Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Social Centre’ Category

John Henry Brookes Building in Oxfordshire, England by Design Engine Architects Ltd

Tuesday, August 29th, 2017

Article source: Design Engine Architects Ltd

At the core of the concept is the ambition to bring cohesion to a disparate campus; integrating existing buildings with new central student facilities. These links provide fluid movement across the new campus for the first time, where academic spaces co-exist with social areas for the enjoyment of students and staff alike.

Image Courtesy © mediumTimCrocker

  • Architects: Design Engine Architects Ltd
  • Project: John Henry Brookes Building
  • Location: Oxfordshire, England
  • Photography: mediumTimCrocke, NickKane
  • Client: Oxford Brookes University
  • Structural Engineer: Ramboll
  • Environmental Engineer: Grontmij
  • Cost Consultant: Turner & Townsend

(more…)

Bornova Evka 3 Social Center ve Transfer Station in Izmir, Turkey by YEGENA

Wednesday, June 7th, 2017

Article source: YEGENA 

‘ LOCAL, FRIENDLY AND GREEN ‘

The project area residential pattern has been isolated between, Ege University residences and İzmir-Manisa main arterial road.This isolated attitude of the zone is reflected to the project area due to the inadequacy of the socio-cultural functions of the transfer zone and the open area density can not be kept permanent.

Image Courtesy © YEGENA

  • Architects: YEGENA
  • Project: Bornova Evka 3 Social Center ve Transfer Station
  • Location: Izmir, Turkey
  • Competıtıon Organızer: Izmir Metropolitan Municipality
  • Archıtectural Team: M.Baris Yegena, OzgeOzkul
  • Total Constructıon Area: 33.309 m2
  • Date: February, 2017

(more…)

Public Library and Socio-Cultural Center in Aduanas, Spain by Singular Studio

Tuesday, April 25th, 2017

Article source: Singular Studio

This building, conceived with a hybrid use of Public Library and Socio-Cultural Center, is located in the seaside neighborhood of Javea, near the port. This is the reason why, after a process of architectural approach, it has been inspired by reasons related to the sea … metal facade vibrates, has three dimensions and simulates movement, such as sea surface. The facade treatment, as a light metal skin that envelops the whole volume, aims to boost its weightlessness without touching the ground plane. It is a large box or floating cage, a huge metal fishing net as those in the nearby port.

Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Singular Studio (J. Moragues, F. Nieto, R. Paternina)
  • Project: Public Library and Socio-Cultural Center
  • Location: Jávea (Alicante), Aduanas, Spain
  • Photography: David Frutos
  • Software used: Revit
  • Other participants: Laura Solbes, Sara Marí, Dionisio Henarejos, Laura MaríF
  • Surface: (m2) 1.132,29 m2 / 12.187,87 ft2
  • Year: 2014

(more…)

Arcus Center For Social Justice Leadership at Kalamazoo College in Michigan by Studio Gang Architects

Friday, April 14th, 2017

Article source: Studio Gang Architects 

Historically, convening for social justice has taken place in informal settings—a church basement, a living room, or even around a kitchen table.

The Arcus Center for Social Justice Leadership brings these discussions up from the basement and squarely into public consciousness.

Image Courtesy © Iwan Baan

(more…)

Mothers home in Ljubljana, Slovenia by Jereb in Budja arhitekti d.o.o.

Wednesday, March 1st, 2017

Article source: Jereb in Budja arhitekti d.o.o.

Mothers home is a safe haven. A stepping stone for mothers with difficulies. A chanse of respite for their children. And a sense of home for their small fragile families.

Architecture follows these statements and is trynig to give form to inteweaving dualities of this social programme.

Image Courtesy © Blaž Budja

  • Architects: Jereb in Budja arhitekti d.o.o.
  • Project: Mothers home
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Photography: Blaž Budja
  • Client: Ministry of Labour, Family and Social Affairs
  • Structural engineering: Andrej Blatnik u.d.i.g./Plata d.o.o.
  • HVAC: Marko Mervič d.i.s./Marko Mervič s.p.
  • Electrical engineering: Primož Poje u.d.i.e., Tomaž Vrčon eč. teh./Avelis d.o.o.
  • Traffic regulations and landscaping: Gašper Janežič v.o.k./Aspekt plus d.o.o.
  • Signage: Žiga Culiberg u.d.o.
  • Construction supervision: Vinko Kralj d.i.g./Vinko Kralj s.p.
  • Contractors: Adaptacije vzdrževanje d.o.o., Atlas oprema d.o.o.
  • Area: 817 m2
  • Timeline: Project – 2011/12, completed – 2016
  • Opening: 7.11.2016
  • Awards:
    • Nomination for Piranesi Award 2016
    • Work nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

(more…)

Secondary School in Chuquibambilla, Peru by Paulo Afonso, Marta Maccaglia + Borja Bosch, Ignacio Bosch

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: Marta Maccaglia + Paulo Afonso

The bilingual secondary school located in the native Nomatsiguenga community of Chuquibambilla, aims to provide adequate study conditions for the local youth, as well as provide a place for meeting and for community development.

The school consists of three modules arranged around a central courtyard, the epicentre of the project. In addition to classrooms, the program includes an administrative area and teacher’s room, a multipurpose room, a computer room, and large open and covered spaces, suitable for educational and leisure activities.

Image Courtesy © Marta Maccaglia + Paulo afonso

  • Architects: Paulo Afonso, Marta Maccaglia + Borja Bosch, Ignacio Bosch
  • Project: Secondary School
  • Location: Chuquibambilla, Peru
  • Photography: Marta Maccaglia + Paulo afonso

(more…)

Ru Paré Community in Amsterdam, The Netherlands by BETA office for architecture and the city

Friday, February 3rd, 2017

Article source: BETA office for architecture and the city 

In the early 2000s, the Ru Paré School was emblematic of the social problems facing the Amsterdam borough of Slotervaart. The Ru Paré is now the neighborhood’s living room and accommodates an extraordinary social experiment.

A NEW KID ON THE BLOCK

In response to austerity measures in the Dutch economy, a social entrepreneur developed a model for solidarity in challenging neighborhoods. Inhabitants are offered tax advice, computing or language classes in return for community service; at the building level receding funding is supplemented with profitable start-ups.

Image Courtesy © Marc Faasse

  • Architects: BETA office for architecture and the city
  • Project: Ru Paré Community
  • Location: Amsterdam, Slotervaart, The Netherlands
  • Photography: Marc Faasse
  • Client: Stichting Samen Ondernemen
  • Collaborators: Elisabeth Boersma (architect), Rob van Dijk (landscape architect), Huibers Constructieadvies (engineer)
  • Team: Auguste van Oppen, Marc van Asseldonk, Marcello Soeleman
  • Year: 2014 – 2016
  • Status: Built

(more…)

Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

Under the framework of the urban renewal program, the city of Nemours wished to build a social center and a cultural space on the grand esplanade of the Mont Saint-Martin neighborhood. The grouping of a facility of this importance with shops around a reorganized and upgraded public space aims to revitalize activity and strengthen social cohesion. Its central and exposed position help to underscore the building’s function as a public facility.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: Social center, cultural space and esplanade
  • Location: Nemours, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Contracting authority/Client: City of Nemours
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Yves Saouas, economist; AIA Ingénierie, Structural engineering firm; Amoes, Utilities engineering firm
  • Cost: €2.8m excluding VAT
  • Surface area: 1,733 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,607 m² SU (Usable surface area)
  • Calendar: Competition in 2011, delivered in 2016

(more…)

Salcedo Social Center in Galicia, Spain by Santos y Mera Arquitectos S.L.P.

Thursday, November 24th, 2016

Article source: Santos – Mera arquitectos

In a cluttered environment we propose a refuge, a wood in small forest cabin, a palisade that filters views but at the same time makes it very open, very permeable to the nearby environment and especially to the square and the adjacent green area a haven. The interior volume is modeled generating small courtyards, transitional spaces where shown the interior wood skin that only comes out in the big hole that crosses the fence to look out over the square giving continuity to the large multipurpose space, allowing incorporate outer space for outdoor activities. One of the courtyards, become larger and more permeable, and it serves like a space for access to the building “patín” mode of traditional houses in the area. The simplicity of volume, color and texture must be enough to convert the center into a small local and an urban reference, giving a friendly and easily recognizable image.

Image Courtesy © Santos-Díez / BIS Images

Image Courtesy © Santos-Díez / BIS Images

  • Architects: Santos y Mera Arquitectos S.L.P. (Jose Jorge Santos Ogando – Jose Carlos Mera Rodríguez)
  • Project: Salcedo Social Center
  • Location: Pontevedra, Galicia, Spain 42°24’36.68\”N – 8°38’53.25\”W
  • Photography: Santos-Díez / BIS Images
  • Developer: City of Pontevedra
  • Dates: December 2013 – October 2015
  • Budget: 708.455 €
  • Area: 605 m2

(more…)

The Social Plant in Toplița, Romania by blipsz architecture

Wednesday, December 16th, 2015

Article source: blipsz architecture

The Mayor’s Office of Toplita initiates the rehabilitation of a former industrial facility ahead of the great majority of towns in Romania. Instead of keeping away from these types of real estate values or adopting a scheme of denial, concealment, the proposal „raises” the building from the level of an infrastructural facility to the grade of a community facility: and creating the charming metaphore of a former heating facility as a lively social center.

Image Courtesy © Zsolt SZÉNÁSI

Image Courtesy © Zsolt SZÉNÁSI

  • Architects: blipsz architecture 
  • Project: The Social Plant
  • Location: Toplița, Romania
  • Photography: Zsolt SZÉNÁSI
  • Architecture, general planning: BLIPSZ, Cluj-Napoca / Kolozsvár / Klausenburg, Transylvania, RO
  • Authors: István PÁSZTOR , István BENEDEK, Zsolt SZÉNÁSI + VALLUM (architecture, general planning consultants in the feasability stage)
  • Structure: Total Project Group – László CSÍKI
  • Installations: BDR Construct – Dan-Constantin BARB
  • Contractor: T.C.I. Contractor General, Cluj
  • Design / execution: 2008-2010 / 2012
  • Program: Social center including social services offices, temporary accomodation and public canteen
  • Built area: 506 sqm
  • Gross built area: 1376 sqm
  • Funding: public
  • Budget: approx. 750 000 EUR
  • Software used: Autocad and Sketchup

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise