Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Laboratory and Office’ Category

ACM Graphic Lab in Cremosano, Italy by tIPS ARCHITECTS

Thursday, April 6th, 2017

Article source: tIPS ARCHITECTS

An architectonic and graphic procedure is a continuous evolution of tests, drafts and tries.

Everybody knows and \”loves\” the final result but the design process that made it, belongs to the creative team.

We thought to cover the walls of the ACM GRAPHIC LAB by these attempts , by these pieces of paper, used them like a classical element of the interior design: the wallpaper.

Image Courtesy © tIPS ARCHITECTS

  • Architects: tIPS ARCHITECTS
  • Project: ACM Graphic Lab
  • Location: Cremosano, Italy
  • Software used: Autocad, Cinema 4D, Photoshop, Illustrator
  • Size: 100 m2
  • Status:
    • Designed: 2016
    • Completed: 2017

(more…)

The CHU Sainte-Justine’s “Growing Up Healthy” Project in Montréal, Canada by Provencher_Roy

Sunday, April 2nd, 2017

Article source: v2com

More than six years after the project was launched, the CHU Sainte-Justine’s new building is now accessible. Designed in consortium by Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes and Provencher_Roy, the “Growing Up Healthy” expansion and modernization project enables the hospital to more adequately meet the needs of mothers and children with respect to specialized care and services, while supporting research, education, technological advancement and health promotion. The new, roughly 130,000-square-metre construction increases the institution’s total surface area by 65% and houses the Special Care Unit, the Research Centre, a new thermal power station, and a four-level underground parking facility.

Image Courtesy © Stephane Brügger

  • Architects: Provencher_Roy 
  • Project: The CHU Sainte-Justine’s “Growing Up Healthy” Project
  • Location: Montréal, Quebec, Canada
  • Photographer: Stephane Brügger
  • Client: Centre hospitalier universitaire Sainte-Justine
  • Engineering and construction: SNC-Lavalin Inc.
  • LEED consultation: Provencher_Roy | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
  • Landscape architecture:NIP Paysage
  • Area: 130,000 m²
  • Year: 2016

(more…)

Komatsu Seima Fabric Laboratory fa-bo in Nomi City, Ishikawa by Kengo Kuma & Associates

Friday, March 24th, 2017

Article source: Kengo Kuma & Associates

This is a renovation of an office building in rigid-frame RC structure to strengthen its quake resistance using carbon fiber, and transform the interior into a museum called Fab Labo, a space to display the technology of Komatsu Seiren, the client company. Drawing from a technique of braiding ropes in this region, it became possible to add further flexibility to the carbon fiber. The fiber rod is said to be seven times stronger than iron, and this is the very first time that this material was used as a means of reinforcement against earthquakes. The potential of this light and soft fiber is explored inside the building as well. There is a lighting duct in fiber and on the rooftop, an experimental greening is being conducted using porous ceramic panels (called Greenbiz), which was generated from the process of producing fiber.

Image Courtesy © Takumi Ota

  • Architects: Kengo Kuma & Associates
  • Project: Komatsu Seima Fabric Laboratory fa-bo
  • Location: 167 Hamacho Nomi, Nomi City, Ishikawa Prefecture
  • Photography: Takumi Ota
  • In charge: Kengo Shikama / Masayoshi Adachi / Masashi Haniya * / Tetsuo Yamasudo * / Kimio Suzuki / Masaki Sato / Shun Horiki / Hiroaki Masuko / Mizuho Ozawa / Mitako Izumi (Former employee)
  • Construction: Shimizu Corporation Hokuriku Branch
  • Structure: Ejiri Architectural Structural Design Office
  • Lighting: Izumi Izumi Lighting Design Office
  • Site area:  121, 485.30 m²
  • Design period: August 2013 – November 2014
  • Construction period: February 2015 – November 2015

(more…)

The Cement Factory in Sant Just Desvern, Spain by Ricardo Bofill Taller De Arquitectura

Friday, March 24th, 2017

Article source: Ricardo Bofill Taller De Arquitectura 

I found enormous silos, a tall smokestack, four kilometres of underground tunnels, and machine rooms in good shape. This was twenty five years ago and it was my first encounter with the Cement Factory.

I already imagined future spaces and noticed that the different aesthetic and plastic tendencies that had developed since World War 1 were present in this factory.

-Surrealism:

Image Courtesy © Ricardo Bofill Taller De Arquitectura

  • Architects: Ricardo Bofill Taller De Arquitectura 
  • Project: The Cement Factory
  • Location: Sant Just Desvern, Spain
  • Total floor area: m2 5.000 and gardens
  • House area: m2 500
  • Completed: 1975

(more…)

Experimental Structure in Slavkov u Brna, Czech Republic by Fránek Architects

Wednesday, March 8th, 2017

Article source: BoysPlayNice

Experimental structure in Slavkov u Brna is one of several buildings by Zdeněk Fránek, that have been created in partnership with scientists. The task was to develop an innovation center for a family business. A structure that will operate solely on energy gained from natural resources and using water independently thanks to its natural water treatment system.

Architecture of the building presents dichotomous conception of space increasing its effect on a spectator through its duality.

Image Courtesy © Boys Play Nice

  • Architects: Fránek Architects (Zdeněk Fránek)
  • Project: Experimental Structure
  • Location: Liko-Noe, U Splavu 1419, Slavkov u Brna
  • Photography: BoysPlayNice
  • Co-authors: Libor Musil (Liko-S), Michal Šperling, Dalibor Skácel
  • General contractors:  Liko-s, Icynene, Novatop, Michal Šperling (constructed wetland wastewater treatment), Skanska SK (monolithic concrete), Dalibor Skácel (heat pump, ventilation, solar technology)
  • Investor:  Liko-S
  • Built-up area: 249 m2
  • Building volume: 1 300 m3
  • Budget: CZK 15 mil.
  • Project: 2014 – 2015
  • Completion: 2015 (27 days)

(more…)

Kolon Future Research Park in Seoul, Korea by mOrphosis architects

Tuesday, February 28th, 2017

Article source: mOrphosis architects

The Kolon Group, based in Seoul, is a diverse corporation whose activities range from textiles, chemicals, and sustainable technologies, to original clothing lines in the athletic and ready-to-wear fashion markets. Between the group’s 38 divisions, Kolon covers research, primary material manufacture, and product construction – a unique configuration that enables the company to capitalize on its own resources and advances, and to forge innovative collaborations between divisions. Supporting this collaborative model was a primary goal behind the design of Kolon’s new Corporate Headquarters and Research Facilities. Bringing researchers, leadership, and designers together in one location, the building combines flexible laboratory facilities with executive offices and active social spaces that encourage greater interaction and exchange across the company.

Image Courtesy © Morphosis Architects

  • Architects: mOrphosis architects
  • Project: Kolon Future Research Park
  • Location: Magok Industrial Park, Seoul, Korea
  • Client: Kolon Industries, Inc.
  • Visualization: Jasmine Park, Sam Tannenbaum
  • Design Director: Thom Mayne
  • Project Principal: Eui-Sung Yi
  • Project Manager: Sung-Bum Lim
  • Project Architects: Ji-Young Jon, Sung-Soo Lim, Zach Pauls, Aaron Ragan
  • Project Designers: Daniel Pruske, Natalia Traverso-Caruana
  • Project Team: Ilaria Campi, Yoon Her, Meari Kim, Sarah Kott, Michelle Lee, Jung Jae Park, Go-Woon Seo, Pablo Zunzunegui

(more…)

Montreux Jazz Heritage Lab 2 in Switzerland by EPFL+ECAL Lab with ALICE

Saturday, January 14th, 2017

Article source: mint LIST

The Montreux Jazz Heritage Lab 2 is a research program at the crossroads between architecture, design and technology. The program is led by the EPFL+ECAL Lab in close collaboration with the architectural lab ALICE, at the École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), one of the two Swiss Federal Institutes of Technology.

This new permanent and immersive installation is hosted within the new campus building designed by the architect Kengo Kuma, and situated just next to the Montreux Jazz Café. Rather than mimicking the past, the project leads the audience on a unique journey through 50 years of history and 5.000 hours of audiovisual recordings made at the Montreux Jazz Festival. Visitors truly feel that they are live on stage with Ella Fitzgerald, standing beside Miles Davis’ trumpet, or composing Smoke on the Water together with Deep Purple.

Image Courtesy © Michel Denancé

Image Courtesy © Michel Denancé

  • Architects: EPFL+ECAL Lab with ALICE
  • Project: Montreux Jazz Heritage Lab 2
  • Location: Montreux, Switzerland
  • Photography: ALICE EPFL, Joël Tettamanti and Michel Denancé
  • Software used: Autocad and Rhinoceros
  • Design research on emerging technologies: Nicolas Henchoz, Cédric Duchêne, Tommaso Colombo, Karian Foehr, Delphine Ribes, Guillaume Bonnier, David Roulin, Susanne Schneider, EPFL + ECAL LAB
  • Design research on the conception of space: Dieter Dietz, Rudi Nieveen, Manon Fantini, Javier Puchalt, Yannick Claessens, ALICE EPFL
  • Coordination Montreux Jazz Digital Project: Alain Dufaux, Igor Ristic, Olivier Bruchez, Gregory Marti, Sarah Artacho, Caryl Jones, Julien Raemy, Céline Racine, MetaMedia Center EPFL
  • 3D Sound: Dirk Schröder, Sönke Pelzer, Fabian Knauber
  • Sponsors: Audemars Piguet, HGST, Foundation Ernst Göhner, Foundation Lombard Odier, Loterie Romande, Private donors
  • Technological partners:
    • Claude Nobs Foundation (preservation & valorisation Montreux Jazz Festival Archives)
    • HGST (storage Montreux Jazz Festival Archives)
    • Illusonic (upmix stereo sound)
    • PSI Audio (speakers)
    • Stahl & Traumfabrik (construction)
    • 3D précision (3D printing aluminium)
    • Lang (LED technology)
    • Lumens8 (video installations)
    • Burmester Event (audiovisual programming)
    • Rückstuhl (acoustic carpet)
  • Year: 2016

(more…)

NEW LAB in New York by Macro Sea

Thursday, October 27th, 2016

Article source: Macro Sea

Macro Sea began work on Building 128—which, after years of neglect, was a deserted shell—in 2012. The team took inspiration from the cathedral-like steel trusswork, and approached it as a 1970’s High-Tech Modernist muse—a kind of structural expressionist beauty.

Image Courtesy © Spencer Lowell

Image Courtesy © Spencer Lowell

  • Architects: Macro Sea
  • Project: NEW LAB
  • Location: New York, USA
  • Photography: Spencer Lowell
  • Project Management: DBI Projects
  • Architect of Record: Marvel Architects
  • Architectural Lighting: Domingo Gonzalez Associates
  • Vintage Furniture: Ricky Clifton
  • Plants: John Mini Distinctive Landscapes
  • Cofounders of New Lab: David Belt and Scott Cohen

(more…)

New mechanics hall in Lausanne, Switzerland by Dominique Perrault Architecte

Saturday, May 28th, 2016

Article source: Dominique Perrault Architecte

The ME building, dedicated to the mechanical engineering department, was built by the Zweifel + Stricker + Associates team in the early 70s, during the first phase of development of the campus. Its spatial organization bears testament to the tenets of the original master plan: the separation of cars and pedestrians into two different flows, as per Modern Movement in architecture principles, means that access to the building happens on multiple levels. The building has a three-dimensional grid (23’-7” length by 12’-9” height) which divides its space in a controlled way, regardless of type or purpose. The original master plan was revised several times over the ensuing decades, to question some of the initial projections, and to adjust it to inevitable evolutions such as a growing number of visitors and new usages. Moreover, the remarkable design of the Rolex Learning Center – which sits in the vicinity of the mechanics hall – leaves room for multiple architectural styles, allowing for the identity of the school to be renewed and for the campus itself to become a whole new district in the greater Lausanne metropolis.

Image Courtesy © Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp

Image Courtesy © Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp

  • Architects: Dominique Perrault Architecte
  • Project: New mechanics hall
  • Location: Campus EPFL, Lausanne, Switzerland
  • Photography: Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp
  • Client: Swiss Confederation represented by the Council of Polytechnic Schools
  • Artistic direction and design: Gaëlle Lauriot-Prévost
  • Local architect: Architram
  • Consultants: PREFACE SARL (facades), Betica SA (mechanical electrical), Daniel Willi SA (structure), DSILENCE SA (acoustics), Duchein SA (sanitary system)
  • Site area: 15 500 m²
  • Built area: 20 800 m²
  • Beginning of conceptual design: February 2011
  • Beginning of construction: Summer 2012
  • Inauguration: May 2016

(more…)

PADC ( Product Applications Development Center) for IndianOil Corporation Ltd (IOCL) in Panipat, Haryana, India by Design Atelier

Sunday, February 23rd, 2014

Article source: Design Atelier

The Plastics Application Development Center – PADC, is the Center for Excellence in Indian Oil Corporation’s research development thrust in Plastics Technologies. The Laboratory building is designed to take on an Iconic position in the refinery complex, signifying the focus on research and the Future. The Center is intended to significantly improve on Building performance through the sustainable and conservative use of energy and other resources.

Image Courtesy © Design Atelier

  • Architects: Design Atelier
  • Project: PADC ( Product Applications Development Center) for IndianOil Corporation Ltd (IOCL)
  • Location: Panipat, Haryana, India
  • Size: 40,000 sq.ft
  • Owner: Indian Oil Corporation
  • HVAC Consultants: Creative Services Consultants (Samir Paul)
  • Structural Consultants: Charan Bhandari Consultants   
  • Contractor: HS Oberoi Builders
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy