Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House for 4 Generations in Tokyo, Japan by tomomi kito architect & associates

 
July 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: tomomi kito architect & associates 

This is an interior renovation project of an existing two-story timber structure house in Tokyo built approximately 40 years ago.

The client is a young couple, and the wife’s parents were living there before the renovation. The client decided to live with their parents in this house. Soon after, the wife’s grandmother who lives alone in the countryside – far from Tokyo – also decided to live together in this house. As such, the client requested to renovate the house suitable for accommodating 4 generations – the grandmother (1st generation), parents (2nd generation), the client (3rd generation), the client’s son (4th generation).

Image Courtesy © satoshi shigeta

  • Architects: tomomi kito architect & associates (Tomomi Kito)
  • Project: House for 4 Generations
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: satoshi shigeta
  • Software used: Vectorworks, Autocad
  • Structural designer: Building Structure Institute
  • Technical advisor: Yutaka Misawa
  • Lighting advisor: Kanae Hagiwara
  • Completion: April 2017

Image Courtesy © satoshi shigeta

While the daily behaviour patterns of the each family member is different, creating a space to promote connection between all generations living under one roof became a major focus.

Moreover, we found the existing rooms were split into smaller functions and as such, they were not open to the outside environment nor to each other, leading to poor daylight and natural ventilation. Having these issues in mind, we decided that improving the quality of the space, daylighting and ventilation were also essential to the renovation.

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

Firstly, we carefully studied the arrangement of the private rooms to take full advantage of existing windows thus maximizing natural daylight and ventilation. The remaining spaces were designated as “shared space”; spaces open to all family members and planned in each floor with utilities. The private rooms are also exchangeable among the members so as to enhance communication between generations; similar to a sharehouse lifestyle. The nature of “share” in the shared spaces was consciously enhanced by making the connection with the outside, such as directly connecting the entrance space to the “shared space” and installing a large window in the “shared space”.

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

At the same time, we also reviewed the existing structure. Although the columns were densely arranged in accordance with the existing partitions, we found that the existing house was structurally unbalanced and lacked the necessary structural resistance. As such, we decided to add reinforcements through supporting beams and structural plywood whilst optimizing the use of its existing structural components. As a result of such studies, some columns were deemed redundant and thus removable (total 20 columns were removed), providing an opportunity to create open spaces free of columns.

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

The ceiling of the shared space on the second floor is catenary shaped – enhancing a natural connection to the outside and maximizing the diffusion of the natural lighting into the space.

The catenary-shaped ceiling gently envelopes all 4 generations of families who ultimately enjoy living in a space abundant of natural lighting and ventilation.

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © satoshi shigeta

Image Courtesy © tomomi kito architect & associates

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Interiors, Renovation, Residential, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise