ArchShowcase

Posts Tagged ‘Netherlands’

Funen Blok K – Verdana in The Netherlands by NL Architects

Thursday, October 30th, 2014

Article source: NL Architects

These ten houses are part of a master plan for 500 dwellings and a park by the Architecten Cie, called ‘Het Funen, Hidden Delights’. The triangular site is located between the historic center and the recently redeveloped harbor area in the east of Amsterdam, a former parking lot for towed cars. Along the east and the south side a ‘wall’ containing over 300 apartments and office spaces shields the site from the noise of the adjacent railroad. Inside this semi open block a loose grid is set up, containing 16 smaller housing blocks positioned in a park. These ‘Hidden Delights’ vary in height from 9 to 18 meters. A shift from the public to the private has taken place. The urban plan including the park is initiated and commissioned -traditionally operations directed by the City- and developed and build by one single company, IBC Vastgoed. The maintenance of the park will be handled by a private firm, not by the city, but the park will remain publicly accessible. There are three almost square blocks that measure 30.5 by 27.7 meters and should contain 2.5 stories. It was obligatory to build the first two stories in alignment; the third should be 50% building and 50% roof terrace/garden. In our block the volume is distributed evenly over the ten houses; each is allocated 633 cubic meters. The houses are organized according to a typology known as back to back housing. They will be accessed from an aisle in the middle of the block. This “mini-canyon” rids the facades of the obligatory storage spaces and technical facilities that formally have to be accessible from the public domain.

Image Courtesy © NL Architects

Image Courtesy © NL Architects

  • Architects: NL Architects
  • Project: Funen Blok K – Verdana
  • Location: Netherlands
  • Team: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Mark Linnemann
  • Collaborators: Caro Baumann, Jennifer Petersen, Niels Petersen, Holger Schurk, Misa Shibukawa, Rolf Touzimsky
  • Client: IBC Vastgoed, Heijmans
  • Structural engineers: Ingenieursbureau Zonneveld bv
  • Mechanical engineers: Sweegers en de Bruin bv
  • Building Physics: Cauberg Huygen
  • Contractor: IBC Woningbouw Amersfoort bv

(more…)

House W in Duiven, Netherlands by 01Arq

Friday, October 24th, 2014

Article source: 01Arq

A charming small house, built last century, stands on the old village road of the Dutch town Duiven. It has recently been passed on to the third generation of a family that is living there. The decision was made by them to thoroughly renovate the house and add a new volume on the backside.

Image Courtesy © 01Arq

Image Courtesy © 01Arq

  • Architects: 01Arq
  • Project: House W
  • Location: Duiven, Netherlands

(more…)

Re-Use in Netherlands by Global Architects

Wednesday, October 22nd, 2014

Article source: Global Architects

The renovation of the top floor of this Dutch mansion was a challenging one since the goal was to restore the traditional function of the rooms in an efficient and contemporary way without compromising the overall spatial experience. The main section of the apartment consists of a large space that contains the living room and the dining room. Two minimalist style built-in closets are centrally positioned alongside both walls and provide the total amount of requested storage space, including a hidden fridge, storage for the laundry machine and a bookcase. A clear division in functionality and the recovery of the proportions of the rooms have been accomplished without diminishing the sensation of the abundant presence of space. Daylight penetrates from both sides the complete depth of the interior and the ceiling hovers unhindered over the entire space.

Image Courtesy © Global Architects

Image Courtesy © Global Architects

(more…)

AKBANK in Amsterdam, Netherlands by dagli + atélier d’architecture

Sunday, October 19th, 2014

Article source: dagli + atélier d’architecture

AKBANK is the new Netherlands Headquarters of the AKBANK in the Rembrandt Tower in Amsterdam.
The key element for the design is the concrete core of the building. The architects focused on creating a sculptural furniture element around the core, transforming it into the “core object”. The design targets to activate the spaces around the core by using a generic order. The “windmills”, a conception based on generic design, generate endless rotations around the core. The windmills are used on two levels, an upper and a lower level on which they rotate in opposite directions. The dimension of time, i.e. in this case the motion of the user causes with each new perspective unique impressions of space. The space becomes actual space. The repetition of the concept on all of the four walls and the short distances cause the intuitive will to explore the sculpture.

Image Courtesy © Jörg Hempel Photodesign

Image Courtesy © Jörg Hempel Photodesign

  • Architects: dagli + atélier d’architecture
  • Project: AKBANK
  • Location:  Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Jörg Hempel Photodesign
  • CLIENT: Akbank N.V.
  • COMPLETION: Nov 2008
  • SURFACE: 1.000 m²
  • VOLUME: 3.000 m³

(more…)

Home 11 in Amsterdam, Netherlands by i29 interior architects

Tuesday, October 7th, 2014

Article source: i29 interior architects

A formerly garage space in Amsterdam’s area de Pijp, turned into a spacious house naturally lit by large roof lights. The interior with a generous 230m2 on one floor level is finished in a simple material palette. The repetition of rectangular rough oak wooden surfaces is in great contrast with the stark white walls, black surfaces and grey cast flooring.

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

  • Architects: i29 interior architects
  • Project: Home 11
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Ewout Huibers
  • Client: Private
  • Floor area: 230 m²
  • Cabinet maker: Arend Kooijmans
  • Contractor: KJ Aannemers

(more…)

Tribune Zouthaven in Amsterdam, Netherlands by Studio Prototype

Tuesday, October 7th, 2014

Article source: Studio Prototype 

Market consultation

In the start of 2014 the municipality of Amsterdam has granted Studio Prototype,resulting from a market consultation, the assignment for realizing a tribune staircase in the Zouthaven in Amsterdam. For the small-scale assignment, a special way of tendering was chosen: design & build. Thus Studio Prototype is not only responsible for the design-, but is also the main executor of the build process.

Image Courtesy © Studio Prototype

Image Courtesy © Studio Prototype

  • Architects: Studio Prototype
  • Project: Tribune Zouthaven
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Client: Municipality Amsterdam, stadsdeel-Oost
  • Contact person: Jeroen Baar
  • Constructor: Bureau F. Wiggers
  • Location: Zouthaven Amsterdam
  • Function: Tribune stairs, public space
  • Period: Start design November 2013, Completion may 2014
  • Size: 35m2
  • Design team: Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden
  • Project management: Gijs van Suijlichem

(more…)

DOMunder | An underground discovery in Utrecht, Netherlands by JDdVarchitecten / Tinker Imagineers

Thursday, October 2nd, 2014

Article source: JDdVarchitecten / Tinker Imagineers

After many years of discovering, exploring, dreaming, planning, designing, excavating and building, DOMunder was opened in mid June 2014 and Utrecht can boast with another historical attraction.

Image Courtesy © Oliver Schuh

Image Courtesy © Oliver Schuh

  • Architects: JDdVarchitecten / Tinker Imagineers
  • Project: DOMunder | An underground discovery
  • Location: Utrecht, Netherlands
  • Photography: Oliver Schuh
  • Software used: Monocoque, Vectorworks, Sketch
    (more…)

The birth and death of the iWeb (2001 – 2014) in Holland, Netherlands by ONL [Oosterhuis_Lenard]

Saturday, September 27th, 2014

Article source: ONL [Oosterhuis_Lenard]

The iWeb is a single space building that was originally designed as the pavilion for the province of Noord Holland for the Floriade 2002, the international exhibition of flowers and gardening, held every 10 years in The Netherlands. The iWeb was later redeveloped as laboratory for the Hyperbody Research Group (HRG), Delft University of Technology, faculty of Architecture (TU Delft). The building lost its function after a coffee machine destroyed the faculty of Architecture building in May 2008. In September 2014 ONL [Oosterhuis_Lénárd] (ONL) donated the iWeb building to the public domain by uploading the design and construction datasets to GitHub.

Image Courtesy © ONL [Oosterhuis_Lenard]

Image Courtesy © ONL [Oosterhuis_Lenard]

  • Architects: ONL [Oosterhuis_Lenard]
  • Project: The birth and death of the iWeb (2001 – 2014)
  • Location: Web of North Holland 2001-2002 – Floriadeterrein Haarlemmermeer, The Netherlands
  • Software used: Rhino + AutoCAD and AutoLISP scripts for file2factory production process
  • Size: GFA-250 m²
  • Materials: Steel structure with a skin of Hylite (aluminium composite panels)
  • Building costs: € 500.000
  • Exhibition pavillion: Web of North Holland (2001-2002)
  • Research laboratory: iWeb 2006-2014 – Delft University of Technology

(more…)

Regiocentrale Zuid in Dutch-Belgian, Netherlands by Wiel Arets Architects

Thursday, September 18th, 2014

Article source: Wiel Arets Architects 

Situated in Maasbracht–near the Dutch-Belgian border–this sinuous 1.850 m2 office is a headquarters for the water traffic control of surrounding sluices, canals, and locks–all of which are adjacent to the river Meuse. This plethora of entangled waterways is heavily utilized for shipping throughout this area, at the confluence of France, Luxembourg, Belgium, Germany, and the Netherlands. Numerous previously disparate waterway control centers were combined to create this new office, and this regrouping determined its primary, curvilinear volume. This elevated polygonal shape strengthens visibility from the interior toward the immediate landscape, by allowing for elongated views in all 360-degrees.

Image Courtesy © Wiel Arets Architects

Image Courtesy © Wiel Arets Architects

  • Architects: Wiel Arets Architects 
  • Project: Regiocentrale Zuid
  • Location: Dutch-Belgian,Netherlands
  • Size: 1.850 m2
  • Date of design: 2008-2009, Date of completion Summer 2014
  • Project team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Julius Klatte, Harold Hermans, Rob Willemse
  • Collaborators: Jochem Homminga, Natali Gagro, Christina Lotzemer-Jentges

(more…)

Rotterdam Nesselande Cultural Centre in Netherlands by aatvos

Tuesday, September 16th, 2014

Article source: aatvos

The Netherlands, 2008. Rotterdam Nesselande Cultureel Centrum.
How to stuff too much functions in little space and to become happy.

Image Courtesy © aatvos

Image Courtesy © aatvos

  • Architects: aatvos
  • Project: Rotterdam Nesselande Cultural Centre
  • Location: Netherlands
  • Software used: VectorWorks
  • Client: Library of Rotterdam, Humanitas Rotterdam
  • Floorspace: 2500 m2
  • Year of completion: 2008

(more…)

Graphisoft Archicad
Bentley:Rapid deployment in a secure cloud-computing environment
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Click here for Internet Business Systems © 2014 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and ResumesEDACafe - Electronic Design AutomationGISCafe - Geographical Information Services	MCADCafe - Mechanical Design and EngineeringShareCG  - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy