ArchShowcase

Archive for the ‘Station’ Category

New platform canopy at the Main Train Station in Graz, Austria by Zechner & Zechner ZT GmbH

Tuesday, May 19th, 2015

Article source: Zechner & Zechner ZT GmbH

Graz central station, with 30,000 travelers per day, is one of the most important transport hubs in Austria. The increasing importance of the transport hub in the future requires adaption of the complex at the train station as well as the connections to public transport within the city of Graz

Image Courtesy © Pierer

Image Courtesy © Pierer

  • Architects: Zechner & Zechner ZT GmbH
  • Project: New platform canopy at the Main Train Station
  • Location: Graz, Austria
  • Photography: Pierer
  • Client: ÖBB Infrastruktur AG
  • Structural Planning:
    • Steelwork: Zivilingenieurbüro Dr. Kratzer
    • Concrete construction: Rinderer & Partner ZTKEG
    • Transport planning and overall coordination: Rinderer & Partner ZTKEG
    • Art within architecture (north tunnel): Peter Kogler
    • Lighting design: podpod design

(more…)

Saint-Denis Pleyel Emblematic Train Station in Paris, France by Kengo Kuma & Associates

Wednesday, April 8th, 2015

Article source: Kengo Kuma & Associates

Kengo Kuma & Associates won the first prize for the competition “Saint-Denis Pleyel Emblematic Train Station” in Saint-Denis, France.

The train station will be the first stone of a future global urban project in the site of Saint-Denis Pleyel. It will enable the site and the city to increase its metropolitan scale significantly. The project is designed as a unique opportunity to open up the district by connecting the two sides of the city over a huge railway network of the Parisian North station. The station becomes an extension of the public spaces on many levels. Multiple levels continue in spiral, so the station functions as a complex that brings in streets in vertical layer. Steel frames that evoke rail tracks are used in the curtain wall and many other parts of the structure, to emphasize the passage of time and history. This approach will make people be aware that the station is theirs and give them pleasant passing-by every day, connected with the network of the city.

Image Courtesy © Kengo Kuma & Associates

Image Courtesy © Kengo Kuma & Associates

  • Architects: Kengo Kuma & Associates
  • Project: Saint-Denis Pleyel Emblematic Train Station
  • Location: Saint-Denis – Paris, France
  • Developer: Société du Grand Paris
  • Total floor area: 45 000 m2
  • Height: 5 stories above ground and 4 below
  • Quantity Surveyor: LTA
  • Landscape design: AC&T Paysage
  • Lightning design: 8’18’’
  • Acoustician: PEUTZ &Associés
  • Sustainibility: AIA Studio Environnement
  • Façade engineer: RFR

(more…)

Maritime Station in Baiona, Spain by Santos y Mera Arquitectos S.L.P.

Saturday, February 21st, 2015

Article source: Santos y Mera Arquitectos S.L.P.

This is a building for Maritime Station in the port of Baiona, for lines of passenger ships operating in this area of Rias Baixas, located on a dam in the center of the port, between the village and sea. It is a construction that protects, that wrap, but allowing the user direct relationship with the outside without isolation of a privileged environment. The building is treated as a longitudinal street that runs through the entire building and their main entrances on the headwalls, but accessible by several points, allowing the user to move freely, at all time, and allowing a clear view of the berthing areas. The wood box, works as a large lattice and sun protection of the building, so allows a nice integration with the environment in which it is situated, setting up part of the landscape from a distance, on the approach from the sea.

 Image Courtesy © Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

Image Courtesy © Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)

  • Architects: Santos y Mera Arquitectos S.L.P.
  • Project: Maritime Station
  • Location: Porto de Baiona. Pontevedra. Spain
  • Photography: Héctor Fdez. Santos-Díez (BISimages)
  • Team: Jose Jorge Santos Ogando – Jose Carlos Mera Rodríguez [Santos y Mera Arquitectos S.L.P.]
  • Developer:Portos de Galicia.
  • Area:299,25 m2
  • Budget:271.117,43 €
  • Dates: June 2010 – October 2013

(more…)

STATION S20 in Sofia, Bulgaria by OVA STUDIO LTD

Sunday, July 20th, 2014

Article source: OVA STUDIO LTD

OVA Studio entered this open competition for the design of station 20 of Sofia new underground system.

Our design option proposed to escape from the tunnel like feeling of many underground stations by providing a vortex mesh vault that acted as both a structural element but also as signalization and information display. one of the challenges was to bring light from the street down to the concourse and ultimately to the platform levels.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

  • Architects: OVA STUDIO LTD
  • Project: STATION S20
  • Location: Sofia, Bulgaria

(more…)

BUS & TRAIN STATION COMPETITION ENTRY in Belgrade, Serbia by Đorđe Alfirević + Dušan Trifunović & Predrag Marković

Friday, July 11th, 2014

Article source: Đorđe Alfirević + Dušan Trifunović & Predrag Marković

Spatial organization

The mixed-use complex that was the object of the competition was clearly divided on 4 spatial-functional units: A) North (Bus station), B) South (Hotel-Office-Commercial spaces), C) future metro station and D) Railway station. Introversion was the main organizational principle that was used in conceptualization of the complex due to the lack of adequate views and spatial markers towards which the complex could open up to. Proximity of busy transport hubs (Bus station, Railway station and the Inner city ringroad) which go through the location aspire positioning the main content around inner spatial motives (atrium gardens), distant from unsuitable surrounding.

Image Courtesy © Đorđe Alfirević + Dušan Trifunović & Predrag Marković

Image Courtesy © Đorđe Alfirević + Dušan Trifunović & Predrag Marković

  • Architects: Đorđe Alfirević + Dušan Trifunović & Predrag Marković
  • Project: BUS & TRAIN STATION COMPETITION ENTRY
  • Location: Belgrade, Serbia
  • Project year: 2014
  • Project type: International competition entry
  • Project team: Đorđe AlfirevićDušan Trifunović & Predrag Marković
  • Typology: Bus and Train Station, Hotel, Office and Commercial complex
  • Total floor area: 175.947 m²

(more…)

Bus Station Canopy in Aarau, Switzerland by Vehovar & Jauslin Architektur

Friday, February 21st, 2014

Article source: Vehovar & Jauslin Architektur 

As the central public transport hub for the entire region, the train station in Aarau serves as a point of departure, arrival and transfer for more than 40,000 train and bus travelers every day. Due to assorted small structures, street furniture, art objects and planters that had gathered over time, the station forecourt was barely still perceived as a public open space. Bahnhofstrasse, the street leading to the train station, was a spatially defining axis dominated by car traffic, thus cutting the space off from the surroundings. That is why a new station forecourt with a bus terminal and optimized public access was also envisaged along with construction of the new train station. After lengthy preparatory work in close dialogue with various interest groups, the Aarau populace approved the project with an overwhelming majority in 2009.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

  • Architects: Vehovar & Jauslin Architektur
  • Project: Bus Station Canopy
  • Location: Aarau, Switzerland
  • Photography: Mensur Zulji, Niklaus Spoerri
  • Design & Planning: 2004–2012
  • Construction: 2011–2014
  • Area: 8,806 m²
  • Underground Area: 1,062 m²
  • Covered Area: 1,070 m²
  • Air Volume: One air chamber with 1,810 m³
  • Roof Edge Lengths, clamped: 500 m
  • Support Air: Energy-saving recirculating air technology with condensation drying, Summer operation with 300 Pa, Winter operation with up to 850 PA
  • Cushions: 6 airtight, structurally coupled membrane panels made of ETFE (clear and blue)
  • Cable Nets: 8 and 12 mm stranded ropes, total of 3.76 km
  • Weight of Steel Structure: 87 t
  • Bus Station Roof: City of Aarau, Municipal Building Department
  • Train Station Forecourt: City of Aarau, Municipal Building Department Canton of Aargau, Department of Construction Traffic and Environment.
  • General Planning, Civil Engineering: suisseplan Ingenieure AG, Aarau (CH)
  • Structural Engineering for Roof : formTL ingenieure für tragwerk und leichtbau GmbH, Radolfzell (DE)
  • Lighting Design: Atelier Derrer, Zurich (CH)
  • Pattern Design: Vehovar & Jauslin Architektur AG, Zurich (CH) in collaboration withPaolo Monaco, visual designer, Zurich (CH)
  • Electrical Engineering: HEFTI. HESS. MARTIGNONI. Aarau AG, Aarau (CH) Adrian Bühler, Phillip Woodtli, Marco Andrist
  • Wind Tunnel Testing: Wacker Ingenieure, Birkenfeld (DE)

Union Station Neighborhood Transformation in Denver by Skidmore, Owings & Merrill LLP

Tuesday, January 21st, 2014

Article source: Skidmore, Owings & Merrill LLP

A 14-block scar in the city’s urban fabric, the rail yards, track sidings, and service areas of Denver’s historic Union Station were underutilized for decades. In 2004 voters approved a tax increase to fund a regional transit plan with Union Station as the hub of the system. The redevelopment plan for the former rail yards involved master planning, urban design, and architectural design work to knit together light rail, commuter and intercity rail, regional and local buses, downtown shuttle buses, taxis, shuttles, vans, limousines, bicycle routes and pedestrian networks into an intermodal transportation hub and urban transit district.

Image Courtesy © Skidmore, Owings & Merrill LLP

  • Architects: Skidmore, Owings & Merrill LLP
  • Project: Union Station Neighborhood Transformation
  • Location: Denver, U.S.A
  • Photography: Skidmore, Owings & Merrill LLP
  • Owner: Denver Union Station Project Authority
  • Contractor: Kiewit Western
  • Engineer: AECOM USA
  • Master Developer: Union Station Neighborhood Company
  • Public Realm Designer: Hargreaves Associates

King Street Station in Seattle by ZGF Architects LLP

Saturday, January 18th, 2014

Article source: ZGF Architects LLP

By the end of the 20th century, the King Street Station, which first opened to the public in 1906, had fallen into disrepair. With commute ridership on the rise, the renovation project sought to restore the building’s historic character and upgrade facilities to meet current and future transit needs.

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

  • Architects: ZGF Architects LLP
  • Project: King Street Station
  • Location: Seattle , U.S.A
  • Photography: Benjamin Benschneider, Doug Scott
  • Software used: Sketch-up, AutoCAD and BIM
  • Owner: Seattle Department of Transportation
  • Acoustical Design: Sparling
  • Engineer Civil: KPFF Consulting Engineers, Inc.
  • Engineer MEP: ARUP | Rushing
  • Engineer Structural: ARUP | Coughlin Porter Lundeen
  • General Contractor: Sellen Construction
  • Geotechnical: Hart Crowser & Associates, Inc.
  • Historic Preservation Consultant: Artifacts Consulting, Inc.
  • Lighting Design: Pivotal Lighting Design | Affiliated Engineers, Inc. | Eleek Inc
  • Owner Representative: Shiels Obletz Johnsen
  • Plaster Restoration: Performance Consulting, Inc. / EverGreene Architectural Arts

Wilhelm-Leuschner-Platz station in Leipzig, Germany by MAX DUDLER

Thursday, January 9th, 2014

Article source: MAX DUDLER

The station concourse, with a rectangular section and a slight longitudinal curve, is situated 20 metres below ground. Walls and ceilings of the elongated, column-free hall are clad with large, backlit prefabricated glass blocks set into a framework of fair-faced precast concrete. This gives the station concourse a bright and spacious feel. Extreme repetition of one and the same motif makes its actual dimensions almost intangible for passengers.

Image Courtesy © Stefan Müller

  • Architects: MAX DUDLER
  • Project: Wilhelm-Leuschner-Platz station
  • Location: Leipzig, Germany
  • Photography: Stefan Müller
  • Developers: Deutsche Bahn AG together with the Free State of Saxony
  • Occupant: DB Station & Service AG

Construction volume

  • Net floor area: 3,900 m²
  • Gross floor area: 5,678.5 m²
  • Gross building volume: 77,280 m³

Station concourse dimensions

  • Height: 15 metres
  • Length: 141 metres
  • Width: 21 metres
  • Planning and construction period: 1997 until December 2012
  • Gross construction costs: EUR 17.5 million (building shell)
  • Project managers: Ilko-M. Mauruschat, Christof Berkenhoff, Max Rein
  • Construction Supervision: Arge BOL/BÜ
  • Structural Engineers: Pichler Ingenieure GmbH
  • Building services: Planungsgemeinschaft Winter-Graner
  • Fire protection: Brandschutz Consult, Ingenieurgesellschaft mbH Leipzig

Electric Coral Reef Station in Indonesian by Margot Krasojevic

Tuesday, November 26th, 2013

Article source: Margot Krasojevic

Out in the Indian Ocean, protecting the Indonesian coastline from Tsunamis sits the design for an electric artificial reef station. The framework of moveable steel girders and steel reef ball structures is designed in a way to support the growth of natural coral. The design’s section shows the moveable meta balls which are connected to an electrical cable that is attached to floating solar panels on the water surface.

Image Courtesy © Margot Krasojevic

  • Architects: Margot Krasojevic
  • Project: Electric Coral Reef Station
  • Location: Indonesian
  • Software Used: 3dsmax, Maya and Microstation
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: The Year in Infrastructure 2015
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy