ArchShowcase

Posts Tagged ‘The Netherlands’

Office Building Facet in Utrecht, The Netherlands by Ibelings van Tilburg Architecten

Saturday, August 1st, 2015

Article source: Ibelings van Tilburg Architecten

Together with The Wall and the Hessing Cockpit building, the Facet building is part of a noise-protection barrier for Leidsche Rijn. The facade of the building functions as a double noise-protection barrier, for the   residentail area behind the facet building as well as for the offices in the building itself.

Image Courtesy © Luuk Kramer

Image Courtesy © Luuk Kramer

  • Architects: Ibelings van Tilburg Architecten
  • Project: Office Building Facet
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: Luuk Kramer
  • Area: 24.600 (㎡)
  • Collaborators: Theo Delissen, Rob Grauwmeijer
  • Start of building and completion:  
    • November 2007 – Augustus 2009 (phase 1)
    • April 2011 (phase 2)
  • Interior design: OTH, Amsterdam / TIB architecten
  • Project management: Nebest Bouwadvies, Groot Ammers
  • Contractors: Building combination Grunsven/Berghege, Oss
  • Constructors: Smit Westerman, Gouda

(more…)

SHOPPING CENTRE REDESIGN in Heerlen, The Netherlands by POWERHOUSE COMPANY

Thursday, July 9th, 2015

Article source:  POWERHOUSE COMPANY 

For its latest completed project, Powerhouse Company has brought a post-war shopping centre back to life in Heerlen, a city in the southern Netherlands. Commissioned by Dutch real estate investor NSI in 2012 by invited competition, Powerhouse Company has transformed ’t Loon shopping complex into an open and welcoming space to attract visitors. Breaking with the existing mall, Powerhouse Company’s design intertwines a new public square with retail space and a subterranean car park into an architecturally coherent and inviting whole.

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

  • Architects: POWERHOUSE COMPANY 
  • Project:  SHOPPING CENTRE REDESIGN
  • Location: Heerlen, The Netherlands
  • Photography: Ronald Tilleman
  • Collaboration: Philip Vencken, Architecten aan de Maas
  • Project leader: Paul Stavert
  • Team: Stefan Prins, Nanne de Ru, Ard-Jan Lootens
  • Structural Engineering: IMD Raadgevende Ingenieurs
  • Partner in charge: Nanne de Ru
  • Client: NSI
  • Area: 10,000m² (total); 1,500m² (retail), 4,000m² (square), 4,500m² (car park)
  • Timescales: 2012 – 2015

(more…)

Scouting Rhenova in Utrecht, The Netherlands by EVA

Tuesday, July 7th, 2015

Article source: EVA 

Commissioned by the scouting association Rhenova, this is a clubhouse designed on a triangular site adjacent to the Leidsche Rijn Park. We chose an autonomous, oval volume that fits within this context. As a Scouthome, it was important that the inside and outside — the building and the grounds — interact. But also that it be a familiar, tough building.

Image Courtesy © EVA

Image Courtesy © EVA

  • Architects: EVA, (EVA: Jeroen Baars in coöperation with Fanny Melis)
  • Project: Scouting Rhenova
  • Location: Utrecht, the Netherlands
  • Software used: Autocad, photoshop and Indesign 
  • Year of realisation: 2010
  • Client: Scouting Rhenova
  • Area: 320m2

(more…)

‘Centre of Excellence’ Den Braven in Oosterhout, The Netherlands by Van Es architecten

Thursday, July 2nd, 2015

Article source: van Es architecten

At the end of 2014 van Es architecten has delivered the multifunctional reception- and meetingbuilding for Den Braven Sealants in Oosterhout, The Netherlands.

The 600 square meters building includes a large auditorium, a demo room and various offices. The construction of this special building, which is situated on the business area ‘Vijf Eiken’, took about six months. Van Es architecten was responsible for the design, the technical development and supervision during the construction.

Image Courtesy © Van Es architecten

Image Courtesy © Van Es architecten

  • Architects: Van Es architecten
  • Project: ‘Centre of Excellence’ Den Braven
  • Location: Oosterhout, The Netherlands

(more…)

Train Control Centre in Utrecht, The Netherlands by de Jong Gortemaker Algra architects

Tuesday, June 16th, 2015

Article source: de Jong Gortemaker Algra architects 

ProRail’s new train control centre in Utrecht is the dynamic heart of ProRail’s train services in and around Utrecht. The design by dJGA has specifically focussed on users; the main aim is to allow them to do their jobs as effectively as possible.

Image Courtesy © Christian Richters

Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: de Jong Gortemaker Algra architects 
  • Project: Train Control Centre
  • Location: Bielsstraat 1, Utrecht, the Netherlands
  • Photography: Christian Richters
  • Software Used: Autodesk, Revit and 3D Max
  • Team: Maurits Algra, Tycho Saariste, Karen Glandrup, Franke van den Broek, Mike Zelke
  • Project management: Arcadis B.V.
  • Project leadership: Humanagement
  • Client: ProRail Facility Management, www.ProRail.nl
  • Area: 4,480 m²
  • Year: 2015

(more…)

Vlotwateringbrug in Monster, The Netherlands by NEXT architects

Thursday, June 11th, 2015

Article source: NEXT architects

“There is no other bridge like it that is specifically designed to house bats,” claims Herman Limpens, international expert in the field of bats from the Mammal Society. Limpens was part of the design process for the Vlotwateringbridge, that is now under construction and is expected for completion by the summer. The bridge creates a passage over the Vlotwtering, which is currently an important route for several species of bats.

Image Courtesy © NEXT architects

Image Courtesy © NEXT architects

  • Architects: NEXT architects
  • Project: Vlotwateringbrug
  • Location: Monster, The Netherlands
  • Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Jurriaan Hillerström, Sylvia Hendriks, LuucSonke, Anne Hilgers, Anna Korzeniowska
  • Client: Municipality of Wateringen
  • Status: Under construction
  • Span: 25 mtr
  • Preliminary design: Jan 2014 (more…)

DORMERS HOUSE in Hilversum, The Netherlands by Studio 2 stripeS

Thursday, June 11th, 2015

Article source: Studio 2 stripeS

This private house on the outskirts of a small village near Hilversum was extended by two large dormers from which one has a staggering length of 9 meters.

This house built in the early 70s has very nice details on the gutter and the eaves. While designing the extension on the first floor we found it really important to continue in this existing style. The design we came up refers to the former details and color pallet.

Image Courtesy © Michelle van Klaveren

Image Courtesy © Michelle van Klaveren

  • Architects: Studio 2 stripeS
  • Project: DORMERS HOUSE
  • Location: Hilversum, The Netherlands
  • Photography: Michelle van Klaveren
  • Designer: Maarten van der Weele
  • Project Year: 2014
  • Area: 195,5 m2
  • Category: Renovation/interior design

(more…)

Privium ClubLounge Schiphol Airport Amsterdam in The Netherlands by M+R interior architecture

Wednesday, May 13th, 2015

Article source: M+R interior architecture

Frequent fliers to Amsterdam Airport Schiphol might already be familiar with the name of Privium and the benefits of membership, for the rest it can be defined as a “select way to travel” based on priority airport services, such as preferential parking, discounted valet parking, business class check-in, the preferential Privium-only route to a secure area beyond the customs checkpoint via a quick iris scan and now the much-awaited members-only lounge.

Image Courtesy © M+R interior architecture

Image Courtesy © M+R interior architecture

(more…)

DIVINATIO in Utrecht, The Netherlands by Liong Lie Architects

Thursday, May 7th, 2015

Article source: Liong Lie Architects

Fish restaurant Divinatio is located at the historical harbor of Utrecht, The Netherlands. The objective was to realize a restaurant with a maritime feel for the upper segment of the market. The building is designed to be functional. The contrasts – rough on the outside and smooth on the inside – have been translated in the design. The interior has to appeal to a broad and contemporary group, without discouraging the more traditional public. The visibility lines create oversight and views and the niches create a feeling of intimacy. When choosing the materials, Liong Lie (the architect) took both the visual as tangible effects into account. Leather, blue glass and Corian® have been used in the design. The open kitchen is framed in white Corian® and has a dark back wall which creates the illusion of cooks standing in a theatre. The walls have been covered with an acoustic clay plaster that has a mother of pearl effect which shimmers in the sunlight. The ceiling is made out of tufted leather panels to improve the acoustics. The chandelier appears to be rotating by the computerized lighting that increases and decreases in strength. A reference to a light house. At night the curiosity of the passerby is raised by the big illuminated glass bay window.

Image Courtesy © Christiaan de Bruijne

Image Courtesy © Christiaan de Bruijne

  • Architects: Liong Lie Architects
  • Project: DIVINATIO
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: Christiaan de Bruijne
  • ENTREPRENEURS: Grand Catering
  • FINISHING: Brandwacht & Meijer
  • WINNER OF VENUEZ BEST RESTAURANT DESIGN 2008

(more…)

The Nobel Bros in Leiden, The Netherlands by Ector Hoogstad Architecten

Thursday, March 26th, 2015

Article source: Ector Hoogstad Architecten

A real student city has a flourishing pop scene, and Leiden is no exception. Already in 1969 there was the ‘Kreatief Sentrum’ [‘Creative Centre’] on Breestraat, later renamed as the Leids Vrijetijds Centrum. Thirty-five years later, the same organisation has a brand new building in the historic centre and a new name: Gebr. de Nobel, after the brothers who had a rags and scrap-metal business, well-known throughout Leiden, on precisely the same spot.

Corner Lammermarkt/ Lange Scheistraat: dressing rooms clad in steel on top of the loading dock clad with Corten steel., Image Courtesy ©  Petra Appelhof

Corner Lammermarkt/ Lange Scheistraat: dressing rooms clad in steel on top of the loading dock clad with Corten steel., Image Courtesy © Petra Appelhof

  • Architects: Ector Hoogstad Architecten
  • Project: The Nobel Bros
  • Location: Marktsteeg 4-6, Leiden, The Netherlands
  • Photography: Petra Appelhof, Coen Bastiaanssen
  • Software used: Autocad en Sketch-up
  • Design: Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam, The Netherlands
  • Project team: Joost Ector, Max Pape, Chris Arts, Job Jalink, Arja Hoogstad, Ridwan Tehupelasury, Elia Salcedo Quiles, Marco Verroen and Nejra Vaizovic
  • Client: Municipality of Leiden
  • Structural engineers: IMd Raadgevende Ingenieurs
  • M&E consultant: WHR Installatie adviseurs
  • Gross floor space: 3,000 m2
  • Completion: November 2014 (more…)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy