ArchShowcase

Posts Tagged ‘Belgium’

Social Housing Estate Venning in Kortrijk, Belgium by BURO II & ARCHI+I

Wednesday, July 1st, 2015

Article source: BURO II & ARCHI+I

The social housing company Goedkope Woning at Kortrij k initiated a comprehensive upgrade of its outdated assets in 2008. It intentionally put the emphasis on healthier homes, rational and more efficient use of space, lower energy consumption and low maintenance costs. At the same time, it also aims fundamentally to reorient the liveability of the neighbourhoods, to integrate into the existing social setting to the greatest possible extent.

Image Courtesy © Gerald Van Rafelghem

Image Courtesy © Gerald Van Rafelghem

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: Social Housing Estate Venning
  • Location: Spinnerijkaai, Tapijtweverstraat, Tekenaarslaan, Damastweverstraat in Kortrijk, Belgium
  • Photography: Gerald Van Rafelghem
  • Team: Urban planner: Arch. Herman Jult [project director], Arch. Dieter Haemers [design architect], Ir. arch. Nancy Latruwe [project architect], Urban planner-arch. Bart Dewilde [urban planning] – Landscapes, architect Marjolein Eggermont [landscape architecture], Int.arch. Bart Decloedt [interior architect], Antoon Vancommernolle [structural conception], Frederik Carrein [structural work]
  • Client: Goedkope Woning cvba
  • Masterplanning: evr-Architecten
  • Description:
    • Phase 1a (bloc ABC): 70 apartements + 45 semi-subterranean parkings
    • Phase 1b (bloc D): 12 pile dwellings of which 6 are for disabled people + 17 adjacent parkings
    • Phase 2: 64 land-based new homes with garden [replacement construction], of which 24 pile dwellings
    • Phase 3: 50 houses to renovate
    • Phase 4: Public roads, sewerage and environmental work (more…)

Workhouse de Scheepvaart in Schoten, Belgium by HUB

Friday, June 12th, 2015

Article source: HUB

The workhouse is part of a complex situated alongside the canal which has a very original and distinct character thanks to its special typology and materialisation. Unlike traditional industrial ‘boxes’, the workhouse’s programmatic mix is rather peculiar: it includes a garage, workshops, offices and a caretaker’s residence.

Image Courtesy © Allard van der Hoek

Image Courtesy © Allard van der Hoek

  • Architects: HUB
  • Project: Workhouse de Scheepvaart
  • Location: Schoten, Belgium
  • Photography: Allard van der Hoek, Koen Drossaert
  • Partners: loos architects, bureau bouwtechniek, bas
  • Program: 2.375 m² mixed program (atelier, offices, storage and residential)
  • Budget: € 1.260.000
  •  Year: 2002 – 2006

(more…)

Renovation & extension of a holiday house in Villers-en- Fagne, Belgium by Dehullu Architecten

Sunday, June 7th, 2015

Article source: Dehullu Architecten

The quality of the existing dwelling consists not only of the building itself, but also of the surroundings and orientation.  On renovating the existing building the architects worked with local materials to stay as close as possible to the original design.  Logically the main living room was relocated in an extension oriented on the beautiful surroundings of the small and rural town of Villers-en-Fagne.  This extension was conceived  in a delicate and quite sober structure.  The living area is suspended between the two slabs of roof and floor.  The connection with the terrace and the green and hilly  surroundings is optimized for a relaxing and enjoyable stay.

Image Courtesy © Dehullu Architecten

Image Courtesy © Dehullu Architecten

  • Architects: Dehullu Architecten
  • Project: Renovation & extension of a holiday house 
  • Location: Villers-en- Fagne, Belgium
  • Client: Private
  • Condition before modification: An old stable / ‘farm house’ in very poor quality
  • Meausures: Main building : 15,35m x 9m
  • Extension: Aluminium, glazing K 1,0 W/m²K
  • Original building: Wooden windows, glazing K 1,0 W/m²K
  • Surface: before: 210 m² – after 240 m²
  • Year of construction: 2011-2012

(more…)

Matryoshka in Antwerp, Belgium by Burobill

Thursday, May 28th, 2015

Article source: Burobill

Two small make one big.
This playful city house consists of a new wooden home built inside the existing brick framework of the old house.
The client bought the house next to his existing home to expand the amount of square meters to live in and to realize a carport to shelter their car, since parking space is rare in the city.

Image Courtesy © Stijn Bollaert

Image Courtesy © Stijn Bollaert

  • Architects: Burobill
  • Project: Matryoshka
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Photography: Stijn Bollaert
  • Software used: Sketchup, Autocad
  • Project architect: Peggy Geens
  • Main contractor: PVB
  • Gross building volume: 270 m3
  • Gross floor surface: 90 m2
  • Start construction: April 2011
  • Completion: August 2012

(more…)

T2 Campus in Belgium by ATELIER KEMPE THILL

Sunday, May 24th, 2015

Article source: ATELIER KEMPE THILL

The team Atelier Kempe Thill (Rotterdam) – osar (Antwerp) has recently won the international competition for the new education centre T2-campus at the former mining site Waterschei, nowadays known as ‘Thor park’ in Genk, Belgium. The new school building will be used by Syntra Limburg, VDAB Limburg and the city of Genk.

Image Courtesy © ATELIER KEMPE THILL

Image Courtesy © ATELIER KEMPE THILL

  • Architects: ATELIER KEMPE THILL 
  • Project: T2 campus
  • Location: Thor park Genk, Belgium
  • Client: VDAB, Syntra and the City of Genk, Belgium
  • Team architects: Rotterdam / The Netherlands, Osar Antwerp / Belgium

(more…)

Nekkerpool in Mechelen, Belgium by VenhoevenCS architecture+urbanism

Sunday, May 24th, 2015

Article source: VenhoevenCS architecture+urbanism 

Sports and recreation centre Nekkerpool (serving the province of Antwerp in Belgium) offers a range of indoor and outdoor activities, and the addition of a swimming pool to the programme will make the package even more complete. The architects challenge was to seize the opportunity to give the Nekker recreation centre as a whole a facelift, in addition to designing a modern and sustainable swimming pool. The site revolves around the new entrance area, where a pedestrian bridge makes the connection between the existing and new complex.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: VenhoevenCS architecture+urbanism 
  • Project: Nekkerpool
  • Location: Nekkerspoel-Borcht, Mechelen, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Program: New construction of swimming pool complex to be added to existing sports complex with   competition pool, instruction pool, special needs pool, gallery, dining facilities, playground and free-standing entrance pavilion. Complete renovation of existing dining (including some new construction) and kitchen areas. New construction of outdoor space including recreational water elements.
  • Assignment: Construction management, PD, FD, specifications, working drawings, aesthetic management, main contracting, after-sales
  • Client: Province of Antwerp, Infrastructure Department
  • Team: Ton Venhoeven, Manfred Wansink, Maarten Bax, Jos-Willem van Oorschot, Gabriel Boutsema, Wouter de Haas, Niels Boswinkel, Eelco Bergman, Roland Herpel (more…)

“AVEK – House in a garden park” in Belgium by DEVOLDERarchitecten

Thursday, May 7th, 2015

Article source: DEVOLDERarchitecten

House in a garden park:

A modern dwelling in a garden park in the middle of a city in Belgium: The house gradually appears as the visitor approaches over a winding path through a park filled with old trees. In the end, a particularly harmonious white volume reveals itself.

Image Courtesy © At Home Publishers & Abet Laminati

Image Courtesy © At Home Publishers & Abet Laminati

  • Architects: DEVOLDERarchitecten
  • Project: AVEK – House in a garden park
  • Location: Belgium, South-West-Flanders area
  • Photography: At Home Publishers & Abet Laminati
  • Collaborators: Structural Engineering: COBE consultants building & engineering
  • Year: 2011 – 2012

(more…)

Section in Hoogstraten, Belgium by Burobill

Wednesday, May 6th, 2015

Article source: Burobill

Architecture and music share a mathematical principle : the golden section.This principle is used to arrange and order the existing house as a spine running through it.The music room was designed and constructed from scratch using the golden section as a tool to design the facades, the plan, the height of the ceiling, the section of the beams etcetera…All elements of the music chamber are generated by the same principle.

Image Courtesy © Nick Van Goubergen

Image Courtesy © Nick Van Goubergen

  • Architects: Burobill
  • Project: Section
  • Location: Hoogstraten, Belgium
  • Photography: Nick Van Goubergen
  • Year of completion: 2012
  • Software used: Sketchup, Autocad, Vectorworks

(more…)

CHILD DAY CARE CENTRE in Brussel, Belgium by BUROBILL & ZAmpone architectuur

Wednesday, April 29th, 2015

Article source: BUROBILL & ZAmpone architectuur

This Child Day Care Center will house 68 children in the center of Brussels. There is limited space available in this building block that also hosts 3 schools, a music academy, after-school care & many more organizations to guide children from the day they enter into Day Care till the day leave school at the age of 18. This project is situated on the first floor of an existing building block. In order to get on this floor there is a concrete path to guide children and parents to the entrance. The same vocabulary of concrete curves is repeated in the terrace on the second floor that serves as external playground for the 68 children of the Day Care Center. In order to limit the weight of the concrete construction a system of modulation of supporting beams of the concrete terrace was designed. This project has been awarded the price of sustainable exemplary building project of the city of Brussels – year 2013 because it is designed to be a very low energy consuming renovation/extension of an existing building.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: BUROBILL & ZAmpone architectuur
  • Project: CHILD DAY CARE CENTRE
  • Location: 1000 Brussel, Nieuwland 194, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: Sketch up & Autocad
  • Client: vzw Kinderdagverblijf Lutgardisschool Elsene
  • Design / execution: 2013 / 2015
  • Floor area surface 1407 m²
  • Budget: € 2.003.226 excl. VAT and fees
  • Artwork: Benoît van Innis
  • Partners
    • Contractor: Ibo nv , Heffen
    • Structural engineer: Util bvba , Schaarbeek
    • Technical engineer: Arcade & Beco , Kontich

(more…)

Viewing tower Lommel in Belgium by Ateliereen Architecten

Saturday, April 25th, 2015

Article source: Ateliereen Architecten

For the municipality of Lommel, Ateliereen designed a thirty meters high observation tower in co-operation with the Belgian architecture studio MaMu Architects. The ‘Lommelse Sahara’ is characterized by sand dunes and surrounded by pine trees. It is a very popular nature reserve mainly used for walking and relaxation.

Image Courtesy © Ateliereen Architecten

Image Courtesy © Ateliereen Architecten

  • Architects: Ateliereen Architecten, In co-operation with MaMu Architects (Hasselt, B)
  • Project: Viewing tower Lommel
  • Location: Lommel, Belgium
  • Client: Municipality of Lommel (B)
  • Building contractor: Kametal bvba (Halen, B)
  • Structural engineering: AB-associates (Hasselt, B)

(more…)

Canon: Productive All in one Large format printing
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy