ArchShowcase

Archive for the ‘Medical Center’ Category

Meander Medical Center in Amersfoort, Netherlands by ATELIER PRO

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: ATELIER PRO

Meander Medical Centre

The new Meander Medical Centre in Amersfoort is a completely new type of hospital. In this impressive health care institution the patient remains central and the connection with the surrounding nature is strongly felt throughout the building. This creates a healing environment where – partly thanks to the inclusion of only private rooms – patients can gain more rest for a fast recovery. Despite its size of more than 100,000 m², it’s a hospital where people can easily find their way around.  At the end of 2013, the first patients were welcomed into this spacious, light-filled hospital.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

  • Architects: ATELIER PRO
  • Project: Meander Medical Center
  • Location: Amersfoort, Netherlands
  • Photography: John Lewis Marshall, Dirk Verwoerd
  • Size: 112.000 m²
  • Parking places: 1.500
  • Number of beds: 600
  • Competition: 2005
  • Assignment: 2006
  • Design periode: 2006-2010
  • Construction periode: 2010- December 2013
  • Client: Meander Medisch Centrum
  • Design: Hans van Beek with Mark Bruin, Jeroen Ekama, Paul Fouchier, Emile Jansen, Menno Roefs
  • Interior architect: Hans van Beek, Wessel Reinders, Ellen Vaal, Elisabeth Tukker, Thijs Klinkhamer ism Kleurmerk (Erna Tielen)
  • Design duo competition: Hans van Beek ism Dorte Kristensen en Christina Kaiser
  • Project leader: Hein Doeksen, Mark Homminga and Ernstjan Cornelis.
  • Design team: Mira van Beek, Ido de Boer, Roel Buijs, Mart Buter, Antonio Cannavacciuolo, Diana van Dongen, Michel van Gageldonk, Corine Jongejan, Priet Jokhan, Christina Kaiser, Hans Kalkhoven, Arthur Loomans, Mattijs van Lopik, Marjon Main, Cock van Meurs, Katarzyna Nowak, Paul Olink, Andrew Page, Emile Quanjel, Ferry Raedts, Sandrine Rointru, Arie van der Toorn, Felix Timmermans, Tobias Thoen, Paul Verhaar, Robert Witteman, Wais Wardak.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

  • Landscape designer: Hans van Beek and Bruno Doedens (DS Landschapsarchitecten)
  • Bouwdirectie: Meander Medisch Centrum, Heijmans, Ballast Nedam en atelier PRO
  • Costs exper: atelier PRO and At Osborne
  • Contract documents: atelier PRO
  • General contractor: 2MC3 (Meander Combinatie VOF): Heijmans Bouw, Ballast Nedam en Heijmans Utiliteit (voorheen Burgers Ergon).

Costs:

  • Meander Medisch Centrum: € 195.000.000
  • Centrum: € 9.000.000
  • Interior MMC: € 6.651.620
  • Garage: € 947.970
  • College: All amounts excluding vat, remunerations, costs of the land, layout, connecting costs; inclusive risk of price increases, wages, materials, delivery a price level.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Main structure

The composition of buildings has a clear structure similar to a village with a main avenue and public squares from which all ‘houses’ of the hospital can be accessed. Starting from the entrance, the avenue forms the central axis of the floor plan. All public areas in the building are visible and accessible from this spine. Bordering the avenue are three prominent glass-covered ‘squares’: De Brink and De Foyer to the right and De Oranjerie to the left. Public facilities such as the restaurant, pharmacy, auditorium, and waiting rooms function as additional landmarks for orientation.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

People

The aim is to provide a humane environment for people, who are already under immense stress, to comfortably stay. Furthermore, it involves more than the patients. Visitors and, importantly, hospital staff should feel at ease and be able to navigate their way. Generous open spaces were planned between buildings to allow the landscape to penetrate into the building; as a result daylight can enter deep into the complex and the surrounding nature is always visible. Daylight, nature and good wayfinding are essential elements that help determine the wellbeing of people. A warm natural material, timber is widely used in the public spaces and patient rooms while glass is used throughout for daylight and views.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Private rooms

The wards in this new hospital were designed in an innovative way to provide maximum privacy and comfort for patients. Every patient has his or her own private room equipped with a bathroom and large sliding door that can be moved so that the level of privacy can be personally adjusted. The rooms face onto a wide, wedge-shaped lounge created for patients, visitors and staff. Computer desks are also provided along with a pantry for making coffee and tea. The lounge ends with a panoramic window that affords daylight and views into the surroundings. This arrangement avoids the use of old-fashioned long corridors and, furthermore, allows people to navigate their way around the ward more intuitively. By providing social amenities, patients are encouraged to get quickly back on their feet again.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Clinics

The clinics are situated to the right of the avenue in a series of individual buildings organised like outspread fingers in the landscape. Here the focus lies on flexibility. As in an empty office building shell, the clinics can be flexibly arranged according to the required needs. Future extensions are possible via the addition of extra wings into the fingered structure. To accommodate the large numbers of patients and visitors that frequent this part of the building, large atriums – named Brink and Foyer – were created between these fingers. Waiting happens as much as possible in these voluminous, light-filled squares where the dining facilities are also located: here, the wait doesn’t feel so eternal.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Logistics

The key to creating a good atmosphere in a healthcare environment lies in good logistics. Throughout the complex, the ‘hospital machine’ is hidden as much as possible from the sight of patients and visitors. This was made possible by elevating the building on a mound inside which the logistics services are concentrated. Here, the logistics corridor connects all the goods lifts from the wards as well as the clinics with the logistics hub. In this way, hospital supplies can be replenished 24 hours a day without the patient or visitor ever noticing. As the logistics hubs are always hidden behind, the goods are never moved through the departments. In addition, patients are brought to surgery along a separate route from visitors.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

MaPharmacie (MyDrugstore) by José Levy (Paris)

Saturday, March 1st, 2014

Article source: duendePR

At 44, rue Faubourg du Temple in République José Levy unveils a second opus of the MaPharmacie concept initiated by Michael Zazoun (pharmacist by day, advice columnist without reserve by night with Enora Malagre on Virgin Radio). After Bastille in 2010, the duo is totally rewriting the rules for pharmacies, are interpretation where nothing is broken but everything is changed.

Image Courtesy © Matthieu Salvaing

  • Architects: José Levy
  • Project: MaPharmacie
  • Location: Paris
  • Photography: Matthieu Salvaing

RKM 740 in Düsseldorf Heerdt, Germany by J. Mayer H. Architects

Friday, February 14th, 2014

Article source: J. Mayer H. Architects

In direct proximity to the sweeping landscape of the Rheinaue and with a view of Düsseldorf’s city center, this high rise will shape the silhouette of the left bank of the Rhine, not only in terms of its architecture, but in terms of use as well.

Image Courtesy © J. Mayer H. Architects

  • Architects: J. Mayer H. Architects
  • Project: RKM 740
  • Location: Düsseldorf Heerdt, Germany
  • Software used: Maya, Rhino and ArchiCad
  • Project team: Andre Santer, Dr. Paul Angelier, Marta Ramirez Iglesias, Max Magorsky,
  • Function: Medical Services and Residential Building
  • (BGF) Total floor Area: aprox. 26.000 qm
  • Number of floors: 19
  • Height of the building: aprox. 70 m
  • Structure:  Concrete structure
  • Principal Exterior: Aluminum Elements
  • Principal interior material: concrete and plaster board, water based cooling system inside the concrete, no air-conditioning needed
  • Invited competition: 2012, 1st Prize
  • Project: 2013 – 2017
  • Completion: 2017
  • Client: Rheinblick Düsseldorf GmbH
  • Architect on Site: Höhler + Partner, Aachen, Germany

Institute of Strabismus Treatment in Krakow, Poland by KUMstudio

Sunday, December 22nd, 2013

Article source: KUMstudio

The interior design was created for the Institute of Strabismus Treatment deals with the diagnosis and treatment of strabismus, amblyopia and nystagmus in children and adults. It has been prepared under the personal guidance and objectives with a strong focus on the unique solutions that meet the requirements of the clinic of the highest quality and standard of services with reputation on the world.

Image Courtesy © KUMstudio

  • Architects: KUMstudio
  • Project: Institute of Strabismus Treatment
  • Location: Krakow, Poland
  • Photography: KUMstudio
  • Program: medical center
  • Client: Institute of Strabismus Treatment dr n. med. Beata Kaczmarek
  • Total area: 200 m2
  • Completion: 2013
  • Status: complete

Center for medical innovetion in Varna by Dizarh Arhitectural Studio

Tuesday, October 8th, 2013

Article source: Dizarh Arhitectural Studio

Dizarh Arhitectural Studio was founded in 2003. Since the beginning of 2012 the managers are architect Delian Zhechev and architect Venelin Zhechev. Over the years Dizarh`s ambitions is to create and provide customers with products that satisfy their requirements for quality and modern architecture. Dizarh strives continuously to increase the level of customer satisfaction and research customers` needs and requirements. At the heart of the studio`s success is the team of creative and qualified specialists who are united by the desire to create an attractive architectural environment.

Image Courtesy © Dizarh Arhitectural Studio

New Sulaibikhat Medical Center in Kuwait by AGi Architects

Thursday, September 12th, 2013

Article source: AGi Architects

The New Sulaibikhat Clinic building stands as a pioneer in the healthcare sector, where challenging issues such as privacy and security are addressed using a new model, where courtyards attached to the façade are the driving element behind this unique typology.

Image Courtesy © Impresiones de Arquitectura

  • Architects: AGi Architects
  • Project: New Sulaibikhat Medical Center
  • Location: Kuwait
  • Photography: AGi architects, Impresiones de Arquitectura
  • Type: Health
  • Date: 2012
  • Client: Ali Mohammed T. Al-Ghanim
  • Cost: Confidential
  • Renders: Interior images: AGi architects
  • Exterior images: Impresiones de Arquitectura
  • Awards: Bronze A’Design Award 2013 – “Architecture, Building and Structure Design Category
  • Design Team: Joaquin Pérez-Goicoechea, Nasser B. Abulhasan, Salvador Cejudo
  • Architectural team: Stefania Rendinelli, Hanan Alkouh, Bruno Gomes, Ana López Cerrato

MEDICAL OFFICE CUTS in Navarre, Spain by Iñigo Esparza Arquitecto

Tuesday, September 10th, 2013

Article source: Iñigo Esparza Arquitecto

The medical centre is constructed in a trapezoid-shaped plot and has an extension of3.300 square meters. The intervention proposed to locate the building next to the west limit of the site forming a large outdoor area in front of it. In this way, this open space was transform in 2.400  square meters of public park.

The building, compound of two different pieces, is a one-storey construction which contribute to accesibility and funcionality.

Image Courtesy © Berta Buzunariz

  • Architects: Iñigo Esparza Arquitecto
  • Project: MEDICAL OFFICE CUTS
  • Location: Navarre, Spain
  • Photography: Berta Buzunariz
  • Promoter: CITY OF COURTS
  • Author: ANDREW ESPARZA IÑIGO Architect, M. ALONSO OSÉS Affairs Architect
  • Contributors: Alejandra Gomez Martinez Architect, Jesus Gutierrez Architect, Corera, Tanco Canadas Mikel Technical Architect , Fitero Engineering
  • Project manager: Iñigo Architect Andres Esparza
  • Builder: Ariana, S.A.
  • Surfaces helpful: 446.35 m²
  • Surface: 569.20 m² built
  • Budget Execution Material: 550.083,15 euros

Works Execution Dates

  • Starting: November 2009 Artwork
  • End of Work: October 2010
  • Software used: Autocad

Assuta Medical Center in Tel Aviv, Israel by Zeidler Partnership Architects + Moore Architects + M. Brestovisky Architects

Saturday, May 18th, 2013

Article source: Zeidler Partnership Architects + Moore Architects + M. Brestovisky Architects

Zeidler Partnership Architects with local architects Moore Architects + M. Brestovisky Architects and Urban Designers, is one of 15 firms to be presented with a 2013 Ontario Association of Architects Award tomorrow evening at the OAA Celebration of Excellence Awards and Dinner. The event will take place at the Metro Toronto Convention Centre, hosted by OAA President Bill Birdsell and Master of Ceremonies, Ben Mulroney. Zeidler will be receiving an award for the Assuta Medical Center project.

Image Courtesy © Tom Arban 

  • Architects: Zeidler Partnership Architects + Moore Architects + M. Brestovisky Architects
  • Project: Assuta Medical Hospital Redefines Standards
  • Location: Tel Aviv, Israel
  • Photography: Tom Arban
  • Client: Assuta Medical Centers Ltd.
  • Area of project: 600,000 sf (484,000 sf Phase I + 116,000 sf Phase II) plus 516,700 sf underground car parking on 4 levels.
  • Budget: $100 million
  • Project end date: November 2009
  • Design team:
    Tarek El-Khatib, partner in charge of design
    Alan Munn, partner in charge of administration
    Tarek El-Khatib, Jurgen Henze and Amos Caspi: Design and design development
  • Interior design: Zeidler Partnership Architects
  • Structural: David Engineers Ltd.
  • Mechanical: Hendler Engineers Ltd.
  • Electrical and Communications: Dan Sharon and Zur Neaman
  • Landscape architects: Haim Kahanovich Landscape Architect
  • Contractors: AVIV & Co. Construction and Public Works Contracting Company Ltd.

Tartu Health Care College in Estonia, Tartu by Kavakava Architects

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Kavakava Architects

The building defining a friendly co-existence between small scale private housing and large healthcare institutions in the park. The new collage building is located in between two dormitories to maintain the buffer zone between private houses and large buildings.

Image Courtesy © Martin Siplane

  • Architects: Kavakava Architects
  • Project: Tartu Health Care College
  • Location: Estonia, Tartu, Nooruse 5
  • Photography: Martin Siplane, Jaan Sokk
  • Team: Siiri Vallner, Indrek Peil KAVAKAVA, Johannes Feld, Andro Mänd, Sten Mark Mändmaa, Ragnar Põllukivi
  • Interior design: Tarmo Piirmets PINK
  • Site: 8433m2
  • Building (neto): 6480m2
  • Client: Tartu Health Care College

(more…)

Jinzhou New Area Medical Center in Dalian by Design Initiatives

Saturday, September 15th, 2012

Article source: Design Initiatives

The everyday experience of the users is critically important for the hospital typology.  Our proposal for a Jinzhou New Area Medical Center is located as closest as possible to the existing wing of the hospital in order to shorten the routes and form one integrated complex with that existing wing.

Image Courtesy Vlado Valkof

  • Architects: Design Initiatives
  • Project: Jinzhou New Area Medical Center
  • Location: Dalian, China
  • Type: Healthcare
  • Date : August, 2012
  • Status: Competition
  • Client: First Affiliated Hospital Of Dalian Medical University
  • Area: 184,828 sq. m.
  • Design Initiatives: Vlado Valkof
  • Credits : Design Initiatives: Vlado Valkof – project architect; Ana Valkof, Stefan Petkov, Malgorzata Blasik, Minko Marinov – architects; Nick Tonchev – civil and structural
  • Software used: Maya with V-Ray Renderer, AutoCAD and Photoshop

(more…)

AIA2015: Atlanta May 12-16 2015
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: Get Value of color
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy