Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mirante House in São Paulo, Brazil by FGMF

 
October 27th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: FGMF

Since first studies, the site determined the residence’s conception logic. Some site characteristics are especially remarkable: wide lot with slightly variable width and sharp slope. In its north end there’s a beautiful view of the artificial lake. The neighbors’ houses provoke shade and a feeling of lack of privacy on both sides of the site’s highest area.

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

  • Architects: FGMF
  • Project: Mirante House
  • Location: Aldeia da Serra, SP, Brazil
  • Photography: Rafaela Netto and Renato Caiuby
  • Team:

    • FGMF Architects: Forte, Gimenes and Marcondes Ferraz Architects
    • Authors: Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz
    • Coordinators: Ana Paula Barbosa, Gabriel Mota, Luciana Bacin, Marília Caetano, Sonia Gouveia
    • Contributors: Carmem Procópio, Juliana Nohara, Ligia Meirelles, Thiago Pimentel
    • Apprentices: Cláudia Bicudo, Fernanda Silva, Henrique Abduch, Julian Seifert, Luiz Falavigna, Mariana Schmidt, Nara Diniz, Patricia Kupper,                                   Rodrigo  de Moura, Rodrigo Oliveira, Yara Bello
    • Constructor: Steel Constructions and Developments
    • Landscaping: Juliana Freitas
  • Site area: 900m2
  • Built area: 815 m2
  • Project Beginning: 2012
  • Construction completion: 2016

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

There was a desire that the social and interaction spaces were lake-oriented (north-oriented), at the same time that there was the great need to avoid the pressure from the adjacent buildings. From these driver factors, we allocated the residence in the middle of the site, in a privileged position regarding the existent houses and ensuring to the social spaces the interesting view. Since the residence would have a long length, we chose to create semi-internal patios, responsible for ventilating and illuminating the house, in addition to providing a larger relation with nature, as desired by the owners.

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

With these assumptions, we designed a simple metallic structure that overcomes variable spans of approximately 11 meters. This structure would be the space’s organizing core and would be allocated exactly on the permitted site limit, in addition to being a remarkable item of the building aesthetics. The residence would arise indeed through the trimmed slabs, supported by this primary structure. And most of the fences would be in tempered glass, resting in the slabs borders, maximizing the structure’s importance. The building’s spatiality, derived from this slab trimming conception, almost organic, provided natural illumination and a close relation to nature. The upper level floor, intimate, is designed as an irregular block supported by this structure and it holds more fences than the other floors. The residual spaces upon the social block ceiling become uncovered garden terraces to the superior floor.

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

On structure’s both sides we implemented vertical brises with variable spacing (calculated based on the indoor spaces, views and neighbors), supported by the primary structure. These brises project themselves in both edges and function as a filter between the indoors and the outdoors.

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

The project aims to broaden the office’s experiments by creating a balance between the perception of the internal and external spaces, through a game between the structure limit, the fences positioning, building gaps, external brises and vegetation. The result is a highlighting the side spaces (on the permitted site limits) – usually relegated – to a position of the protagonist of the building’s daily life.

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © Rafaela Netto and Renato Caiuby

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Image Courtesy © FGMF

Related posts:

Contact FGMF

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise