Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre in Doreen, Australia by McBride Charles Ryan

 
April 18th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

McBride Charles Ryan of Melbourne, Victoria, Australia, has been announced as the winner of the WAN Colour in Architecture Award 2016 for their Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre, a project that places a vibrant and engaging use of colour at the heart of the design concept.

Exterior, Image Courtesy © John Gollings

  • Architects: McBride Charles Ryan
  • Project: Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre
  • Location: Doreen, Australia
  • Photography: John Gollings

Main Entrance, Image Courtesy © John Gollings

The WAN Colour in Architecture Award celebrates projects that harness colour to dramatically transform a building or enhance the experience for its users and community. The winning design was selected from a shortlist of six entries by an expert judging panel. This year’s jury, chosen for their knowledge and experience in this category, were: Karen Haller, Applied Colour Psychology Consultant at Karen Haller Colour & Design, Morag Morrison, Partner at Hawkins\Brown, Per Nimer, Design Manager at Akzonobel and Zlatko Slijepcevic, Director of EPR Architects. After assessing the shortlist in depth, the judges were unanimous in their admiration for this project, which they considered a standout winner for successfully expressing a design philosophy that treated colour as a key consideration throughout.

Internal Courtyard, Image Courtesy © John Gollings

Internal Courtyard, Image Courtesy © John Gollings

The brief for this new school building included a variety of general learning areas, provision for the senior year teachers and a science centre. The circular shaped plan had an appropriate civic quality based on the school’s original masterplan. However, rather repeating the circular pattern inside, the designers chose to use geometry and colour to define the central courtyards, light wells and learning spaces. The sharp angles and vivid colours of the interior form a dramatic contrast with the round form and muted tones of the drum-like outer structure. At key entry points, the drum is ‘eroded’ to reveal the wonders of science and learning expressed through this vibrant design. Per was delighted by the surprise of the coloured inner spaces as revealed through these openings, and went on to say: “I think that what fascinates me – and what makes it a winner – is that this project is obviously about colour from the start.” The designers were inspired by the idea of an eggshell hiding an inner core, and by kaleidoscopes, where a view inside reveals seemingly infinite combinations of colour and pattern. Karen appreciated this approach, saying: “It does look like an egg and when you break it open, there’s this jewel of colours in the middle.

Internal View, Image Courtesy © John Gollings

Internal View, Image Courtesy © John Gollings

The contrast evident in the building’s language encapsulates contemporary methods for a well-rounded education. The classic circular form represents the order and certainty of knowledge, while the building’s expressive and complex inner world represents the uncertainty of modern life and scientific understanding, and the necessity of wonder and imagination to see us through. Zlatko praised the accurate response of the design to its context as a school building, combining the serious with the playful. Morag also noted the building’s effectiveness in its particular location, stating: “I think that it works in the context of Australia, where there’s bright sunshine. For kids, it must be brilliant.”

Internal Courtyard, Image Courtesy © John Gollings

Internal Courtyard, Image Courtesy © John Gollings

Overall, the judges agreed that this project exemplified the Award’s aim to champion designs using colour to create a more dynamic and communicative built environment. Karen said: “For the whole premise, that there’s an architectural firm looking to bring colour to the beginning of the design and not at the end – that’s to be commended.”

Main Entrance, Image Courtesy © John Gollings

Main Entrance, Image Courtesy © John Gollings

About McBride Charles Ryan

MCR has one passion – providing exceptional design for their clients. MCR’s commitment to provide their clients with innovative solutions, technical excellence and personal and professionalism has generated a steady growth in the reputation of the architecture firm since 1988.

Exterior, Image Courtesy © John Gollings

Main Staircase, Image Courtesy © John Gollings

MCR has successfully managed projects with budgets of up to $1B, combining complex architectural form with the finest construction technique and the most demanding programs. MCR has experience in many areas, having undertaken and realised work in all sectors, and this has been recognised by a variety of awards.
McBride Charles Ryan prides itself in its hands-on approach to its projects and believe that it’s buildings are bespoke manifestations of the clients’ vision and it is due to this approach that MCR’s designs are truly singular.

Science Labs, Image Courtesy © John Gollings

Tags: ,

Category: Science Centre




© 2022 Internet Business Systems, Inc.
670 Aberdeen Way, Milpitas, CA 95035
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise