Open side-bar Menu

Archive for the ‘Research & Development Centre’ Category

New building for top research institute DIFFER in Eindhoven, The Netherlands by Ector Hoogstad Architecten

Friday, November 27th, 2015

Article source: Ector Hoogstad Architecten 

The Netherlands has an excellent reputation in the international world of science. Ector Hoogstad Architecten has won commissions to design many new buildings in Dutch universities and research institutes in recent years. DIFFER, the Dutch Institute for Fundamental Energy Research located on the campus of Eindhoven University of Technology, is the latest in the series. The building will be officially opened on 19 November.

Northwest facade with sawtooth profile photo, Image Courtesy © Petra Appelhof

Northwest facade with sawtooth profile
photo, Image Courtesy © Petra Appelhof

  • Architects: Ector Hoogstad Architecten 
  • Project: New building for top research institute DIFFER
  • Location: De Zaale 20, 5612 AJ Eindhoven, The Netherlands 
  • Photography: Petra Appelhof
  • Software used: Revit 
  • Client: FOM DIFFER
  • Project team: Joost Ector, Max Pape, Koen Klijn, Ralph Sijstermans, Koert Hougee, Arja Hoogstad, Rena Logara, Joost vander Linden, Hetty Mommersteeg, Marco Verroen
  • Construction management: Aronsohn raadgevende adviseurs
  • Installation consultants: Deerns raadgevende adviseurs bv
  • Construction consultants: IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Main contractor: Dura Vermeer Rosmalen


Altana R & D Center in Mumbai, India by MALIK Architecture

Sunday, September 27th, 2015

Article source: MALIK Architecture

The plot itself filled with lush large trees and its profile have dictated the evolution of the design concept. A careful study of the site, levels and the root structure of the trees leaves limited areas for development of the R&D center.  It is this study that first drove us into demolishing the existing house along with the following reasons:

  1. Aesthetically unsuitable for a modern R&D lab.
  2. Large area available without trees.
  3. Possibility of construction of a basement + upper floors to optimize built-up area.
Image Courtesy © MALIK Architecture

Image Courtesy © MALIK Architecture

  • Architects: MALIK Architecture
  • Project: Altana R & D Center
  • Location: Mumbai, India
  • Software used: Autocad
  • Design Team: Kamal Malik, Ketan Chaudhary, Geeta Danani
  • Project Type: R&D
  • Client: Altana Pharmaceuticals
  • Built-up area:  65,000 sq ft
  • Project Status: Complete
  • Year of completion: 2002


REVELEY CLASSROOM BUILDING in Moscow, Idaho by Patano Studio Architecture

Wednesday, May 20th, 2015

Article source: Patano Studio Architecture

Initial site visits at the University of Idaho Pitkin Nursery revealed hoop houses, metal sheds and stacks of planter boxes. Beginning with the idea of a wood box floating on the undulating sea of the Palouse, the design team set out to stitch together the program, landscape and the materiality of Idaho forest products. The college wanted to extend their public outreach in addition to nursery research functions. The outstretched ramps and decks reach out to the landscape and invite the public and students to the building. The Sales Office was pulled through the wood screen as a way to express itself beyond the functions of classroom, offices, and social gathering. The weathering cedar wood screen that stands off the building was imagined as a modern western storefront. The repetition of stacked boxes was intriguing; we saw that as the piece that expressed the transition from working nursery to classroom. The cedar wood screen is the threshold element for faculty and students to step through the gap between the two elements; wood screen and black box.

Image Courtesy © Sozinho Imagery

Image Courtesy © Sozinho Imagery

  • Architects: Patano Studio Architecture
  • Location: Moscow, Idaho
  • Photography: Sozinho Imagery
  • Software used: Hand Sketching, Sketchup, AutoCAD, InDesign, and Photoshop
  • Awards: 2014 AIA Idaho Honor Award, 2014 AIA Best Use of Idaho Wood Award, 2015 Green Building With Wood Award
  • Area: 2,130 sqft
  • Year: 2014


Bob Champion Building in Norwich, England by Hawkins\Brown

Wednesday, April 15th, 2015

Article source: Hawkins\Brown

Hawkins\Brown has completed the Bob Champion Research and Education Building, the University of East Anglia’s most recent building in the Norwich Research Park.

The facilities are targeted at improving translational research in collaboration with the NHS whilst the clinical teaching areas are focused on providing authentic healthcare learning environments for the university’s medical school.

Image Courtesy © Gareth Gardner

Image Courtesy © Gareth Gardner

  • Architects: Hawkins\Brown
  • Project: Bob Champion Building
  • Location: Norwich, England
  • Photography: Gareth Gardner
  • Landscape Architect: BD Landscape
  • Structure Engineer: Arup, Carter Design
  • Services Engineer: Arup, Roger Parker Associates
  • Project Manager: Real Consulting
  • Quantity Surveyor: Aecom
  • Building Control: MLM
  • Acoustics: Adrian James Acoustics
  • Planning Consultant: Bidwell
  • Main Contractor: RG Carter



Thursday, February 12th, 2015


On a site covering nearly seven hectares in the Cité Descartes cluster in Marne-la-Vallée lies the Pôle Scientifique et Technique Paris-Est (PST) which has been baptised the Espace Bienvenüe in memory of Fulgance Bienvenüe, inspector general of the Ponts et Chaussées engineering school and father of the Parisian metro system. The space completes the Cité Descartes that has been incorporated into this new town and meets the needs of the programme imposed by the Ministry of Ecology, Sustainable development and Energy. Its aim is to group together the Ministry’s training and research facilities on the Marne-la-Vallée site and create a centre of excellence focussed on the sustainable city.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Project: A CONCRETE WAVE
  • Photography: Luc Boegly, Laurent, sergio grazia
  • Client: Ministry of Ecology, Sustainable Development and Energy – Property and Housing actiondelegation
  • Works budget excluding VAT: €95 million (2014 value)
  • Surface area: Floor surface: 35,300 m², Usable floor area: 24,300 m²
  • Winning project: 2008
  • Delivery: 2014


Rehabilitation of the Research Center for Biodiversity and Climate (BiK-F) in Frankfurt,Germany by SSP SchürmannSpannel AG

Wednesday, January 28th, 2015

Article source: SSP SchürmannSpannel AG 

The University building with the Institute for Pharmacology and Food Chemistry of the Goethe-University Frankfurt am Main on the Bockenheim campus was planned 1954-1957 by Ferdinand Kramer. It is one of 23 buildings, which he designed as Planning Director for the Johann-Wolfgang-Goethe-University within the period of 1952-1964.  Within the urban framework for the district Bockenheim, the building forms the southern terminus of the campus.

Image Courtesy © Jörg Hempel Photodesign

Image Courtesy © Jörg Hempel Photodesign

  • Architects: SSP SchürmannSpannel AG 
  • Project: Rehabilitation of the Research Center for Biodiversity and Climate (BiK-F)
  • Location: 60325 Frankfurt am Main, Germany
  • Photography: Jörg Hempel Photodesign
  • Client: Senckenberg Nature Research Society
  • Area: 7.300 sqm
  • Year: 2013


Reconstruction of departmental archives in Reims, France by Hamonic + Masson & Associés

Wednesday, November 5th, 2014

Article source: Hamonic + Masson & Associés

The programme of this competition, won in 2008 by Hamonic + Masson & Associés architects, was to reconstruct the Marne departmental archives annexe, situated in the French city of Reims. The new construction is located opposite the old building, and the project was completed and delivered by Hamonic + Masson & Associés in 2014. The aim was to turn the building in to a modern history research hub and a regional information centre, whilst expanding the linear archival storage space from 7km to 18km.

Image Courtesy © Sergio Grazia

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Hamonic + Masson & Associés
  • Project: Reconstruction of departmental archives
  • Location: 129, avenue de l’Yser, Reims, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Software usedVectorworks, Nemetschek 
  • Client: Conseil Général de la Marne.
  • Structural engineer: SIBAT
  • Cost: 6,6 M€ excluding tax.
  • Surface: 5 145 m2


Denim R & D in İstanbul, Turkey by Zemberek Design Office

Friday, October 24th, 2014

Article source: Zemberek Design Office

The space is designed as an R & D studio within headquarter of a textile company. The design concept was built on the physical relations among the users (R & D personnel), products, accessories, and the materials.

It was observed that actions of sitting, walking, working, evaluating the products by comparisons, performed in ordinary levels and locations, are limiting the function of  R & D.

Image Courtesy © Şafak Emrence

Image Courtesy © Şafak Emrence

  • Architects: Zemberek Design Office
  • Project: Denim R & D
  • Location: Güneşli, İstanbul, Turkey
  • Photography: Şafak Emrence
  • Design Team: Başak Emrence, Şafak Emrence, Ece Ilgın Avcı
  • Client: Bulur Textile
  • Project Area: 250 m²
  • Design and Construction Year: 2014


Centre de découverte du parc national du Mont-Tremblant in Québec, Canada by Smith Vigeant architectes

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: Smith Vigeant architectes 

Discovery Centre for the Mont-Tremblant National Park – Showcasing the Splendour of Wood

Located in the Mont-Tremblant National Park, the Discovery Centre offers a stunning view of Lake Monroe and its surrounding hills and mountains.

Image Courtesy © Stéphane Brugger

Image Courtesy © Stéphane Brugger

  • Architects: Smith Vigeant architectes
  • Project: Centre de découverte du parc national du Mont-Tremblant
  • Location: Mont-Tremblant National Park, (QC) Canada
  • Photography: Stéphane Brugger
  • Name of client: SÉPAQ
  • Architect in charge: Daniel Smith, architect, OAQ, LEED®PA
  • Design Team: Daniel Smith, Anik Malderis, Julien Gouin-Charbonneau, Karine Renaud, Cindy Neveu, Stéphan Vigeant
  • Engineers: CLA experts-conseils & Martin Roy et associates
  • Landscape Architects: VLAN
  • Contractor: CRT Construction Inc.
  • Lighting Design: Smith Vigeant architects, Martin Roy et associates, EDP inc
  • Project size: 600M2 (6 450pi2)
  • Cost: 2.8M$
  • Date of completion: 08/2014


Research facilities for the Danish Meat Research Institute in Taastrup, Denmark by C.F. Møller

Sunday, September 28th, 2014

Article source: C.F. Møller

H. M. the Queen of Denmark opens the newly built research facilities for the Danish Meat Research Institute at the Danish Technological Institute in Taastrup – some of the world’s most advanced in food production.

The Danish Meat Research Institute (DMRI) develops solutions for the international meat industry and provide consultancy both nationally and internationally.

Image Courtesy © C.F. Møller

Image Courtesy © C.F. Møller

  • Architects: C.F. Møller
  • Project: Research facilities for the Danish Meat Research Institute
  • Location: Taastrup, Denmark


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy