Open side-bar Menu

Archive for the ‘Laboratory’ Category

Zaans Medical Centre in Zaandam, the Netherlands by Mecanoo

Thursday, March 1st, 2018

Article source: Mecanoo

Zaans Medical Centre is the first lean hospital in the Netherlands. It is an efficient and compact building in which professional healthcare and a personal approach strengthen each other. Architecture, urbanism, landscape and interior are brought together in a coherent design. Clear routing, an abundance of daylight, and positive distractions contribute to an environment that does not feel like a hospital, but as a place that promotes wellbeing.

Image Courtesy © Mecanoo

  • Architects: Mecanoo
  • Project: Zaans Medical Centre
  • Location: Zaandam, the Netherlands
  • Photography: Thijs Wolzak, Mecanoo
  • Client: Zaans Medisch Centrum, Zaandam; Vitaal ZorgVast, Bunnik
  • Structural engineer: BAM Advies & Engineering, Bunnik
  • Mechanical engineer: Ingenieursbureau Linssen b.v., Amsterdam
  • Building physics consultant: DGMR Raadgevende Ingenieurs B.V., Arnhem
  • Design: 2012-2014
  • Realisation: 2014-2016


Kendall Square Research Laboratory in Cambridge, Massachusetts by CO Architects

Thursday, February 15th, 2018

Article source: CO Architects

To ensure design excellence, Lyme Properties—original developer, which then sold to BioMed Realty—sponsored an invited, international design competition for the 1.3-million-square-foot Kendall Square mixed-use project in Cambridge, MA. The objective was to create a cluster of high-caliber laboratory buildings to position Kendall Square as a major research center strategically located in close proximity to MIT and Harvard. In addition to providing new laboratories, the developer wanted to animate the neighborhood street life by offering urban amenities including a hotel, housing, shops, restaurants, and open public space.

Image Courtesy © Roland Halbe

  • Architects: CO Architects
  • Project: Kendall Square Research Laboratory
  • Location: Cambridge, Massachusetts, USA
  • Photography: Roland Halbe


Davidson-Gerson Modern Glass Gallery in Dearborn, Michigan by James Carpenter Design Associates

Sunday, February 11th, 2018

Article source: James Carpenter Design Associates

As part of his encyclopedic collection of American industry and ingenuity, Henry Ford transported this machine shop from New England to this site within the Liberty Craftworks at Greenfield Village, where it houses the museum’s glass gallery. JCDA’s renewal of the building articulates the site, connecting the gallery entrance to the hot shop by rotating the vestibule to face it.

The Added Architectural Features Are Clearly Distinguished From The Existing, Image Courtesy © James Haeffner

  • Architects: James Carpenter Design Associates
  • Project: Davidson-Gerson Modern Glass Gallery
  • Location: Henry Ford Museum, Greenfield Village, Dearborn, Michigan, USA
  • Photography: James Haeffner
  • Client: Henry Ford Museum
  • General Contractor: O’Neal Construction
  • Engineer: Schlaich Bergermann and Partner / Beckett & Raeder


Beaufort Maritime and Energy Research Laboratory in Cork, Ireland by McCullough Mulvin Architects

Monday, January 8th, 2018

Article source: v2com 

The project – a Maritime Energy Research and National Ocean Testing Facility – located beside the Lower Harbour in Cork, Ireland, involves a tall element housing research spaces and a lower tank hall containing testing facilities. Conceived as a stone outcrop on the edge of the water, subject to the action of wind and sea, the plan form is driven by the size and relationship of the four testing tanks, used alternately still or agitated with paddle mechanisms and profiled floorplates to simulate wave action, coastal erosion, ocean floor modelling.

Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: McCullough Mulvin Architects
  • Project: Beaufort Maritime and Energy Research Laboratory
  • Location: Lower Harbour, Ringaskiddy, Cork, Ireland
  • Photography: Christian Richters, Ros Kavanagh, Magnaparte
  • Collaborators: JJ Rhattigan & Co. – Main Contractor
  • Project manager: Valerie Mulvin
  • Client: University College Cork
  • Budget: €11.2 million
  • Area: 5,350 sqm
  • Project end date: June 2015


3DS Culinary in Hollywood, California by Oyler Wu Collaborative

Wednesday, December 20th, 2017

Article source: Oyler Wu Collaborative

3DS Culinary is a creative laboratory that is situated at the confluence of technology and the culinary arts.  Dedicated to experimentation and collaboration between designers, chefs, and artists, the new 3DS Culinary space, located on Melrose Avenue in Hollywood, CA, is a direct reflection of the company’s innovative ethos.    Located in a 1928 Neoclassical Bank building, the architects, Oyler Wu Collaborative stripped the interior volume down to its most basic elements, leaving only the concrete vault, masonry exterior walls, and the exposed steel roof trusses that once hung a coffered ceiling.  Inside the open volume, a hyper-modern interior sits in stark contrast to the rawness of the original building.

Image Courtesy © Scott Mayoral

  • Architects: Oyler Wu Collaborative
  • Project: 3DS Culinary
  • Location: Hollywood, California, USA
  • Photography: Scott Mayoral
  • Project Team (Design and Fabrication): Dwayne Oyler, Jenny Wu, Lung Chi Chang, Harrison Steinbuch, Hans Koesters, Yaohua Wang, Sanjay Sukie, Zack Matthews, Po Yao Shih, Tony Morey, Joshua Ehrlich, Junda Xiang, Sebastian Medina, Jacques Lesec, Albert Chavez, Kevin Murray, James Choe, Cynthia Abi-Naked, Jui Hong Weng
  • Owner: 3D Systems
  • Creative Directors: Liz and Kyle Von Hasseln
  • General Contractor: RJC Builders
  • Guardrail and CNC Fabrication Work: Oyler Wu Collaborative
  • Structural Engineering: Matt Melnyk, Nous Engineering|
  • MEP Engineering: Glumac
  • CNC Milling: Jared White at Eastbridge Studios


Bloomberg Center in Roosevelt Island, New York by Morphosis

Thursday, October 26th, 2017

Article source: Morphosis

Morphosis Architects today marked the official opening of The Emma and Georgina Bloomberg Center, the academic hub of the new Cornell Tech campus on Roosevelt Island. With the goal of becoming a net zero building, The Bloomberg Center, designed by the global architecture and design firm, forms the heart of the campus, bridging academia and industry while pioneering new standards in environmental sustainability through state-ofthe- art design.

Image Courtesy © Matthew Carbone

  • Architects: Morphosis
  • Project: Bloomberg Center
  • Location: Roosevelt Island, New York, USA
  • Photography: Matthew Carbone
  • Client: Cornell Tech
  • Design Director: Thom Mayne
  • Project Principal: Ung-Joo Scott Lee
  • Project Architect: Luke Yoo
  • Project Designer: Nicolas Fayad, Edmund Ming-Yip Kwong, Jerry Figurski, Jean Oei
  • Project Team: Christopher Battaglia, Chloe Brunner, Debbie Chen, Chris Eskew, Stuart Franks, Farah,Harake, Clayton Henry, Ted Kane, Hunter Knight, Jongwan Kwon, Ryan Leifield, Simon, McGown, Brian Richter, Go-Woon Seo


GO! school Ninove in Belgium by ABSCIS ARCHITECTEN

Tuesday, October 17th, 2017


For the campus of the Community Education in Ninove a master plan was first of all put together. This master plan would develop a total vision, split in three stages. The first stage includes building a primary school, a secondary school and a laboratory. When putting this master plan together, a number of issues were uncovered which sharply reduce the campus’ potential quality:

Image Courtesy © Strabag

  • Project: GO! school Ninove
  • Location: Astridlaan 33-39 / Dreefstraat 31-35, Ninove, Belgium
  • Photography: Strabag
  • Software used: 
  • Client: GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Design Team: Vereniging van Studiebureaus ‘ABSCIS – PROVOOST – INGENIUM’
  • Cost: € 8 650 150 excluding VAT and fees
  • Gross Area (M2): 7 335 m²
  • Study: 2009-2011
  • Realization: 2012-2014


Molecure Pharmacy in Taiwan, Taipei by Waterfrom Design

Thursday, August 24th, 2017

Article source: Waterfrom Design 

The owner of this project is a post 80s from a pharmacy family, as the third generation, he hopes to subvert the traditional image of pharmacy and melt it into the diversified modern environment. Just like MOLECURE is split and reorganized from words “Molecule” and “Cure”, while approaching to the design, we returns to the original purpose of pharmacy- extracting molecule from nature to synthesize healing drugs. Thus we get the idea of building a space which we named “green in the lab”,  combining the seemingly conflicting qualities of “primitive” with “technology”, just like new compounds formed due to molecular bombardment.

Image Courtesy © Kuomin Lee

  • Architects: Waterfrom Design
  • Project: Molecure Pharmacy
  • Location: Taichung, Taiwan, Taipei,
  • Photography: Kuomin Lee
  • Space Design: Nic Lee, Richard Kuo, Kate Chang
  • Owner: Molecular pharmacy
  • Main materials: Cobbles, wood, perforated plates, acrylic, brick
  • Spatial pattern: Dispensing area, consulting area, drug bar, office, meeting room, restroom, storages
  • Indoor area: 120㎡
  • Design time: 2016.7 ~ 2016.11
  • Construction time: 2016.12 ~ 2017.4
  • Date of opening: 2017.05.19


Center of physiotherapy and esthetics Sana Sana in Porriño-Galicia, Spain by NAN Arquitectos

Wednesday, August 23rd, 2017

Article source: NAN Arquitectos 

Following the success of our first project for the physiotherapy, aesthetic and pilates clinic Sana Sana, our clients have the need of expanding their facilities to give more group classes of various modalities of yoga and pilates in a nearby place.

Image Courtesy © Iván Casal Nieto

  • Architects: NAN Arquitectos
  • Project: Center of physiotherapy and esthetics Sana Sana
  • Location: Avenida de Galicia nº30 (Porriño-Galicia / España)
  • Photography: Iván Casal Nieto
  • Team: Vicente Pillado, Wenceslao López, Alberto F.Reiriz
  • Equipment: nancontract
  • Surface area: 110 m2
  • Year: 2016


Upcycling Gemert in The Netherlands by Denkkamer architectuur & onderzoek

Sunday, August 20th, 2017

Article source: Denkkamer architectuur & onderzoek

The initiators developed a process in which spent mushroom compost from mushroom cultivation is upgraded and turned into a valuable soil improver. They do this by biologically drying spent mushroom compost in so-called tunnels. By adding a small amount of concentrated manure, a popular soil improver rich in nitrogen, phosphate and potassium is created. The spent mushroom compost is not only upgraded to a popular soil improver but it is also made lighter in specific weight. As a result, fewer freight transports are needed to deliver the product. A large amount of heat is released naturally during the biological drying process. This heat is used to provide the neighbouring existing mushroom nurseries with heat and consequently natural gas-fuelled boilers are no longer required. The surplus heat is distributed to nearby crop growers.

Image Courtesy © Denkkamer architectuur & onderzoek


Bentley: Top 5 Reasons - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise