  • Location: Québec, Canada
  • Client: Assemblée nationale du Québec
  • Partners in charge: Claude Provencher, Architect, Senior partner and co-founder at Provencher_Roy, Matthieu Geoffrion, Architect Partner at Provencher_Roy
  • Contractor: Pomerleau
  • Structural engineer: WSP Canada Inc.
  • Electromechanical engineer: CIMA+
  • Security: CSP Consultants en Sécurité inc.
  • Area: 5,100 m2
  • Year: 2016 to date (anticipated completion date in 2019)
  • Status: Under construction

(more…)

Nieuwdok NDSM in Amsterdam, The Netherlands by Moke Architecten

Thursday, December 8th, 2016

Article source: Moke Architecten

The site of NDSM Nieuwdok site is a former ship dock area at the waterfront of Amsterdam Noord in the Netherlands. The area is currently largely derelict and used by early adapters, like Greenpeace, Red Bull and MTV. The remaining monumental industrial buildings allocate small creative businesses and workshops, while new bars and hip festivals indicate the potential attraction of the area. They are signs of what is about to happen, as in the coming years the area will be transformed into a diverse urban area, with housing, office space, hotels and the like, all with a staggering density. Surrounded by the IJ River and some remaining docks, the water has a strong impact on the site and provides beautiful views.

Image Courtesy © Thijs Wolzak

Image Courtesy © Thijs Wolzak

  • Architects: Moke Architecten (Ludo Grooteman)
  • Project: Nieuwdok NDSM
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Thijs Wolzak
  • Program: School (ROC), launderette, 380 studios
  • Team: Hao Tran, Rik Lambers, Pascal Bemelmans
  • Client: Amsterdam Waterfront i.s.m. Biesterbos
  • Structural design: Diocon
  • Installations design: Viac
  • Environmental design: LBPSight
  • Construction firm: Kondor Wessels Amsterdam
  • Façade construction: Keers
  • Floor area:  School (ROC): 4.000 sqm, Student housing: 14.000 sqm
  • Year: 2013 – 2016

(more…)

Institute of Image-Guided Invasive Hybrid in Strasbourg, France by S&AA Architects

Friday, July 1st, 2016

Article source: S&AA Architects

The new Institute of Image-Guided Invasive Hybrid Surgery is an ambitious project,  turned to the future while dialoguing with the existant Civil hospital complex where it is located.

Integration into the historical site of the Civil Hospital

In a location with such various architectural styles, the elegant and sobre architecture of the Institut with its shape, its implantation and its roof, borrows  from this historical architecture to create a contemporary form.

Image Courtesy © S&AA Architects

Image Courtesy © S&AA Architects

  •  Architects: S&AA Architects
  • Project: Institute of Image-Guided Invasive Hybrid
  • Location: Strasbourg, France
  • Software used: Archicad v17
  • Client: IRCAD
  • Team: 
    • Conception:
      • S&AA, Architects
      • SNC LAVALIN, technical engineering consultants
      • SOLARES BAUEN, energy consultants
    • Realisation:
      • KS construction, general contracting company
      • SOPREMA, waterproofing
      • SOVEC, electricity
      • LOHNER, heating
  • Cost: 23 000 000 € HT
  • Gross external area: 13767 sqm
  • Construction year: 2014-2016

(more…)

New mechanics hall in Lausanne, Switzerland by Dominique Perrault Architecte

Saturday, May 28th, 2016

Article source: Dominique Perrault Architecte

The ME building, dedicated to the mechanical engineering department, was built by the Zweifel + Stricker + Associates team in the early 70s, during the first phase of development of the campus. Its spatial organization bears testament to the tenets of the original master plan: the separation of cars and pedestrians into two different flows, as per Modern Movement in architecture principles, means that access to the building happens on multiple levels. The building has a three-dimensional grid (23’-7” length by 12’-9” height) which divides its space in a controlled way, regardless of type or purpose. The original master plan was revised several times over the ensuing decades, to question some of the initial projections, and to adjust it to inevitable evolutions such as a growing number of visitors and new usages. Moreover, the remarkable design of the Rolex Learning Center – which sits in the vicinity of the mechanics hall – leaves room for multiple architectural styles, allowing for the identity of the school to be renewed and for the campus itself to become a whole new district in the greater Lausanne metropolis.

Image Courtesy © Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp

Image Courtesy © Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp

  • Architects: Dominique Perrault Architecte
  • Project: New mechanics hall
  • Location: Campus EPFL, Lausanne, Switzerland
  • Photography: Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp
  • Client: Swiss Confederation represented by the Council of Polytechnic Schools
  • Artistic direction and design: Gaëlle Lauriot-Prévost
  • Local architect: Architram
  • Consultants: PREFACE SARL (facades), Betica SA (mechanical electrical), Daniel Willi SA (structure), DSILENCE SA (acoustics), Duchein SA (sanitary system)
  • Site area: 15 500 m²
  • Built area: 20 800 m²
  • Beginning of conceptual design: February 2011
  • Beginning of construction: Summer 2012
  • Inauguration: May 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy