ArchShowcase

Posts Tagged ‘Switzerland’

Conversion of st.Lukes Chapel in Bern, Switzerland by Morscher ArchItekten

Wednesday, August 13th, 2014

Article source: Morscher ArchItekten

The project involved converting a former chapel built in 1924 in Art Deco style in a Bern neighbourhood and totally defaced in a 1970s renovation into two new apartments. In order to keep the ground floor free of supports and retain the high church windows, the upper apartment was hung as a concrete cube in the former double-storey  nave.

Image Courtesy © Dominique Uldry

Image Courtesy © Dominique Uldry

  • Architects: Morscher ArchItekten
  • Project: Conversion of st.Lukes Chapel in Bern
  • Location: Bern, Switzerland
  • Photography: Dominique Uldry
  • Construction engineer: WAM Planer & Ingenieure
  • Building physics: Zeugin Bauberatungen
  • HVPAC Planning: Basler & Hofmann West

(more…)

EPFL Quartier Nord, SwissTech Convention Center in Ecublens, Switzerland by Richter · Dahl Rocha & Associés

Friday, July 4th, 2014

Article source: Richter · Dahl Rocha & Associés

On the eastern edge of the site, student housing and commercial and service areas provide a clear border on the public plaza. Extending to the south to include the Metro station, shops and restaurants are sheltered by a covered gallery with the hotel and student lodgings above. The large scale of the building is mediated through a series of articulations and variations in height of the different volumes that make up the complex. Only the central bodies of the building are carried up to level eight at the top. The outer facades clad in serigraphed glass and aluminium louvers maintain a clear dialogue with the convention center, the coloured window jambs anticipate the exuberance of the inner courtyard.

Image Courtesy ©  Fernando Guerra | FG + SG

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG + SG

  • Architects: Richter · Dahl Rocha & Associés
  • Project: EPFL Quartier Nord, SwissTech Convention Center
  • Location: Ecublens, Switzerland
  • Photography: Fernando Guerra | FG + SG
  • Scenography: Scéno Plus (Montréal), SonicDesign Distribution Sàrl
  • Landscape Architect: L’Atelier du Paysage Jean-Yves Le Baron Sàrl
  • Client: Credit Suisse Real Estate Fund Hospitality, Credit Suisse Real Estate Fund Living Plus, EPFL
  • Total Contractor: HRS Real Estate SA
  • Structural Engineering: Ingeni SA + Daniel Willi SA
  • Geotechnical Engineer: Karakas & Français SA
  • Hvac Engineer: RG Riedweg et Gendre SA
  • Sanitary Engineer: Duchein SA
  • Electrical Engineer: Betelec SA
  • Safety Specialist: Hautle Anderegg + Partner SA
  • Facades Specialist: BCS SA
  • Acoustical Specialist: AAB – Stryjenski & H. Monti SA
  • Interior Design: RDR Design SA
  • Artists: Catherine Bolle, Daniel Schlaepfer
  • Cost of works: 225 Mio
  • Surface: 14165 m2
  • Design: 2009–2010

(more…)

MUSEUM FOR SWISS WATCH MAKER AUDEMARS PIGUET in Le Brassus, Switzerland by BIG Architects

Sunday, June 15th, 2014

Article source: BIG Architects

Swiss luxury watchmaker Audemars Piguet chooses BIG to expand its historic headquarters. The 2.400m2/25,800 ft pavilion will be a striking landmark to precision seamlessly integrated into the local landscape.

Team BIG, HG Merz, Luchinger & Meyer and Muller Illien´s design is rooted in the origins of the family owned company, a history of watchmaking that goes back centuries and is nested in the nature and culture of the Vallée de Joux. Surrounded by the historical workshops in Le Brassus in the heart of La Vallée de Joux, the new museum called Maison des Fondateurs, will be imbedded in the landscape – reuniting the buildings with the undulating fields of the valley.

Image Courtesy © BIG Architects

Image Courtesy © BIG Architects

  • Architects: BIG Architects
  • Project: MUSEUM FOR SWISS WATCH MAKER AUDEMARS PIGUET
  • Location: Le Brassus, Switzerland
  • Collaborators: HG Merz, Luchinger und Meyer, Muller Illien
  • Size: 2400 m2/ca 25,800 ft
  • Partner-in-Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
  • Project Leader: Daniel Sundlin
  • Team: Ji-Young Yoon, Jason Wu, Otilia Pupezeanu, Natalie Kwee, Beat Schenk, Dammy Lee, Blake Smith, Marie Lancon, Yaziel Juarbe, Julien Beauchamp-Roy, Kristian Hindsberg, Pauline Lavie

(more…)

House in Frontenex by Charles Pictet architecte FAS SIA

Tuesday, May 13th, 2014

Article source: Charles Pictet architecte FAS SIA

The subject of the project is an old 18th century manor with several valuable buildings, including an orangery built in 1816. The orangery is an integral element of the project and contains part of the living space. The entire manor has an orthogonal design, with the one exception of the orangery, with its diagonal alignment towards the south-west. The volume of the new building behind it mediates between the two geometries.

Image Courtesy ©  Francesca Giovanelli, Birr

Image Courtesy © Francesca Giovanelli, Birr

  • Architects: Charles Pictet architecte FAS SIA
  • Project: House in Frontenex
  • Location: Frontenex, Switzerland 
  • Photography: Francesca Giovanelli, Birr
  • Project: 2003 – 2004
  • Execution: 2004 – 2006
  • Client: Private
  • Collaborator: Philippe Le Roy, architecte EPFZ
  • Structural engineer: Jean Regad, Genève

Awards

  • Distinction Romande d’Architecture 2010
  • Die Besten 2009 Hochparterre, Mention
  • Prix Béton 2009, engere Wah

(more…)

Hirslanden Heart Clinic in Zurich, Switzerland by Dost Architecture

Wednesday, April 16th, 2014

Article source: Dost Architecture 

Dost Architecture, a leading Swiss architectural firm with an ongoing concern for acoustics, was retained to develop a workflow and interior design concept to provide the expanding Hirslanden Heart Clinic with uncompromised functionality while also reflecting the organization’s intrinsic values.  To ensure optimal acoustics and speech intelligibility for the new clinic, Dost engaged Walters-Storyk Design Group, global acoustics/architectural specialists, to study all aspects of the clinic’s room and structural acoustics – the latter being critical due to doctor-to-patient conversation privacy issues. A range of eight acoustical room treatments was developed based on WSDG findings. The clinic’s rooms were individually analyzed, and a matrix was created to determine which application would most benefit each room.

Hirslanden Heart Clinic Zurich secretary cubical, Image Courtesy © Dost Architects, Buerobureau

Armory Museum in Solothurn, Switzerland by PASCAL FLAMMER ARCHITECT

Thursday, April 3rd, 2014

Article source:  PASCAL FLAMMER ARCHITECT

This seventeenth Century building has been transformed into a museum. We decided to keep the original historic building intact, only removing the heavy stone floor slabs that were causing the massive timber structure of the old building to subside.

Image Courtesy © PASCAL FLAMMER ARCHITECT

House in Balsthal, Switzerland by Pascal Flammer Architekten

Friday, March 21st, 2014

Article source: Pascal Flammer Architekten

This timber house is about different ways of perceiving the landscape surrounding it. There are two principal floors; one set 750mm below the earth, one 1500mm above. The ground floor consists of one single family room with a noticeably low horizontal ceiling. In this space there is a physical connection with the nature outside the continuous windows.

Image Courtesy © Ioana Marinescu

  • Architects: Pascal Flammer Architekten
  • Project: House in Balsthal
  • Location: Balsthal, Switzerland
  • Photography: Ioana Marinescu

New construction of children’s hospital at Lausanne University Hospital in Lausanne, Switzerland by gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Wednesday, March 12th, 2014

Article source: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

The design by architects von Gerkan, Marg and Partners, with JB Ferrari, for a new children’s hospital at the Lausanne University Hospital has won first prize in an international competition. The hospital is to provide 85 beds and an accident and emergency unit for children, and is provisionally scheduled to open in 2019. The design concept includes light-flooded open areas with much greenery, which are intended to make a hospital stay as agreeable as possible for patients and their relatives. Today, the entry will be presented to the public in Lausanne.

Image Courtesy © gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

  • Architects: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner
  • Project: New construction of children’s hospital at Lausanne University Hospital
  • Location: Lausanne, Switzerland
  • Competition: 2014 – 1st prize
  • Design: Volkwin Marg
  • Associated Partner: Christian Hoffmann
  • Project Management, gmp: Martin Bleckmann, Stefan Walter
  • Team members, gmp: Christoph Salentin, Lukasz Rubnikowicz, Marlen Beckedahl, Flori Jackowski, Stephanie Krämer-Hilke
  • Project Management, JB Ferrari: Sébastien Zwissig
  • Team members, JB Ferrari: Steve Cherpillod, Marcella Wurmli, Annick Lavenex
  • Gross floor area: 39,232 m²
  • Client: Etat de Vaud, DSAS, CHUV

Bus Station Canopy in Aarau, Switzerland by Vehovar & Jauslin Architektur

Friday, February 21st, 2014

Article source: Vehovar & Jauslin Architektur 

As the central public transport hub for the entire region, the train station in Aarau serves as a point of departure, arrival and transfer for more than 40,000 train and bus travelers every day. Due to assorted small structures, street furniture, art objects and planters that had gathered over time, the station forecourt was barely still perceived as a public open space. Bahnhofstrasse, the street leading to the train station, was a spatially defining axis dominated by car traffic, thus cutting the space off from the surroundings. That is why a new station forecourt with a bus terminal and optimized public access was also envisaged along with construction of the new train station. After lengthy preparatory work in close dialogue with various interest groups, the Aarau populace approved the project with an overwhelming majority in 2009.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

  • Architects: Vehovar & Jauslin Architektur
  • Project: Bus Station Canopy
  • Location: Aarau, Switzerland
  • Photography: Mensur Zulji, Niklaus Spoerri
  • Design & Planning: 2004–2012
  • Construction: 2011–2014
  • Area: 8,806 m²
  • Underground Area: 1,062 m²
  • Covered Area: 1,070 m²
  • Air Volume: One air chamber with 1,810 m³
  • Roof Edge Lengths, clamped: 500 m
  • Support Air: Energy-saving recirculating air technology with condensation drying, Summer operation with 300 Pa, Winter operation with up to 850 PA
  • Cushions: 6 airtight, structurally coupled membrane panels made of ETFE (clear and blue)
  • Cable Nets: 8 and 12 mm stranded ropes, total of 3.76 km
  • Weight of Steel Structure: 87 t
  • Bus Station Roof: City of Aarau, Municipal Building Department
  • Train Station Forecourt: City of Aarau, Municipal Building Department Canton of Aargau, Department of Construction Traffic and Environment.
  • General Planning, Civil Engineering: suisseplan Ingenieure AG, Aarau (CH)
  • Structural Engineering for Roof : formTL ingenieure für tragwerk und leichtbau GmbH, Radolfzell (DE)
  • Lighting Design: Atelier Derrer, Zurich (CH)
  • Pattern Design: Vehovar & Jauslin Architektur AG, Zurich (CH) in collaboration withPaolo Monaco, visual designer, Zurich (CH)
  • Electrical Engineering: HEFTI. HESS. MARTIGNONI. Aarau AG, Aarau (CH) Adrian Bühler, Phillip Woodtli, Marco Andrist
  • Wind Tunnel Testing: Wacker Ingenieure, Birkenfeld (DE)

Chiasso Railway Station Site in SWITZERLAND by C+S Architects

Wednesday, February 19th, 2014

Article source: C+S Architects

The Italian joint-venture between Antonio Citterio Patricia Viel and Partners and C+S Architects, in collaboration with a swiss Engineering team wins the international competition for the re-qualification of the railway station area of Chiasso in Switzerland.

Street view of the school, Image Courtesy © C+S Architects

  • Architects: C+S Architects
  • Project: Chiasso Railway Station Site
  • Location: SWITZERLAND
  • Structural engineering: Pini Swiss Engineers SA (Ing. Civile, Geologo)
  • C+S Team: Luca Caroti, Laura Frasson, Nikolina Lukin, Alessandro Mimiola, Alessandro Pizzolato, Giada Saviane, Davide Testi ACPV & Partners Team, Mattia Cattaneo, Alberto Maria Ficele, Valerio Pozzi, Pierpaolo Solieri
Graphisoft Archicad
Bentley:



Click here for Internet Business Systems © 2014 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and ResumesEDACafe - Electronic Design AutomationGISCafe - Geographical Information Services	MCADCafe - Mechanical Design and EngineeringShareCG  - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy